Mit érdemes tudni az okos otthon rendszerekről?

Mit érdemes tudni az okos otthon rendszerekről?

 

A különböző okosotthon rendszerek segítségével bármelyik lakás a tulajdonos igényei szerint programozhatóvá, automatizálhatóvá válik. Folyamatosan tanulja szokásainkat, időbeosztásunkat és ehhez igazítja háztartási eszközeink működését.

Még rengeteg fejlődési potenciál van ebben a területben, de már jelenleg is sokféle megoldás közül válaszhatunk, amelyek kényelmesebbé. biztonságosabbá és gazdaságosabbá tehetik háztartásunk vezetésését. Mit érdemes tudni ezekről a rendszerekről?

Hogyan működnek az okosotthon rendszerek?

Az okos otthon rendszerek lényege, hogy az arra kapcsolódó eszközök távolról, internet segítségével, akár egy mobiltelefonról is vezérelhetők. Segítségükkel a lakás valamennyi, okos otthon rendszerhez kapcsolódó háztartási eszközének működése programozható, automatizálható.

Ez nem csak kényelmes, hanem gazdaságos és biztonságos megoldást is jelentet. Nem fog feleslegesen működni a fűtés, égni a villany. Ennek köszönhetően pedig egy idő után akár jelentős költségmegtakarítás is elérhető. Az automatizált biztosági rendszerek pedig értesíthetnek minket, vagy akár a hatóságokat is, ha gyanús mozgást észlelnek a lakásban.

Milyen okos otthon eszközök léteznek?

 

Napjainkra szinte minden háztartási készüléknek megjelent az intelligens verziója is. Az okos otthon eszközök skálája nagyon színes: termosztátok, világítások, kapucsengők, sütők, porszívók és különböző érzékelők egyaránt csatlakozhatnak az rendszerhez.

Igényeinktől függ, hogy melyik háztartási feladat elvégzését szeretnénk automatizálni. Ilyen lehet a porszívózás, mosás vagy a szárítás. Amikor ezek az eszközök egymással kommunikálnak és működésük egymással összehangolt, akkor mondhatjuk azt, hogy azok egy rendszert alkotnak.

smart home

Okos otthon megoldások

Az okos otthon megoldások egyik nagyon fontos alkotórésze a mozgásérzékelő. Képes arra, hogy a szobába belépve automatikusan felkapcsolja a villanyt, az izzók fényerejét az aktuális természetes fényviszonyokhoz igazítva. Szabályozza a rendszerhez csatlakozó termosztátot is, lejjebb veszi a fűtést, akár a redőnyöket is lehúzza, ha nem tartózkodunk otthon, ha pedig gyanús mozgást érzékel a lakásban, akkor értesítést küld okos eszközünkre. A profibb eszközök képesek lehetnek különbséget tenni a tulajdonos, a háziállatok, látogatók és betörők között is.

De ugyanígy okossá tehetjük konyhánkat is: az intelligens kávéfőző az előre megadott időpontban automatikusan készítenek egy adag kávét, az okos hűtő figyeli a saját tartalmát, bevásárlólistát készíthet számunkra, de akár még a lejárati dátumokat is képes lehet figyelemmel kísérni. 

Hogyan alkotnak smart home rendszert a különböző okos eszközök?

A smart home, azaz okos otthon rendszerek terén egy kisebb fogalomzavar figyelhető meg. Attól még, hogy néhány okos eszközt telepítünk a lakásba, azok még nem fognak rendszert alkotni. Egy okos otthon rendszer kialakításához három dolog legalább szükséges lesz:

· WiFi kapcsolat,

·  intelligens otthoni eszközök és

·   egy okosotthon rendszer az eszközök a csatlakoztatásához és vezérléséhez.

Mit jelent az okosotthon rendszer?

Az okosotthon rendszerekhez csatlakoznak a különböző eszközök, mi pedig egy helyről tudjuk őket vezérelni. Ez lehet egy falra szerelhető központi egység, de akár egy számítógépes szoftver is. Ez a rendszer irányítja a különböző eszközöket, adatokat gyűjt tőlük, biztosítja közöttük az összeköttetést.

