SOROLHATÓ KONNEKTOR BEKÖTÉSE HÁZILAG

SOROLHATÓ KONNEKTOR BEKÖTÉSE HÁZILAG

 

Bizonyára az Ön otthonának is vannak olyan részei, ahol elengedhetetlen a sorolható konnektor bekötése.

Általában olyan helyekről van szó, ahol egyszerre több háztartási gép vagy szórakoztatóelektronikai eszköz igényel áramforrást.

Gondoljon csak a konyhapult környékére, ahol általában helyet kap a mikrohullámú sütő, a vízforraló, elektromos tűzhely, szendvicssütő vagy éppen a hűtőszekrény. Hasonló a helyzet a nappaliban is, ahol a televízió, beltéri egység és ezernyi más digitális kütyü található. A sorolható konnektor bekötése megoldja a problémát. Beszerelésével egyszerre több áramforrás áll a rendelkezésére, hiszen egyetlen helyre több dugalj bekötése is lehetséges.


Mikor célszerű a dupla konnektor bekötése vagy a 4-es konnektor bekötése?

A sorolható konnektornak (vagy soros konnektornak) több változata is van. Választhat dupla vagy négyes dugaljat, és dönthet falon kívüli vagy süllyesztett kivitel mellett. Az utóbbinak értelemszerűen elegánsabb a megjelenése, hiszen szépen a falba simul, ugyanakkor a beszerelése több munkával és falvéséssel jár. Amennyiben a falon kívüli változatra szavaz, csupán a keretet kell a falhoz rögzítenie és ebben kapnak helyet a dugaljak. Ehhez elegendő néhány tipli és csavar. Olyan helyre érdemes ezt a megoldást választania, ahol a konnektorok nincsenek szem előtt. A süllyesztett és fali változatok is évekig, vagy inkább évtizedekig működnek, ám az alábbi esetekben mindenképpen indokolt egy új sorolható konnektor bekötése:

 

– Sérülés éri a burkolatot
– Kilóg a falból, nincs megfelelően rögzítve
– Nem működik vagy már veszélyes a használata
– Szikrázik vagy égésnyomok láthatók rajta
– A vezetékek nem érintkeznek, láthatóan kilógnak
– Eltört a belseje
– Rendszeresen lecsapja a biztosítékot


Konnektor vagy villany bekötés megkezdése előtt tegye meg a szükséges óvintézkedéseket!


A sorolható konnektor bekötése előtt feltétlenül gondoskodjon a biztonságról. A legfontosabb lépés, hogy feszültség mentesítse azt az áramkört, amelyen a munkavégzés zajlik. Sokan úgy tartják, hogy elég csak a villanyórát lekapcsolni, de nincs értelme a felesleges kockázatnak. Célszerű a villanyóra kapcsolón kívül a biztosítéktáblán elhelyezett kismegszakítókat is lekapcsolni. A modern épületekben ennél egyszerűbb a dolog: csak át kell állítani a biztosítéktábla kapcsolóját „on” helyzetből „off” állapotra. A régebbi hálózatok és berendezések esetén azonban ki kell csavarnia a biztosítékot. Arra is figyeljen, hogy a szerelés alatt senki ne kapcsolja vissza az áramot. Fontos a megfelelő munkaruha és a minőségi szerszámok használata. Azt javasoljuk, hogy viseljen gumikesztyűt és villanyszerelő bakancsot. Miután áramtalanította a hálózatot, egy fázisceruzával győződjön meg róla, hogy nincs áram a konnektorban. Amennyiben az eszköz világít, még áram alatt van a vezeték! Ne feledje, hogy ha mindent lekapcsol és a fázisceruza sem világít, még akkor sem feltétlenül árammentes a hálózat. Főleg, ha olyan házban vagy lakásban lakik, amelyet nem Ön épített. Soha nem lehet tudni, hogy a korábbi lakók hogyan kötötték be a hálózatot, néha rendkívül veszélyes megoldásokkal is találkozni. És akkor még nem beszéltünk a kóbor áramról, ami ritka, de létező jelenség. Épp ezért mindig szigetelt szerszámokat használjon.


