Konnektor bekötése – házilag is megoldható a feladat?

Konnektor bekötése – házilag is megoldható a feladat?

 

Igen, a konnektor bekötése házilag is megoldható épületgépészeti feladat, viszont nem ajánljuk senkinek, aki cseppet sem konyít a témához.

 Ne felejtsük el a gyerekkorunkban megtanult szabályt, miszerint az áram nem játék! Bár a házilag történő szerelésnek nem alapfeltétele a többéves szakmai tapasztalat, de teljesen laikusként senki ne vágja bele a fejszéjét a feladatba!

Kontárok és profik – ránézésre nincs különbség

konnektor bekötése

Gyanútlanul azt gondolhatjuk, a profi villanyszerelőre bátran rábízhatjuk a háztartás villamosárammal kapcsolatos szereléseket. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, a szakmában is sok a kókler, akiknek a munkája – finoman szólva is- hagy némi kívánnivalót maga után. Erről bővebben kitérünk majd a sorolható konnektor bekötését taglaló fejezetnél.

Felejtsük el a kompromisszumokat

Mielőtt feltűrnénk az ingujjat, fontos beszerezni és előkészíteni a munkához szükséges eszközöket. Először meg kell vásároljuk a beszerelni kívánt konnektort. A vásárlás során játssza a magas színvonal a főszerepet -ezt a kérdést a saját és a családunk biztonsága érdekében sem bagatellizálhatjuk el. Az olcsó konnektorok nem minőségiek, roppant balesetveszélyesek. A jó minőségű fázisceruza, illetve a szigetelt csavarhúzó is kelleni fog a munkához.

Ahány ház, annyi konnektor

 

A konnektorok nemcsak a külső jegyeik, de az alkalmazhatóságuk függvényében is eltérő képet mutatnak. Megkülönböztetünk például olyan típust, amit a falba kell süllyeszteni a szerelés alatt, illetve léteznek úgynevezett „falon kívüli” modellek is. Az, hogy melyiket választjuk a széles spektrumon mozgó felhozatalból, abszolút a személyes igényeink és céljaink határozzák meg. A végső döntés meghozatala előtt természetesen érdemes utánajárni az egyes modellekkel járó előnyöknek, hátrányoknak.

Konnektor szerelés – a nulladik lépés

Az első és legfontosabb lépés a konnektor házilag történő beszerelésénél a háztartás teljes áramtalanítása. Az áramütéssel járó veszélyekkel senkit nem kell részleteiben megismertetni, hiszen mindenki tudja, a baleset akár végzetes következményekkel is járhat. Éppen ezért fektessünk fokozott figyelmet a kismegszakítók lekapcsolására és arról is győződjünk meg, hogy a munka végéig senkinek nincs esélye a tudtunkon kívül visszakapcsolni az áramot.

Nem lehetünk biztosak az árammentességben

Mivel a konnektor bekötése komoly precizitást és körültekintést igényel a részünkről, az áram lekapcsolása után se váljunk elbizakodottá! Továbbra is legyen kéznél a fázisérzékelésre alkalmas eszköz, a fázisceruza. Sohasem tudhatjuk, hogy nem kóborol-e valahol áram a vezetékekben, ezért a profi villanyszerelők tanácsát megfogadva, az árammentesített konnektort is kezeljük potenciális veszélyforrásként.

A konnektor bekötése – első fázis

konnektor bekötése

Abban az esetben, ha megérett bennünk a vágy a szóban forgó elem cseréjére és elvégeztük a kellő lépéseket – beszereztünk minden szükséges eszközt, áramtalanítottunk és ellenőriztük, hogy tényleg nincs áram a konnektorban- hozzáfoghatunk a tényleges munkához. Első lépésként a szigetelt csavarhúzó segítségével el kell távolítanunk a régi, megunt elemet. Csavarjuk ki a csavarokat, majd óvatosan vegyük le a burkolatot – pattintsuk ki a belső részt, ha az nincs egybeöntve magával a konnektor burkolatával.

Kellemetlen meglepetés is érhet

A burkolat eltávolítása után a konnektort a maga meztelen valóságában láthatjuk. Ennél a pontnál sajnos kellemetlen meglepetés is érhet. Ha az egységet korábban bekötő személy nem végzett kontármunkát, három vezetéket látunk. Amennyiben szabálytalanul történt, például a sorolható konnektor bekötését megkönnyítve, hat vezetékkel nézünk farkasszemet. Ez mindenképpen ellenkezik a villanyszerelés szabályaival, ugyanis konnektorból tilos áramot továbbágaztatni – ezt minden esetben a kötődobozban vihetjük/vihetnénk végbe. Ha mégis ez a kellemetlen helyzet áll fent, hívjunk profi szerelőt, hiszen a standard konnektor szerelés ez esetben elveszíti a relevanciáját.

