Kapcsoló bekötése, de mégis hogyan és mivel?

Kapcsoló bekötése, de mégis hogyan és mivel?

 

kapcsoló bekötése és működése precizitást, szaktudást és egy kis szépérzéket is igényel. Nem valami szép látvány, amikor a villanykapcsoló ferdén fityeg a falon.

Könnyű szétbontani, ha pedig egy kis szerencsénk van, akkor egyetlen csavarhúzóval visszaszoríthatjuk a helyére. Ám egy régi, elhasználódott kapcsolóval ez már kivitelezhetetlen. Ez esetben jobban járunk a cserével.

Mivel jár egy villanykapcsoló bekötése? 

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusról van szó a villanykapcsolók szerlésekor, mert laikusként azt gondolhatnánk, hogy csak egyféle létezik. 

Pedig a váltókapcsolótól elkezdve, a csillárkapcsolón keresztül egészen a kétpólusú változatig, mindennel találkozhatunk. 

A probléma ott kezdődik, amikor kibontjuk a régit és azzal szembesülünk, hogy egynél vagy kettőnél több kábel kandikál ki a falból, mint amennyit elképzeltünk. 

A kapcsoló bekötése során, természetesen egyet sem lehet kihagyni, mert nem fog megfelelően működni az adott világítótest. Ez általában a csillároknál van így, hiszen 2-3 gombos kapcsolóval variálható, hogy hány izzót kapcsolunk fel. 

kapcsoló bekötése

Ezeknek a bekötése is bonyolultabb: kereszkapcsolók

A legtöbb esetben könnyen találhatunk az interneten megfelelő kapcsolási rajzot, hogyha nem boldogulnánk elsőre a feladattal. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, ne nagyon kísérletezzünk, mert az elég veszélyes lehet!

Ha mégis saját kezűleg szeretnénk elvégezni a kapcsoló bekötését, akkor az első dolgunk az legyen, hogy áramtalanítjuk a rendszert!

Továbbá nem árt, ha fel vagyunk szerelkezve néhány villanyszerelő szerszámmal. Azzal ugyanis tisztában kell lennünk, hogy egy átlagos csavarhúzóval vagy kombinált fogóval veszélyes lehet a villanyszerelés. Mindenképp szigetelt szerszámokat kell használnunk, mert ezek megvédenek az esetleges áramütéstől.

A villanyszerelő szerszámok tehát tökéletesen megfelelnek, amennyiben egy kapcsoló bekötése vagy egy konnektor cseréje előtt állunk. Ha már megvan a szerszám, akkor csak a megfelelő terméket kell beszereznünk, amiből több tucatnyi létezik.

Az ember azt sem tudja, hogy melyik márkát válassza

 

Az 500 forintos kacattól kezdve, a 10 000 Ft prémium kapcsolókig mindent megtalálhatunk. Az átlagos igényeknek bőven megfelel egy 2000 Ft körüli változat, például egy Legrand. Kedvező ár és minőségi kivitelezés jellemzi. Kívánni sem lehet többet. Ebben az esetben, a kapcsoló bekötése sem bonyolult, az ötletes kialakítás miatt. A bóvli változatokkal már a kicsomagoláskor gond lehet, hiszen előfordulhat, hogy szerteszét gurulnak az apró csavarok és alátétek, amelyek nélkül lehetetlen lesz rögzíteni a kapcsolót.

Egy alternatív kapcsoló bekötése esetén már valószínűleg szakemberre lesz szükség, mert ez már valamivel összetettebb feladat. Az alternatív kapcsoló bekötésére szükség lehet a folyosókon, lépcsőfeljárókon, két bejáratú helyiségekben stb. Ilyenkor két kapcsolóval ugyanazt a világítótestet kapcsolhatjuk fel és le.

