váltókapcsoló bekötése

Kapcsoló bekötése, de mégis hogyan és mivel?

Nem valami szép látvány, amikor a villanykapcsoló ferdén fityeg a falon. Könnyű szétbontani és ha egy kis szerencsénk van, akkor egyetlen csavarhúzóval visszaszoríthatjuk a helyére. Ám egy régi, elhasználódott kapcsolóval ez már kivitelezhetetlen. Ez esetben jobban járunk a cserével.

De mégis mivel jár egy kapcsoló bekötése?

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusról van szó, mert laikusként azt gondolhatnánk, hogy csak egyféle létezik. Pedig a váltókapcsolótól elkezdve, a csillárkapcsolón, egészen a kétpólusú változatig mindennel találkozhatunk. A probléma ott kezdődik, amikor kibontjuk a régit és azzal szembesülünk, hogy egynél vagy kettőnél több kábel kandikál ki a falból, mint amennyit elképzeltünk.

A kapcsoló bekötése során, természetesen egyet sem lehet kihagyni, mert nem fog megfelelően működni az adott világítótest. Ez általában a csillároknál van így, hiszen egy 2-3 gombos kapcsolóval variálható, hogy hány izzót kapcsolunk fel.

Ezeknek a bekötése is bonyolultabbkapcsoló bekötése

A legtöbb esetben könnyen találhatunk az interneten egy megfelelő kapcsolási rajzot, hogyha nem boldogulnánk elsőre a kapcsoló bekötésével. Amennyiben nem vagyunk biztos a dolgunkba, ne nagyon kísérletezzünk, mert az elég veszélyes lehet.

Ha mégis saját kezűleg szeretnénk elvégezni a kapcsoló bekötését, akkor az első dolgunk az legyen, hogy áramtalanítjuk a rendszert.kapcsoló bekötése

Továbbá nem árt, hogyha fel vagyunk szerelkezve néhány villanyszerelő szerszámmal. Azzal ugyanis tisztában kell lennünk, hogy egy átlagos csavarhúzóval, vagy kombinált fogóval veszélyes lehet a villanyszerelés. Mindenképp szigetelt szerszámokat kell használnunk, mert ezek megvédenek az esetleges áramütéstől.

A villanyszerelő szerszámok tehát tökéletesen megfelelnek, amennyiben egy kapcsoló bekötésére vagy egy konnektor cserére készülünk. Ha már megvan a szerszám, akkor csak a megfelelő terméket kell beszereznünk, amiből több tucatnyi létezik.

Az ember azt sem tudja, hogy melyik márkát válasszaváltókapcsoló bekötése

Az 500 Ft-os kacattól kezdve a 10 000 Ft-os prémium kapcsolókig mindent megtalálhatunk. Az átlagos igényeknek bőven megfelel egy 2000 Ft körüli változat, például egy Legrand. Kedvező ár és minőségi kivitelezés. Kívánni sem lehet többet. Ebben az esetben a kapcsoló bekötése sem bonyolult az ötletes kialakítás miatt. A bóvli változatokkal már a kicsomagoláskor gond lehet, hiszen előfordulhat, hogy szerteszét gurulnak az apró csavarok és alátétek, amik nélkül lehetetlen lesz rögzíteni a kapcsolót.

Egy alternatív kapcsoló bekötése esetén már valószínűleg szakemberre lesz szükség, mert ez már valamivel összetettebb feladat. Alternatív kapcsoló bekötésére szükség lehet a folyosókon, lépcsőfeljárókon, két bejáratú helyiségekben stb. Ilyenkor két kapcsolóval ugyanazt a világítótestet kapcsolhatjuk fel és le.