Okos otthon megoldások – milyen lehetőségeink vannak?

Okos otthon megoldások – milyen lehetőségeink vannak?

 

Napjainkban az okos otthon megoldások forradalmát éljük. Ha belegondolunk, talán a telefon volt az első, amelynek tömegesen terjedt el az okos változata. Majd ezt követték az újabb és újabb vívmányok, napjainkra pedig alig létezik olyan háztartási termék, amelynek ne készült volna el az okos változata is.

Az okos otthon megoldások közös jellemzője, hogy működtetésükhöz áramra van szükség. Éppen ezért ezek a forradalmi változások újabb kihívások elé állítják napjaink villanyszerelő szakembereit is, akiknek egyre inkább tisztában kell lenniük ezeknek a rendszereknek a kiépítésével, működésével és javításával. A megfelelő tervezést követően azonban elérhetővé válik egy minden igényt kielégítő, teljesen személyünkre szabott háztartás megteremtése.

Mire lesz szükségünk egy okosotthon rendszer kiépítésre?

okos haz

Az okos otthon megoldásoknak hála, lakásunk nem csak személyre szabható, hanem a legjobb okos otthon rendszerek kiválóan programozhatók és távolról is irányíthatók.

Egy okosotthonnak két alappilére van: a stabil és erős wifi kapcsolat, valamint a háztartás megfelelő elektromos hálózata.

Ahhoz, hogy távolról vezérelni, egyáltalán, használni tudjunk egy ilyen rendszert, mind a két feltételnek fenn kell állnia. Ha egy eszköz viszonylag távol helyezkedik el a lakáson belül a wifi jeladótól és nem tudja rendesen fogni a kibocsátott jelet, akkor távolról sem leszünk képesek irányítani.

 

Szintén problémát jelenthet, ha a háztartás elektromos rendszere nem bírja el az egyre több hálózatra csatlakozó berendezést. Gondoljunk csak a hagyományos és az okos redőny közötti különbségre. Az utóbbi saját elektronikával rendelkezik, amelynek köszönhetően teljes egészében elfelejthetjük a manuális használatot. A redőnyben található motor működéséhez áramforrásra van szükség. Ezt a funkciót betöltheti elem vagy egy akkumulátor is, de léteznek közvetlenül az elektromos hálózatra csatlakozó típusok is. Ha pedig túl sok áram folyik az áramkörben, akkor a kismegszakító lekapcsol és egy pillanat alatt válik működésképtelenné az egész smart home rendszer.

A megfelelő tervezés nagyon fontos minden okos ház esetében

Éppen ezért, a tervezés nagyon fontos lépés az okos otthon rendszerek megvalósítása során. És kikre másokra számíthatnánk ebben a helyzetben, mint a villanyszerelőkre. Ennek a követelmének köszönhetően mára már a villanyszerelési alapok révé vált ezeknek a rendszereknek a kiépítése.

Ahogy otthonunk fokozatosan válik okos házzá, úgy csatlakozik egyre több fogyasztó az elektromos rendszerre.

Ha szeretnénk okossá tenni a fűtésünket, úgy el kell felejtenünk a gázkonvektort és ideje az elektromos radiátor felé kacsingatni – de nincs ez másképp például a tűzhely vagy a sütő esetében sem.

Jól fel kell mérni, hogy a hálózat elbírja-e az ezzel járó megnövekedett terhelést.

smart home rendszer

Figyelembe kell venni azt is, ha később esetleg bővíteni szeretnénk a smart home rendszert, például légkondi kiépítésével. Előre fel kell mérni, hogy mekkora teljesítményre lesz szükségünk nem csak most, de a közeljövőben egyaránt.

Milyen típusú okos otthon megoldások, rendszerek léteznek?

Az okos otthon megoldások és rendszerek kapcsán alapvetően két megoldásról beszélhetünk: léteznek úgynevezett decentralizált és centralizált irányítású rendszerek.

A decentralizált vezérlés esetén minden okos eszköz önálló tagja a rendszernek.

Ekkor nem beszélhetünk okos otthon vezérlő egységről, angol szóval a gateway-ről. Minden eszköz külön csatlakozik általában a WiFi hálózatra és egymással is ezen keresztül kommunikálnak – természetesen csak akkor, ha azonos gyártótól származnak a termékek vagy a különböző gyártók termékei erre alkalmasak.

Ennek a rendszernek a hátránya, hogy viszonylag nehezen automatizálható, általában minden gyártó eltérő alkalmazást használ, amelyeket mind telepíteni kell telefonunkra vagy táblagépünkre. Előnye viszont a kedvező ár, nem kell költeni a központi egységre, így remek megoldás lehet azok számára, akik csak ismerkednének az okosotthon rendszerekkel.

A centralizált irányítású rendszer lelke az okosotthon vezérlő. Ez az eszköz csatlakozik a WiFire, az egyes berendezések pedig csak erre a központi egységre csatlakoznak. Így lényegesen kevésbé terheli meg a routert, hiszen annak csak az okosotthon vezérlőt kell kiszolgálnia. Ez a rendszer kiváló lehetőséget ad az automatizálásra, egy alkalmazáson keresztül vezérelhetjük valamennyi okosotthon berendezésünket. Ennek a rendszernek a kiépítési költségei magasabbak, azonban ha a célunk egy profi, teljesen automatizálható okos ház megteremtése, akkor ez a megoldást javasolt választani.

Milyen előnyökkel jár egy okosotthon kiépítése?

Egy okosház számos előnyös tulajdonsággal bír hagyományos társaihoz képest. A kényelem csak az egyik ilyen, amelyet elérhetünk általa. A nagyobb biztonság és a költséghatékonyság szintén fontos szempont lehet – ha pedig például egy napelem rendszerrel is kombinálni tudjuk.

legjobb okos otthon rendszerek

Kényelem

Ez talán legegyértelműbb és legvitathatatlanabb előnye egy okos otthon megoldásoknak. Rengeteg minden automatizálhatóvá és programozhatóvá válik: nagyjából ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor a kézi mosogatást felváltotta a mosogatógép. Az okos világítás és az okos redőny együttesen megkönnyíti reggeli ébredésünket, mire kikelünk az ágyból, lefőhet a kávé vagy éppen megtörténhet a sütő előmelegítése is.

Biztonság

Nem kevésbé elhanyagolható szempont a biztonság sem. Rengeteg okos eszköz és megoldás létezik, amelyek segítségével akár a bolygó másik felén nyaralva is biztonságban tudhatjuk lakásunkat és vagyontárgyainkat, illetve bármelyik pillanatban meggyőződhetünk erről.

Itt nem csak a különböző mozgásérzékelőkre vagy IP kamerákra kell gondolni. A smart home rendszer kiválóan megtanulja szokásainkat, például hogy estémként mely helyiségek világítását szoktuk bekapcsolni. Ha távol vagyunk, az úgynevezett jelenlét szimuláció segítségével teljesen azt a látszatott képes kelteni, mintha akkor is a lakásban tartózkodnánk.

Gazdaságosság

Ha minden feladat akkora programozható, amikor szükség van rá, akkor nem kell attól tartni, hogy feleslegesen ég a lámpa vagy működik a fűtés. Egy okos redőny például képes érzékelni a külső környezeti hatásokat, így nyáron leengedheti magát, hogy ne hagyja felmelegedni a lakást, télen pedig segít benntartani a hőt. De egy okosotthon képes lehet érezni a vízvezeték rendszer szivárgását is, amikor is automatikusan elzárja a főcsapot, hogy megóvjon minket a még kellemetlenebb és költségesebb következményektől.