Kapcsoló bekötés: tudnivalók laikusoknak helyiségek világításának

A kapcsoló bekötés felelősségteljes feladat, ami fokozott odafigyelést és szaktudást igényel. Igen, még abban az esetben is, ha nem szakemberként állunk neki a feladat elvégzésének. Mivel fennáll a tűzokozás és az áramütés veszélye, ezért tényleg csak akkor kísérletezzünk a kapcsoló bekötéssel, ha műszakilag felkészültek vagyunk és tisztába kerültünk az alapvető tudnivalókkal! Mindezen túl, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a munkafolyamat bármelyik szakaszában, pontjában bizonytalanodunk el, bármikor kérhetjük egy szakavatott villanyszerelő segítségét. Ezáltal rengeteg súlyos és kevésbé súlyos balesetet előzhetünk meg.

váltókapcsoló bekötése

A villanyszerelési munkák 0. lépése az áramtalanítás.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem elég lekapcsolni az elosztószekrényben lévő kismegszakítót. Nagyon fontos, hogy teljes mértékben feszültség mentessé tegyük a szerelendő áramkör szakaszt, hiszen csak ebben az esetben tudjuk biztonságosan elvégezni a feladatot. Emellett arra is nagy figyelmet kell szentelnünk, hogy a hálózat mindaddig áramtalanítva maradjon, amíg elkészülünk a munkával és mi magunk kapcsoljuk vissza a rendszert. Jelezzük a szomszédok és házban lakók felé is, hogy a megadott időintervallumban villanyszerelési munkákat végzünk és nem lesz áram. Így elkerülhetjük, hogy valaki feszültség alá helyezze a rendszert.

A bekötési munkák során viseljük a megfelelő kialakítással rendelkező ruhákat, áramütés elleni védelemmel ellátott lábbeliket!

Ne legyünk restek használni a különböző védőeszközöket, például gumikesztyűt és olyan szerszámokat, amelyek legalább 1000 Voltig szigetelve vannak!

Alapkapcsolási bekötések és a keresztkapcsoló

kapcsoló bekötés több módon is történhet, attól függően, hogy milyen típust szeretnénk működtetni. Az alábbiakban néhány alapkapcsolást ismertetünk, amelyek a legtöbb egyszerű lámpa kapcsoló bekötéséhez alkalmazhatóak.

Egypólusú kapcsoló bekötése:

Ezt más néven egysarkú kapcsolónak nevezzük. Fontos tudni, hogy a kapcsoló csak a fázisvezetőt szakítja meg, a nulla vezető állandó potenciálon van a lámpa foglalatával. A kapcsoló egy billenő lappal rendelkezik.

Kétpólusú kapcsoló bekötése:

kétpólusú kapcsoló abban különbözik az előbb említett változattól,  hogy ez megszakítja a nulla és a fázis vezetőt is. Más néven kétsarkú kapcsolónak is szokás nevezni. Alkalmazása rendszerint vizes helyiségekben történik, például konyhában vagy fürdőszobában. Ugyanakkor, kerti vagy más kültéri áramkörök esetében is előszeretettel használják. Kinézetében megegyezik az egysarkú kapcsolóval, ugyanúgy egy billenő lappal rendelkezik. Feladata is ugyanúgy az áramkör ki-, illetve bekapcsolása.

Beépített billenő kapcsoló bekötése:

beépített kapcsolót az előzőek szerint kötjük be, attól függően, hogy egy- vagy kétpólusú.

Csillárkapcsoló bekötése:

csillárkapcsolóról fontos tudni, hogy két áramkör kapcsolását lehet megoldani vele. Ebből kifolyólag, sokan két áramkörös kapcsolónak hívják. Működésében szinte egy az egyben megegyezik az egysarkú kapcsolóval, ugyanúgy csak a fázis vezetőt szakítja meg. Amiben viszont különbözik, hogy két billenő lappal rendelkezik. A csillárkapcsolókat nemcsak a hagyományos, két áramkörös csillárok esetében lehet alkalmazni. Akár 2 db falikart vagy spot lámpa áramköröket is vezérelhetünk a használatával.

kapcsoló bekötése

Alternatív kapcsoló bekötése:

Az alternatív kapcsolót rendszerint akkor szokás használni, ha egy vagy több lámpatest ki-, illetve bekapcsolását több helyről szeretnénk megoldani. Gondolunk itt például arra, amikor egy nagy terem mindkét bejáratánál van egy-egy kapcsoló, vagy amikor egy folyosó mindkét végén tudjuk kezelni a világítást. Használata jellemzően nappalikban, nagyobb alapterületű helyiségekben, csarnokokban és közlekedő terekben fordul elő. Ennek a típusnak a kiváltására van lehetőség az úgynevezett impulzus relék használatára. Ezeknek az eszközöknek az a célja, hogy leegyszerűsítsék a bekötés logikáját és megkönnyítsék a vezetékezést. Ezzel a megoldással leggyakrabban a lépcsőházakban találkozunk.

