Melyik a legjobb energiaosztály a sok közül?

Melyik a legjobb energiaosztály a sok közül?

 

Valószínűleg sokan nincsenek tisztában azzal, hogy melyik a legjobb energiaosztály, ami azért lehet, mert már nem a régen bevezetett besorolás szerint osztályozzák a háztartási gépeket. Régen ugye ez az energiaosztály besorolás az A-tól a D-ig terjedt. Mindenkinek világos volt, hogy az A-hoz közeli értékelést kapott berendezések számítanak jobbnak az energiafogyasztás szempontjából. Ilyenkor mindig mérlegelni kell a vásárlás során, de ritkán középút is van, ami általában egy kihagyhatatlan kedvezmény elcsípésével alakul ki. Na, de miről is van szó tulajdonképpen és mik azok az energiaoasztály? Miért kellett a már jól ismert besorolást megváltoztatni?

Melyik a legjobb energiaosztály? – Ennek járunk most utána

A technológiai fejlődés nem csak a különféle extra funkciók és a kifinomult anyaghasználat terén vehető észre, amikor egy mosógépet vagy hűtőt vásárolunk, hanem az energiatakarékos kivitelen is. Tehát a régi gépek felett már elszállt az idő, ezért az akkor alkalmazott energiaosztályok sem számítanának helytállónak manapság. Ami akkoriban egy „A“ vagy „B“ osztályzattal jelölt gép volt, manapság már alig érné el a „D“-t az új osztályrendszerben vagy egyszerűen nem is engednék azt piacra dobni a magas energiaigénye miatt.

Talán még van, aki emlékszik arra, hogy egy időben a gyártók már nem tudták miként feltűntetni, hogy az ő termékük mennyire jól teljesít az energiafelhasználás terén. Elvégre az „A“ csoportba kerülő készülékek egyre modernebbek lettek és megjelent az „A++“ meg az „A+++ׅ“ kategória, ami azt volt hivatott jelölni, hogy mennyivel jobb az adott modell az addigi legjobbnál. Szóval szép lassan a technológiai fejlődés miatt a régi besorolás egyszerűen elavulttá vált.

Reformáció az új energiaoasztály besorolás megjelenésével

 

A szabályozások szigorodtak, ezért az akkori „A+++“-os, azaz a legjobbnak számító mosogatógépek, hűtők, mosógépek manapság már a „C“ osztályzatot sem kaphatnák meg. Ez azért elég sokat elmond arról, hogy mennyire megváltoztak az erőviszonyok az energiahatékonyság tekintetében. Amikor azokat a színes csíkokat és betűket látjuk a berendezéseken, akkor az nem a véletlen műve és nem is valami marketing fogás. Ez az osztályozás a fogyasztók védelmét szolgálja, mivel így kevesebb az esélye, hogy a gyártók megtévesztenek bennünket a különféle reklámokkal vagy a ravasz marketingfogásokkal.

Új értelmet kapott az energiaosztály jelentése

Azért azt is érdemes hozzátenni, hogy az új energiaosztály táblázat, mégsem annyira új, mivel 2020 november elsejétől vezették be hivatalosan és 2021 március elsejétől kötelezték a gyártókat a váltásra.

Gondolhatnánk, hogy végre rendeződtek a dolgok és minden szép és jó, átlátható, egyszerű. Nagyjából ez így is van, viszont csak a mosógépek, mosogatógépek, hűtők és TV-k esetében kell számolnunk az új besorolás szerinti osztályozással. Ezeken az új energiatáblázat van feltűntetve, tehát egészen a „G“-ig terjed. Egyébként az is hasznos információ, hogy már nem sokáig dobhatnak piacra olyan termékeket, amik csupán az „F“ osztályzatot érik el, ugyanis ezeket 2024-től már gyártani sem szabad. Igaz, hogy a komoly cégek esetében aligha találkozhattunk „C“ besorolású termékkel.

Miként értelmezhető az energiaosztály táblázat?

