Konnektor csere biztonságos módon

Konnektor csere biztonságos módon

 

A villanyszerelők szakmája nem mondható veszélytelennek, mivel az elektromos áram elég veszélyes, hogyha nem elég óvatos az ember. Éppen ezért egy konnektor is veszélyeket hordozhat magában, hogyha egy olyan személy szeretné elvégezni, aki nem rendelkezik a kellő felkészültséggel ehhez. Viszont sokan nem szeretnek emiatt szakembert hívni, hiszen olyan egyszerű feladatnak látszik. Az egyik oldalra bekötjük a fázist, a másik oldalra a nullát, a földelés pedig általában a kettő között helyezkedik el.

Konnektor csere egyszerűen

Főleg a régi épületek esetében találkozhatunk érdekes anomáliákkal, amiket laikus szemmel nézve nem fogunk tudni megmagyarázni. Ezek lehetnek olyan rejtvények, amit egy 100 Ft-os fázisceruzával nem fejthetünk meg. A legtöbben ezzel szoktak próbálkozni, amikor észreveszik, hogy a konnektorba dugott eszközök nem működnek. Mivel lehet a baj? Majd a fázisceruza megmondja. Bedugjuk a konnektorba, világít is az apró égő, azt jelenti van benne áram. De, akkor miért nem kapcsol be a TV? Meglehet, hogy egy egyszerű konnektor csere megoldja a problémát, de ez más hibára is utalhat. Talán valahol megsérült a nulla.

Kérjen szakszerű segítséget!

 

Ezt már nem tudjuk megállapítani csak mérőműszer segítségével. Nem egy drága eszköz, a használata sem túl bonyolult, ezért nem árt, hogyha akad egy ilyen otthon a szerszámok között. A másik érdekes jelenség, amikor a konnektor mindkét nyílásában elkezd világítani a fázisceruza. Ha szerencsénk van, akkor ebben az esetben is elég lehet egy konnektor csere. De az is megtörténhet, hogy valahol a villanyhálózatban alakult ki valamilyen hiba. Az ilyen megmagyarázhatatlan kérdésekre jobb, hogyha egy villanyszerelő adja meg a választ. Mindenképp szükséges egy pontos helyszíni felmérés és nem árt a biztosítékokra is vetni egy pillantást.

A biztonságra figyelni kell!

Egy konnektorcsere önmagában egyáltalán nem egy nehéz feladat ideális körülmények között. De ahol még régi, merev alumínium vezetékek futnak a falban, ott igazi kínszenvedésnek számít még egy egyszerű konnektor csere is. Az elöregedett drótokat már korántsem olyan hajlékonyak, mint fénykorukban, ezért elég egy kicsit megcsavarni és máris eltörik, amiknek a meghosszabbítását csak úgy tudjuk megoldani, hogy kibontjuk a falat. Ez különösen kellemetlen akkor, hogyha a csempe, vagy a járólap alatt fut a villanydrót. A konnektor csere alkalmával, minden esetben az első dolgunk a villanyhálózat áramtalanítása kell legyen, amit a biztosítékok lekapcsolásával pillanatok alatt elvégezhetünk.