Kellő tapasztalatot igényel a konnektor bekötése

Kellő tapasztalatot igényel a konnektor bekötése

 

A konnketor bekötése bár nem veszélytelen, azonban nem megoldhatatlan feladat.

Kellő körültekintéssel, a megfelelő szerszámok és felszerelés birtokában elvégezhető, ha mindvégig a lehetséges veszélyforrásokat fejben tartva járunk el és van tapasztalatunk a hasonló dolgokban. Ha azonban egy kis bizonytalanságot is érzünk magunkban, kérjük villanyszerelő szakember vagy legalább egy ilyen munkákban jártas ismerősünk segítségét. Mostani cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket a konnketor bekötése témakörben feltétlen tudni érdemes.

konnketor bekötése során mindig a biztonság az első

Bármilyen villanyszerelési munka alapszabálya, hogy a nulladik lépés az áramtalanítás. Ezzel kell kezdeni a munkát és figyelni kell arra, hogy a konnketor bekötése során véletlenül se kapcsolhassa azt be senki.

A megfelelő szerszámok és felszerelések megléte úgyszintén alapvető követelmény. Szerszámokból mindig a megfelelő szigeteléssel ellátott darabokat válasszuk. A műanyag vagy gumi markolattal ellátott csavarhúzó önmagában még nem jelent teljes biztonságot – egy szigetelt csavarhúzónak a markolata és a szára egyaránt egy nem vezető réteggel rendelkezik. Érdemes tehát a csavarhúzóból és csípőfogóból, amelyekre egyaránt szükségünk lehet a feladat elvégzéséhez, a szigetelt típust választani.

dugalj bekotese
 

Amire szükségünk lesz még, legalábbis jó szolgálatot tesz, az a fázisceruza. Ez az egyszerű eszköz megjelenésében megtévesztésig hasonlít a csavarhúzóra, azonban csavarozni nem célszerű vele, mert nem erre tervezték. A műanyag markolat egy kisebb erőkifejtés hatására is eltörhet, jobb, ha maradunk a fázis keresésnél. Ha új konnektor bekötése előtt állunk, akkor egy szigetelő fogó is szükséges lesz.

Ha nem vagyunk villanyszerelők, valószínűleg speciális lábbelikkel sem rendelkezünk. Nézzük meg az interneten, milyen is egy ilyen villanyszerelő bakancs és válasszuk a leginkább ehhez hasonlító cipőnket: egy lehetőleg minél vastagabb gumitalppal rendelkező darabot. Emellett pedig ajánlott lehet gumikesztyű viselése is, ha biztosra szeretnénk menni.

Milyen típusú konnektort válasszunk?

Nagyon sokféle konnektor létezik, amiben viszont biztosan nem szabad alább adni, az a minőség. Ne sajnáljuk a pár ezer forintot egy jobb darabra, elvégre saját és műszaki berendezéseink épsége egyaránt múlhat ezen.

A konnektoroknak két alapvető típusa a süllyesztett és a falon kívüli típus. Mind a kettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, ezeknek érdemes utánajárni és mérlegelni őket, mielőtt letennénk a voksunkat valamelyik típus mellett. Egy villanyszaküzletben mindenesetre biztosan számíthatunk pár jótanácsra, tippre ezzel kapcsolatban. Mivel az áram továbbra sem játék, soha ne szégyelljünk kérdezni, ha bármiben is bizonytalanok lennénk.

A modern konnektorok palettája a dizájnt tekintve is színes, különböző formájú és színű darabok léteznek. Azt válasszuk, amelyek lakásunk stílusához, a bútorokhoz vagy a falak színéhez leginkább passzolnak. Léteznek olyan típusok is, amelyek USB vagy Wifi csatlakozási lehetőséggel rendelkeznek. Bátran nézzünk körbe az interneten is az elérhető lehetőségek között.

Hogyan fogjunk neki a dugalj bekötésének?