Egy okosotthon rendszer alapja a stabil és megbízható WiFi. Bár léteznek vezetékes rendszerek is, ezek lényegesen drágább és kevésbé elterjedt megoldások, a legtöbb smart home a WiFin keresztül kommunikál. Ezért az erős jelre mindenképpen szükségünk lesz, egy nagyobb lakás esetében érdemes megfontolni a több router beszerzését is.

Amire mindenképpen oda kell figyelni a rendszer tervezésekor, hogy sok gyártó termékei érhetők el a piacon. Ez pedig adott esetben problémát okozhat, nem biztos, hogy az eszközök kompatibilisek lesznek egymással, ami akadályát képezheti annak, hogy valamennyi berendezés központilag vezérelhető legyen.

Így valamilyen szinten meg lesz kötve a kezünk, ha új háztartási gépet szeretnénk vásárolni: ha szeretnénk, hogy az új mosógép csatlakozzon a meglévő okosotthon rendszerhez, akkor olyan gyártó termékét kell választani, amely működik a meglévő rendszerrel.

legjobb okos otthon rendszerek

Melyek a legjobb okos otthon rendszerek?

Semelyik technológiai cég nem szeretne lemaradni az okosotthon rendszerek versenyében, így viszonylag széles kínálatból válogathatunk a legjobb okos otthon rendszerek terén. Nézzük is meg a legfontosabbakat!

Amazon Alexa

Az Amazon Alexa elnevezéssel illetett digitális asszisztensét talán senkinek nem kell bemutatni, 2014-es megjelenése óta hatalmas népszerűségre tett szert. Ha az Amazon Echo hangszóróval használjuk, akkor az időjárásról vagy a legfrisseb hírekről szóló beszámolók mellett okos eszközeinket is képes vezérelni. Egyetlen komoly hátránya, hogy jelenleg csak angol nyelven érhető el, amely okozhat kellemetlenségeket használat közben.

Apple HomeKit

Ami az Amazonnak Alexa, az az Apple esetében Siri. A HomeKit egy olyan keretrendszer, amellyel valamennyi Apple eszközünket irányíthatjuk tabletről, okostelefonról vagy Siri segítségével is. A kompatibilitás itt is fontos kritérium, de az ilyen eszközök kiválóan kommunikálnak és együttműködnek egymással. A legtöbb ilyen háztartási berendezés dobozán vagy termékleírásán egyébént feltüntetik, ha kompatibilis a HomeKit rendszerrel. Használatához egy iPhone-ra, iPad táblagépre vagy valamilyen macOS operációs rendszert használó számítógépre mindenképpen szükség lesz.

Google Assistant (Google Home)

Természetesen a Google sem szeretne lemaradni ebben a versenyben, így dobta piacra a Google Assistant rendszerét. Egy okoshangszóró ennek a rendszernek a működéséhez is kell, amelyen keresztül nem csak okoseszközeinket vezérelhetjük, de ugyanúgy információkat kaphatunk az időjárásról, sporteredményekről vagy az aktuális közlekedési információkról, sőt, akár fordítókészülékként is működhet két más nyelvet beszélő személy között.

Mennyi egy okos otthon rendszer ára?

Rengeteg okos otthon rendszer létezik, fentebb csak a három legnépszerűbb megoldást vettük számba, nem beszéltünk például a Loxone vagy Fibaro rendszerekről, amelyek szintén magas színvonalú megoldásokat jelentenek.

A legtöbb cég csomagban kínálja a szolgáltatásokat, alap, középkategóriás és prémium kategóriákban. Az okos otthon rendszer ár nagyban függ emellett a lakás méretétől és attól is, hogy milyen feladatokat szeretnénk automatizálni.

A fűtés-hűtés  szabályozásához okos termosztátra, okos hőmérőre és klímavezérlésre is szükség lesz, ez általában kicsit kevesebb, mint 200 ezer forintból oldható meg. Ha nagyobb családi házat szeretnénk komplettül felszerelni mozgásérzékelőkkel, automatikus kapunyitással, valamint a világítást, a redőnyöket, a fűtést is bevonnánk a rendszerbe, akkor 600 – 700 ezer forint költséggel is érdemes lehet számolni.