Kettős alternatív kapcsoló bekötése:

Az alternatív kapcsolóknak létezik egy úgynevezett kettős alternatív kapcsoló típusa is. Ez esetben két alternatív kapcsolót egyetlen kapcsolóba építünk. Bekötése megegyezik a “sima” alternatív kapcsoló bekötési módjával.

Keresztváltó kapcsoló bekötése:

A keresztváltó típusú kapcsolókat jellemzően két alternatív kapcsoló közé építjük be. Ennek köszönhetően megoldható, hogy a világítás vezérlését három vagy akár több helyről is kezelhessük.

Érintésvédelem áramvédő kapcsolóval – kapcsoló a fázisvezető

Bármilyen villanyszerelési munkáról is legyen szó, nem feledkezhetünk meg az érintésvédelemről.

Ennek az egyik leginkább elterjedt megoldási formája az áramvédő kapcsoló bekötése.

Ennek a kapcsolónak több fajtája is ismert. A hagyományos mellett, az automata visszakapcsolású és túlfeszültség elleni védelemmel egybeépített változatot is előszeretettel használják. Ahogy a nevében is benne van, célja, hogy védelmet nyújtson az áramütés ellen, illetve megóvja az elektronikai berendezéseket a meghibásodásoktól. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha a bekötés szakszerűen történik. Sokan nem tudják, hogy az áramvédő kapcsolókat reléknek hívjuk.

Az áramvédő kapcsoló bekötése

A körültekintés és megfelelő szakértelem prioritást élvez! Ugyanis, ha nem megfelelően történik a bekötés, akkor rövidzárlat keletkezhet. Az is megtörténhet, hogy a hirtelen áram visszakapcsolás után búcsút mondhatunk a televízónak, a mikrohullámú sütőnek vagy bármelyik elektromos készüléknek. Mindemellett pedig a precizitás és hozzáértés természetesen az áramütés veszélye miatt is nagyon fontos.

A relék bekötése kötelezően történik a háztartásokban, ha új villamos hálózat kerül kiépítésre vagy a már meglévőt szeretnénk biztonságosabbá tenni.

A régebbi típusú készülékek esetében is van lehetőség a relé bekötés megvalósítására, ha minden szükséges feltétel adott a biztonságos kivitelezéshez. Amennyiben minden feladatot szakszerűen végzünk el, akkor a relé a szigetelési hibákat is képes észlelni. Azok felmerülésekor azonnal lekapcsolja a hálózatot, ezzel sok problémától megkímélve minket. A relék kialakítása nemcsak az érintésvédelem, hanem a tűzvédelem szempontjából is fontos.

A bekötés előtt nagyon fontos tisztázni, hogy a relé pontosan minek a védelmére fog szolgálni. Ennek megfelelően több típusa is létezik. Értelemszerűen, a célnak megfelelően az adott változatot érdemes választani.  Csak néhány példát említünk, az AC típus kifejezetten a háztartások szivárgó áram elleni védelmére lett kifejlesztve. Az A típus viszont már a szabályzó elektronikák esetében is bátran alkalmazható. Az S típust pedig jellemzően ipari környezetben szokás alkalmazni.

Mivel a relé bekötése megfelelő szaktusát igényel, ezért szakember segítségét kell kérnünk.

Lámpák, fényforrás, világítási kapcsolók

Ez abban az esetben is igaz, ha a A, AC, S vagy más típusú változat bekötése van napirenden. Már annak tekintetében is érdemes kikérni egy szakavatott személy véleményét, hogy milyen fajta relét javasol beszerelni. A másik fontos dolog, amit tudnunk kell, hogy bár vannak alapvető tudnivalók, a relé bekötése a helyszín adottságaitól függően mindig másképp történik.