Optimista verzió, azaz a három vezeték története

Ha korábban szabályosan volt elvégezve a konnektor bekötése, akkor három vezetékkel kell számolnunk, a fázissal, a nulla vezetővel és a földeléssel. Mindhárom vezetéknek megvan a saját színe. Ez ma a korszerű egységeknél így néz ki: a zöld vagy sárga szín jelöli a földelést, a kék a nulla vezetőt, a fekete pedig a fázist. Ez a ma is érvényes szabvány, régebbi modelleknél azonban a földelés színe piros volt. A fekete vezeték megérintése végzetes következménnyel jár. Sajnos a színkódra sem lehet mérget venni, tekintve a már korábban említett kókler szerelőket, mert lehetséges, hogy aki előttünk végezte a bekötést, megcserélte a színeket. Használjuk tehát a fázisérzékelőt, mielőtt bármihez is hozzáérnénk!

Fázis nulla felcserélése – milyen következményekkel kell számolni?

A konnektor bekötésénél a fázis és a nulla felcserélhetőek egymással, nem kell számolni semmilyen komoly vagy végzetes következménnyel. Nem ez a helyzet, ha a földelést cseréljük fel a fázissal. A földérintkező az életünket védi az áramütéssel szemben. Ha ennek a vezetéknek a bekötését végezzük, legyünk fokozottan körültekintőek, csak a sárga vagy zöld színt használjuk és minden esetben ellenőrizzük a munkánkat a fázismérő ceruzával.

Vigyázzunk, könnyen törik!

Sajnos a tendencia azt mutatja, hogy a konnektor mögött lévő vezetékek nagyon könnyen törnek, sőt, az esetek többségében túl rövidek is. Legyünk fokozottan elővigyázatosak, amikor azokat a helyükre kötjük!

Többféle variáció

Természetesen a konnektorok kialakítása is színes skálán mozog, így több variáns közül is választhatunk. A sikeres végeredmény alapfeltétele, hogy minden esetben kövessük a bekötési rajzot és ellenőrizzük a munkánkat a fázisceruzával.

Konnektor bekötése – utolsó lépések

Ha minden a helyén van, a beszorító karmok segítségével stabilizálhatjuk az új konnektort. A karmok a konnektor jobb- és baloldalán találhatóak, az azokra szerelt csavarok egyidejű behúzásával pedig lehet aktivizálni. Amikor ezzel megvagyunk, rögzítsük a külső burkolatot, helyezzük újból áram alá a háztartást és gratuláljunk magunknak, mert sikeresen teljesítettük a küldetést!

Néhány szóban a villásdugó bekötéséről

Bár nem tartozik szoros értékemben a konnektor szereléshez, a villás dugalj bekötése is olyan téma, amiről érdemes néhány szóban értekezni.

Villásdugó bekötése, avagy fő az elővigyázatosság

Könnyen megtörténhet, hogy a konnektor szerelése mellett, a dugalj bekötésének szintén nem túl bonyolult, mégis tapasztalt kézért kiáltó feladatát is a nyakunkba vesszük. Ha így teszünk, nagyon fontos, hogy egymással kompatibilis, megfelelő méretű vezetéket és dugót vegyünk. A villásdugók is, ahogyan azt korábban a konnektorokkal kapcsolatban is megemlítettük, három kábel csatlakozását teszik lehetővé, a nulla-, a fázis- és a földvezetőét.

Hogyan nyissuk ki a villásdugót?

A hajlékony vezeték hozzákapcsolása előtt szét kell nyitni magát a villásdugót. Ha ez nem megy könnyen, illetve azt kinyitva szokatlan belső szerkezetet találunk, már tudjuk, hogy mi a dolgunk. Mindenképpen szakmai segítséget kérni! Egyébként is, a villásdugó bekötése valóban olyan munka, ami megköveteli a témában szerzett jártasságot és gyakorlatot. Nem elég, ha csupán nagyjából tudjuk, mit és miként kell csinálni. A rossz bekötés eredményeként ugyanis könnyen zárlatos lehet az adott készülék. A zárlatnak pedig számos negatív következménye is lehet: tűzveszély, illetve az áramütés lehetősége.

Esetek, amikor muszáj szakembert hívni

Még abban az esetben is, ha rendelkezünk a kellő affinitással és tapasztalattal, adódhatnak helyzetek, amikor okosabb villanyszerelői segítséget kérni. A fentiekben már említett nem standard továbbágaztatás tipikusan ez a kategória. Ezen kívül, ha a konnektor cseréjénél azt látjuk, hogy a vezetékek túl rövidek, esetleg érintésre törnek, álljunk le a munkával! Ez esetben ugyanis magukat a vezetékeket is cserélni, korszerűsíteni kell. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy felkészültség és rátermettség nélkül nem szabad kísérletezni, hiszen annak könnyen halálos kimenetele is lehet!