Okos otthon megoldások: a jövő rendszerei

Okos otthon megoldások: a jövő rendszerei

 

Az okos otthon megoldások elérhető közelségbe kerültek. Ha belegondolunk, már szinte minden tárgynak, használati eszköznek van okos változata.

Ott van például a telefon, óra, izzó, redőny, bútor és még sorolhatnánk mi mindennek van okos változata. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi helyzet az épületekkel? Miért pont azok maradnának ki a sorból? A 21. század technológiai újításainak köszönhetően, ma már léteznek okos kivitelben történő lakóingatlanok és irodák is, amelyek kényelmes használatot tesznek lehetővé.

Az okos otthon fogalma

okos otthon


Mielőtt részletesen is tárgyalnánk a témát, először érdemes tisztázni az okos otthon fogalmát. Milyen épületeket nevezhetünk így? Mit tudnak, amit a hagyományos épületek nem? A kifejezés angol megfelelője a smart home. A hivatalos definíció szerint az okos otthon technikai, technológiai megoldások együttese. A központi vezérlőrendszer segítségével a házban működő összes rendszer és alrendszer irányítását meg lehet oldani. A technológiai megoldások nagyon különbözőek lehetnek. Alapulhatnak építészeti megoldásokon, elektronikán, automatizált rendszereken, informatikán, sőt, akár távközlésen is.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Az okos otthon megoldásoknak köszönhetően, a kedvünk szerint vezérelhetjük a redőnyt, a garázsajtót, a világítást, a hűtő-, fűtőrendszert, a különböző háztartási gépeket, az audio-vizuális eszközöket, a kaputelefont, a biztonsági rendszert. Nincs szükség arra, hogy a helyszínen vagy annak közelében tartózkodjunk, ugyanis az internetes összeköttetésnek hála, akár távolról is könnyen kezelhetjük az okos eszközeinket, rendszereinket. Bármikor, akár nyaralás közben is rá tudunk nézni az otthonunkra, irodánkra, hogy minden rendben van-e. Ez óriási biztonságérzetet nyújt, mindamellett, hogy a kényelem szintjét is nagymértékben megemeli.

Hogyan működik az okos rendszer?

 

A legjobban úgy tudjuk elképzelni, mintha egy komplex számítógépes rendszer állna a rendelkezésünkre. A beágyazott elektronika, szoftverek, illetve érzékelők által képes érzékelni a környezetét, a belső állapotokat (pl. hőmérséklet, zaj, mozgás), illetve a ház elektromos rendszereit.

Az okos otthon vezérlés történhet manuálisan, de akár távirányítót, számítógépet vagy okostelefont is használhatunk.

Milyen előnye vannak a smart home okos otthon rendszereknek?

smart home


Otthonunk automatikusan igazodik az aktuális időjárási körülményekhez, ami nagymértékben hozzájárul a házunk energiatakarékos működtetéséhez. Napközben a Nap energiáját használják a fűtőberendezések, ami egyúttal azt is jelenti, hogy kevesebb fűtési költséggel számolhatunk. A beállított időpontban az okos redőnyök leereszkednek, ami szintén nagy szerepet játszik a kellemes hőmérséklet megteremtésében. A zárt árnyékolók nyáron megakadályozzák, hogy egyes helyiségek túlságosan felmelegedjenek, télen pedig bent tartják a meleget.

Az okos redőnyök nemcsak a hőmérséklet szabályozásában vannak nagy segítségünkre, hanem a biztonságérzetünk növelésében is.

Ugyanúgy, ahogy a külső, illetve belső világításrendszerek is. Amikor távol vagyunk az otthonunktól, beállíthatjuk a szimulációs funkciót, ami azt az érzetet kelti, mintha az ingatlanban tartózkodnánk. Ez garantáltan elveszi a betörők kedvét attól, hogy megközelítsék az ingatlant. Mi pedig teljes nyugalomban élvezhetjük a nyaralást.

A külső érzékelő rendszereknek köszönhetően, az otthonunk automatikusan érzékeli a veszélyeket. Ha hirtelen vihar érkezik, akkor a napellenző visszahúzódik, az ablakok pedig bezáródnak. Az egyes parancsok végrehajtásakor a rendszer visszajelzést küld nekünk, így biztosak lehetünk abban, hogy az otthonunkkal minden rendben van. Egyedi programok beállítására is van lehetőség, ami még nagyobb luxusérzetet nyújt. Ha szeretnénk, akkor minden reggel 7 órakor felemelkednek a redőnyök, a rádióban pedig megszólal a kedvenc zenénk. Közben a hűtőnk összegzi, hogy milyen élelmiszerekből van hiány, a párátlanító, párásító rendszer pedig ellenőrzi a lakótér páratartalmát.

Az okos otthon megoldásoknak köszönhetően, a saját igényeinkre formálhatjuk az életterünket, ezzel növelve a kényelmünket, biztonságunkat és a megtakarításunkat.

Okos otthon megoldások: kényelem ötvözése a Föld védelmével

intelligens otthonok


Az intelligens otthonok használata nagymértékben növeli a kényelem szintjét.

Igény esetén bármilyen adatot, működési elvet, metódust előre be tudunk programozni a rendszerbe, ami utána ennek megfelelően működik. Mit jelent ez? Nem kell külön időt, energiát fordítanunk arra, hogy beállítsuk a lakásunk megfelelő hőmérsékletét, páratartalmát. A redőnyök a kívánt időpontban automatikusan felemelkednek vagy leereszkednek. Nincs szükség a közreműködésünkre. Ugyanez igaz a világítótestek, ajtók, biztonsági rendszerek vezérlésére is. A kényelem és biztonság mellett, meg kell említenünk a bolygónk védelmét is, hiszen a környezetvédelem és az okos otthon megoldások szoros kapcsolatban állnak egymással.

A smart home koncepció kifejlesztésével a szakembereknek az a céljuk, hogy egy sokkal élhetőbb környezetben éljünk.

Olyan otthonban lakjunk, aminek a mindennapos használata a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással, energiafelhasználással jár. Ezzel nemcsak a pénztárcánkat kíméljük, hanem az ökológiai lábnyomunk is sokkal kisebb lesz.

A smart home rendszer részei

legjobb okosotthon rendszerek


A legjobb okosotthon rendszerek három részből állnak.

Az első egy fejlett kommunikációs csatorna, ami lehet vezetékes vagy vezeték nélküli. A második az úgynevezett perifériás eszközök. Idetartoznak az érzékelők, vagyis a szenzorok, illetve a beavatkozók, ezek az aktorok. Ezek figyelik a környezetet, észlelik annak változását, szükség esetén pedig közbe tudnak avatkozni. Vagy úgy, hogy a parancsokat előre beprogramozzuk a rendszerbe, vagy pedig úgy, hogy az adott helyzetnek megfelelően adunk instrukciót a vezérlő használatával. El is érkeztünk az okos otthonok harmadik legfontosabb részéhez, a központi vezérlőegységhez. Feladata, hogy az előzetesen betáplált adatok vagy az aktuális parancsaink által végrehajtsa a feladatokat. Például ajtónyitás, ablakzárás, a hőmérsékletnek a szabályozása, a redőny és a világítás vezérlése.