A konnektorok típusai


A háztartásokban használt konnektoroknak mindössze két típusa létezik:

– Régi típusú konnektor, amely nem rendelkezik földeléssel
– Új típusú, érintkező csappal ellátott, földelt konnektor

A földelésen kívül az a különbség közöttük, hogy a szakszerűen kivitelezett, modern hálózatok három vezetéket tartalmaznak, míg a régi típusúban csak két vezetékkel találkozhat. A vezetékek színe rendkívül fontos!

Régi típusú konnektorok vezetékei:
– fázisvezető (egyszerűen csak fázisnak nevezik)
– semleges vezető (a köznyelvben nullavezető)

Új típusú konnektorok vezetékei:
– sárga-zöld (földelő vezeték)
– kék (semleges vezeték, azaz a nulla)
– fekete vagy barna (feszültégvezeték)

Ha tehát nem talál sárga-zöld vezetéket, akkor régi típusú hálózattal van dolga, ami nem rendelkezik földeléssel, így csak két vezetéket kell a megfelelő helyre bekötnie. Értelemszerűen minden vezetéknek megvan a pontos helye, nem lehet cserélni vagy keresztbe kötni őket. Amennyiben a konnektor bekötése hibás, nem fog megfelelően funkcionálni. Rosszabb esetben tönkre teheti a rákötött elektromos eszközt és az áramütés kockázata is fennáll. Szerencsére a színek felcserélése esetén legtöbb esetben csak annyi történik, hogy az villanyóra visszakapcsolása után sem lesz áram a lakásban, vagy azonnal levágja az automatát. Sajnos a vezetékek színe nem jelent garanciát a korábbi szakszerűtlen bekötések vagy a hozzá nem értő villanyszerelők miatt. Lehetséges, hogy valaki korábban megcserélte a vezetékeket. Épp ezért használjon mindig fázisérzékelőt, mielőtt bármit megérintene. A fekete vezetékre különösen ügyeljen, mert annak érintése súlyos, akár végzetes balesettel is végződhet.


Sorolható konnektor bekötése

Mivel napjainkban már általában az újabb típusú, háromvezetékes hálózatokkal találkozunk, így most kifejezetten azzal foglalkozunk. Nézzük a lépéseket.
1
Először el kell távolítania a korábbi konnektor burkolatát. Ehhez a művelethez mindenképpen szigetelt csavarhúzót használjon. Miután leszedte a csavarokat, óvatosan vegye le a burkolatot. Ha olyan típussal van dolga, ahol a belső rész nincs egyben a burkolattal, egyszerűen pattintsa ki belsejét. Ezután, ha minden jól ment, látnia kell a három vezetéket. Sajnos van rá példa, hogy egy-egy „szakember” leegyszerűsíti a sorolható konnektor bekötését és három helyett hat vezetéket használ. Ez a megoldás veszélyes és tiltott is, mert nem engedélyezett a konnektorból az áramot tovább ágaztatni. Ilyen esetben inkább forduljon profi villanyszerelőhöz.
2
Amennyiben azonban megfelelő volt a korábbi kivitelezés, akkor látnia kell a három vezetéket, azaz a földelést, nullavezetőt és a fázist. Ne feledje, a színek segítenek a beazonosításban! Most következik a legfontosabb rész. A soros konnektorok úgy vannak kialakítva, hogy a rögzítő csavarok mellett van egy bemeneti és egy kimeneti rész. Ezek segítik elő, hogy a dugalj áramhoz jusson, valamint a következőhöz is eljusson a feszültség.
3
A földelést, fázis és nullát is át kell vezetnie egyik konnektorból a másikba. Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a munkavégzés során biztosan a megfelelő helyre kerüljenek a vezetékek. Süllyesztett konnektorok esetén a szerelődobozokat használja az összekötéshez, falon kívüli változatnál pedig a külső kereteken belül vezesse el a vezetékeket.