Házilag is megoldható a konnektor bekötése

Házilag is megoldható a konnektor bekötése

 

Sokan megpróbálkoznak ezzel a feladattal, ám nem mindenkinek sikerül. Minden esetre nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy konnektor bekötése meglehet, hogy egyszerűnek tűnik, mégis veszélyesnek számít ezért, ha nem vagyunk jártasok ezen a téren, akkor inkább bízzuk egy hozzáértőre a dolgot.

A gondok már a konnektor kiválasztásánál kezdődhetnek

Az olcsó sohasem jó, mert silány és tűzveszélyes. Számos esetben vezetett tragédiához a bóvli konnektor bekötése. Ezeket az eszközöket nem túl célszerű újra hasznosítani. A régi, elavult változatokat a lakásfelújítás alkalmával érdemes inkább kicserélni. Leszereléskor eltörhetnek, kihullhat valamilyen alkatrész, ezért már sohasem fognak úgy belefeszülni a falba, mint azelőtt.

A konnektor bekötése után idővel kilazulhat, lötyögni kezdhet. Ez a minőségi változatoknál is előfordulhat, hogyha gyakran rántjuk ki, hirtelen a villásdugót. Sokan elfelejtik, viszont fontos rátartani a fali aljzatra, mielőtt kihúzzuk belőle a villás dugaljt. Ezzel megelőzhetünk egy felesleges rövidzárlatot.

A konnektor bekötése rajz alapján történik

 

Ez azt jelenti, hogy pontosan meg van határozva, hogy hová kell kötni a fázist, a nullát és a földelést. Általában a fázis megy balra, a nulla jobbra és a földelés középülkerül bekötésre. Az első és legfontosabb dolog, hogy áramtalanítani kell a hálózatot a megszakítók segítségével. Minden FI-relét le kell kapcsolni, különben áramütést szenvedhetünk. Értelemszerűen, akinél még régi csavaros biztosítékok vannak a biztosítéktáblában, azokat ki kell csavarni.

konnketor bekötési rajz

Ezután kezdődhet a konnektor bekötése, ami így már nem tartogat veszélyeket. Az aljzat kibontása után kellemetlen meglepetésként fogadhatja a tapasztalan villanyszerelőt, hogyha a falban még régi alumínium vezetékek futnak. Ezek az enyhe hajlítás hatására is könnyedén eltörhetnek. Ha már olyan rövid, hogy nem lehet bekötni, vagy hosszabbítani, akkor nem marad más hátra, mint a fal kibontása.

Ezért szokták tanácsolni, hogy aki teheti, az a felújítás alkalmával cserélje ki a falakban a régi villanydrótokat is korszerű, tömör MCU rézvezetékekre, amik sokkal időtállóbbak és dolgozni is egyszerűbb ezekkel például egy konnektor bekötése során.

Egyszerű feladat kapcsoló konnektor bekötése

Ideális esetben tehát egy konnektor bekőtése nem nagy kunszt. Hogy milyen az ideális eset? Például, ha egy új építésű épületről van szó, akkor nagy valószínűséggel nem fogunk problémába ütközni. Viszont egy régi ház esetében már más a helyzet. Eleve kezdődhet azzal a dolog, hogy rossz a vezetékek minősége a falban. A már említett régi alumínium drótokkal bíbelődni elég ideg őrlő, főleg akkor, hogyha ezek el is törnek. Megtörténhet az is, hogy az eredeti kábeleket hosszabbítani kell, ha egy új konnektort készülünk beszerelni, mert a régi az más paraméterekkel rendelkezett és máshol kaptak helyet a csatlakozási pontok. De ne legyünk ennyire borúlátóak. Tegyük fel, hogy a körülményekkel minden rendben van, de amit a kezünkben tartunk az egy kapcsoló konnektor. A kapcsoló és a konnektor részen is láthatunk csatlakozási pontokat, amikből sokkal több van, mint a három, falból kiálló vezetékből.