Az értelmezése egyszerű. Minél jobban közelít az adott termék az „A“-hoz, annál jobb, hogyha a „G“ felé billen a mérleg nyelve akkor már nem egy kifejezetten energiatakarékos termékkel állunk szemben. Ez viszont nem azt jelenti, hogy most már a „C“ kategóriába tartozó berendezések le fogják olvasztani a falról a villanyórát. Korántsem, hiszen ezek néhány évvel ezelőtt még az „A+++“ jelöléssel voltak ellátva, tehát 2020-ban benne voltak a topban a hasonló energiatakarékos gépek. Ezek a legtöbb vásárlónak elérhető áron beszerezhetőek, míg az „A“ és „B“ kategória termékei inkább a prémium csoportba tartoznak, amiért többet kell fizetni. Tehát nem a termék lett rosszabb, hanem inkább a besorolás vált szigorúbbá

Itt jön képbe a mérlegelés az energiaosztályok alapján. Minél kevesebbet fogyaszt, annál inkább megtérülő befektetésnek tekinthető. De ez fordítva is igaz. Hogyha alacsony áron veszünk egy méretes hűtőt, ami sok áramot zabál, az hosszútávon egyáltalán nem számít kifizetődőnek.

Szóval ha sikerült megérteni, hogy melyik a legjobb energiaosztály és hogy miként működik ez az egész, akkor most már bizonyára nyert ügyünk van. Nem? Nem egészen. Mert ez csak egy tényező a sok közül, amit érdemes figyelembe venni, amikor egy nagyobb kiadásra szánjuk el magunkat egy háztartási gép kapcsán. Amiért alacsony fogyasztással rendelkezik, az természetesen egy jó pont, de még nem minden. Érdemes utánanézni, hogy mely gyártó termékcsaládja az, ami a leginkább megfelel az igényeinek. Milyen alkatrészek kerülnek felhasználásra és hogy ezek honnan származnak. Ezt pl. meg lehet érdeklődni egy mosógép szerelőtől, egy TV szerelőtől. Nem kell bonyolult műszaki adatokba bocsátkoznunk, csupán azt a kérdést kell neki feltennünk, hogy melyek azok a márkák, amikkel a legtöbbet találkozik a szerelőműhelyében. A válaszból sejteni lehet, hogy mely márkákat érdemes fenntartásokkal kezelni a választás során. Végül is akkor takarít meg a legtöbb energiát, hogyha közben a szerelőnél csücsül a hűtőszekrény, de nekünk ez még egyáltalán nem fog megtakarítást jelenteni, sőt!

A mai világban, különösen Európában egyre inkább előtérbe helyezik a környezettudatosságot. Ez nyomást gyakorol a nagyvállalatokra, akik emiatt egyre inkább arra törekednek, hogy alacsony fogyasztás mellett fejlesszenek ki hatékony elektromos gépeket, elvégre a versenyből nem lehet kiesni, mert már számos példa bebizonyította korábban, hogy az innováció nagyon gyorsan képes egy terméket az eladások csúcsára repíteni. Továbbá az sem elhanyagolható tény, hogy komoly szankciókra számíthat az a vállalat, amely megpróbálja kijátszani az energiahatékonyság kapcsán hozott törvényeket. Arra is van lehetőség, hogy egy egész ország vagy az egész Unió területén megszüntessék az adott termék forgalmazását. Tehát ebben a tekintetben, ha úgy tekintjük, akkor valamilyen szinten védve vagyunk a nagyvállalatokkal szemben, ezért nem tukmálhatnak ránk akármilyen bóvli dolgot.

Mindent összevetve a megreformált táblázat alapján sokkal egyszerűbb dolga van egy átlagfelhasználónak, hogyha szeretné megtudni, hogy melyik a legjobb energiaosztály, illetve, hogy az adott termék melyik csoportba tartozik. Nem számít, hogy az internetről vagy az üzletből kívánunk vásárolni, mert mindenhol egyértelműen és jól látható módon fel van tüntetve az energiaosztály besorolás.