A biztonság fontosságát továbbra sem győzzük hangsúlyozni. Miután megszakítottuk az áramkört, először ebben az esetben is ellenőrizzük a fázisceruzával, hogy biztosan nincsen feszültség alatt a konnektor, amellyel dolgozni szeretnénk. Ha a régi darabot is el kell távolítani a konnketor bekötése előtt, akkor a közepén lévő csillagcsavart kell meglazítani először – miután a konnektor takarót leszedtük, az oldalsó csavarokkal eltávolítható a belső szerkezet is.

Fontos, hogy csak akkor haladjunk tovább, ha biztosak vagyunk a dolgunkban és nem vagyunk teljesen laikusak – ennek a cikknek az elolvasása senkit nem tesz képzett villanyszerelővé, mindösszesen a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze benne. Tudnunk kell, hogy melyik vezeték mit jelent: zöld-sárga, esetleg a régebbi szabvány alapján a piros jelzi a földelést, a kék a nullát, a fekete pedig a fázist. A földelővezetékhez érintve a fázisceruza nem mutathat töltést! Ezt a kábelt mindig a konnektorban az érintkezők között kialakított helyre kell kötni, ugyanis, ha rossz helyre kötjük be, annak súlyos következményei lesznek.

A másik két vezetéket az alábbi módon kell elhelyezni: bal oldalra kerül a fekete kábel, azaz a fázis, a nullát jelző kék pedig a jobb oldalra. Ezeket a vezetékeket egy csavarhúzó segítségével rögzítsük a konnektorhoz. Ha mindent bekötöttünk, ellenőrizzük, hogy megfelelően tartanak-e a vezetékek. Ha ez megvan, akkor először a belső szerkezetet csavarozzuk vissza, rögzítsük megfelelően. Ezt követően kerülhet vissza a külső takaró, amit a középen lévő csavar meghúzásával stabilizálhatunk.

Könnyen elvéhezhető a villásdugó bekötése is?

A villásdugó bekötése már szakértelmet igénylő feladat, ezért ehhez semmiképpen ne fogjunk neki laikusként, mindig kérjük szakember segítéségét, ha nem rendelkezünk kellő rutinnal. Bár alapvetően itt is a három vezetékkel kell dolgozni, azonban ez biztosan nem az a feladat, amit a „csináld magad” szakkör keretében kell elvégezni. Ha egy kisebb hibát is vétünk, akkor nagy valószínűséggel az egész berendezés zárlatos lesz és nem csak tönkre megy, ha ránk nézve is komoly veszélyeket tartogat.

Miben más a dupla konnketor bekötés vagy a 4 konnketor bekötése?

Alapvetően ugyanúgy kell elvégezni ezt a feladatot is, ehhez még a vezetékrendszerhez sem kell hozzányúlni. Mindösszesen kettős dugaszolóaljzatot kell vásárolni és a kábeleket ebbe bekötni. Ezzel a megoldással könnyedén növelhetjük az áramforrások számát lakásunkban – feltéve, ha megvan a kellő jártasságunk ezzel kapcsolatban.

Mindig bízzuk hozzáértőre a konnketor bekötését

A konnketor bekötése tehát rejt magában veszélyeket, ami miatt laikusként soha ne fogjunk bele. A sérült vezetékek önmagukban veszélyforrást jelentenek, akárcsak az, ha nem rögzítjük megfelelően és időről időre kicsúszik a falból. Ha érdeklődünk a műszaki dolgok és a szerelés iránt, de nincsen még túl nagy tapasztalatunk benne, akkor biztosan nem jó megoldás rögtön ezzel kezdeni. Egy rosszul bekötött konnektor ugyanis egy folyamatos, láthatatlan veszélyforrást jelent.

Egy hozzáértő számára ez biztosan rutinfeladat lesz, ha rendelkezik kellő tapasztalattal és jártassággal a témában. Ha bizonytalanok lennénk, bátran körbekérdezhetünk ismerőseink között, biztos akad valaki, aki otthonosan mozog ebben a témakörben.