Házilag is megoldható a konnektor bekötése

Házilag is megoldható a konnektor bekötése

 

Sokan megpróbálkoznak ezzel a feladattal, ám nem mindenkinek sikerül. Minden esetre nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy konnektor bekötése meglehet, hogy egyszerűnek tűnik, mégis veszélyesnek számít ezért, ha nem vagyunk jártasok ezen a téren, akkor inkább bízzuk egy hozzáértőre a dolgot.

A gondok már a konnektor kiválasztásánál kezdődhetnek

Az olcsó sohasem jó, mert silány és tűzveszélyes. Számos esetben vezetett tragédiához a bóvli konnektor bekötése. Ezeket az eszközöket nem túl célszerű újra hasznosítani. A régi, elavult változatokat a lakásfelújítás alkalmával érdemes inkább kicserélni. Leszereléskor eltörhetnek, kihullhat valamilyen alkatrész, ezért már sohasem fognak úgy belefeszülni a falba, mint azelőtt.

A konnektor bekötése után idővel kilazulhat, lötyögni kezdhet. Ez a minőségi változatoknál is előfordulhat, hogyha gyakran rántjuk ki, hirtelen a villásdugót. Sokan elfelejtik, viszont fontos rátartani a fali aljzatra, mielőtt kihúzzuk belőle a villás dugaljt. Ezzel megelőzhetünk egy felesleges rövidzárlatot.konnektor bekötése

A konnektor bekötése rajz alapján történik

 

Ez azt jelenti, hogy pontosan meg van határozva, hogy hová kell kötni a fázist, a nullát és a földelést. Az első és legfontosabb dolog, hogy áramtalanítani kell a hálózatot a megszakítók segítségével. Minden FI-relét le kell kapcsolni, különben áramütést szenvedhetünk. Értelemszerűen, akinél még régi csavaros biztosítékok vannak a biztosítéktáblában, azokat ki kell csavarni.

Ezután kezdődhet a konnektor bekötése, ami így már nem tartogat veszélyeket. Az aljzat kibontása után kellemetlen meglepetésként fogadhatja a tapasztalan villanyszerelőt, hogyha a falban még régi alumínium vezetékek futnak. Ezek az enyhe hajlítás hatására is könnyedén eltörhetnek. Ha már olyan rövid, hogy nem lehet bekötni, vagy hosszabbítani, akkor nem marad más hátra, mint a fal kibontása.konnektor bekötése

Ezért szokták tanácsolni, hogy aki teheti, az a felújítás alkalmával cserélje ki a falakban a régi villanydrótokat is korszerű, sodrott rézvezetékekre, amik sokkal időtállóbbak és dolgozni is egyszerűbb ezekkel például egy konnektor bekötése során.

Aki minőségi terméket szeretne vásárolni, az előnyben részesítheti az olyan márkákat, mint a Legrand vagy a Schneider. Jól mutatnak, több színben és formában is kaphatóak időtálló kivitelben és ár-érték arány szempontjából is optimális választást jelentenek. A konnektor bekötése előtt azt is fontos meghatározni, hogy pontosan milyen típusra van szükség, mert választhatunk a falba süllyesztett és a falon kívüli változat közül is.