 Nem kell megijedni, csak követni kell a kapcsolási rajz által megadott lépéseket. Ugye már a hálózatot áramtalanítottuk és elkezdjük bekötni a konnektor részt. A helyére kerül a földelés, a fázis és a nulla, tehát elméletileg a dugalj rész már működik. Ahhoz, hogy a kapcsoló is kapcsolja a világítótestet, átkötést kell készíteni a konnektor részből. A konnektor részen, bemeneti csatlakozópontok mellett, kimeneti csatlakozók is találhatóak. Ezekből kell átkötni a fázist és a nullát a kapcsolóhoz. A kapcsoló konnektor bekötése tehát semmivel sem bonyolultabb, hogyha ismerjük a felépítését.

A sorolható konnektor bekötése körültekintést igényel

sorolhato konnektor bekotese

Egy dupla konnektor esetében egyszerűen kell eljárnunk, de ha egy ötös konnektort készülünk felszerelni például a konyhában, ahol több nagyfogyasztót szeretnénk rákötni, ott már bajok lehetnek. Elsősorban azért, mert a szakértelem hiánya nélkül a legtöbben az egyértelműnek tűnő utat választják. Azaz bekötik egy helyre a falból érkező három kábelt a konnektorok egyikébe. Majd ezekből átfűzéseket készítenek a többi négyhez. Ezt a megoldást felfűzésnek is szokták nevezni. Ez addig rendben van, ameddig nem sérül meg a fő, védővezető. Ha ez megtörténik, akkor áramvédő kapcsoló hiányában nem fog működni a zárlatvédelem, ami áramütéshez vezethet.

Sokkal jobb, hogyha ilyen esetben két áramkörről üzemel a sorolható konnektor. Ez esetben 6 kábel jön a falból (2 fázis, 2 nulla, 2 földelés). Az egyik áramkört 3 konnektorhoz kötjük be, míg a másikat kettőhöz.

Ehhez viszont egy ilyen rendszer kiépítése szükséges, ami költségesebb a több anyaghasználat miatt. Új építésű házak esetében kellő anyagi ráfordítással megoldható, viszont régi épületek esetében a megfelelő biztonsági intézkedések mellett a sorolható konnektor bekötése a megfelelő biztonsági óvintézkedések mellett kell történjen.

Legrand konnektor bekötése

Aki minőségi terméket szeretne vásárolni, az előnyben részesítheti az olyan márkákat, mint a Legrand vagy a Schneider. Jól mutatnak, több színben és formában is kaphatóak időtálló kivitelben és ár-érték arány szempontjából is optimális választást jelentenek. A konnektor bekötése előtt azt is fontos meghatározni, hogy pontosan milyen típusra van szükség, mert választhatunk a falba süllyesztett és a falon kívüli változatot is.

A Legrand konnektor bekötése a felépítéséből fakadóan egyszerű. Az is egyszerűen elboldogul vele, aki nem hivatásos villanyszerelő, ugyanakkor valamelyest jártas ezen a téren. Sok, rossz minőségű konnektor bekötése valóságos rémálom, még a szükséges tapasztalat mellett is.

Egypólusú villanykapcsoló bekötése kezdőknek

Ez valóban nem nagy ördöngősség. Egy ilyen kapcsolóval egy vagy több világítótest ki és bekapcsolását lehet egyidejűleg megvalósítani. Az alapelv egyszerű, mivel az áramkör fázis vezetőjét szakítja az egyplusú kapcsoló. 101-es vagy egysarkú kapcsolóként is szoktak hivatkozni rá.

A kétpólusú kapcsolóval már az olyen helyiségekben találkozni, ahol a nulla megszakítása is elő van írva az érintésvédelmi előírások értelmében.

Tovább bonyolódik a sor a hárompólusú kapcsolóval, ahol a helyiség fényforrásai három fázisra vannak elosztva. Az ilyen változatok, illetve a két áramkörös vagy a váltókapcsolók esetében már komoly szakértelem szükséges.

Kismegszakító bekötése a hálózat védelmében

Nem csak a hálózatot, de a fogyasztókat is védi a túlterheléstőlé. Egy zárlat tönkre teheti az elektromos berendezéseket, de a kábelekben is kárt okozhat a falban, ezért mindenképp gondoskodni kell a megfelelő kismegszakítók bekötéséről. Ahhoz, hogy milyen típusra van szükség, az nagyban függ a fogyasztók teljesítményétől és a hálózat minőségétől. Ezt is érdemes egy szakemberrel megvitatni beszerelés előtt. Egy átlagos háztartásban általában 6A és 25A névleges áramú közötti kismegszakító bekötése szükséges.