Megfelelő szakértelmet kíván egy Hajdu bojler bekötése

Megfelelő szakértelmet kíván egy Hajdu bojler bekötése

 

A Hajdu bojler bekötése még mind a mai napig a villany- és vízszerelők egyik leggyakoribb feladata, ami a különböző épületgépészeti termékeket üzembehelyezését illeti – mind az elektromos, mind a gázüzemű kivitelben készült darabok népszerűek a vásárlók körében.

Ez első sorban arra vezethető vissza, hogy a mai napig Magyarországon gyártják őket, itt kerülnek forgalomba, könnyen elérhetők hozzájuk alkatrészek, amelyre szerencsére ritkán szokott szükség lenni, hiszen ezen termékek megbízhatóságukkal és hosszú élettartamukkal is kivívták a vásárlók elégedettségét és bizalmát az évek alatt.

Az még mindig a Hajdu elektromos bojler a legnépszerűbb saját kategóriájában

A Hajdu bojlerek mellett szól az a tény is, hogy a hazai villanyszerelők is komoly tapasztalatokat szereztek ezekkel a vízmelegítőkkel kapcsolatban, így meghibásodás esetén sem gyakran áll elő olyan helyzet, amellyel egy rutinos szakember ne találkozott volna munkája során. Azonban ahhoz, hogy hosszú éveken keresztül probléma és ami talán még fontosabb, balesetmentesen használhassuk ezeket a készülékeket, nagyon fontos az is, hogy a Hajdu bojler bekötése szakszerűen, a biztonsági előírások maradéktalan betartása mellett történjen meg.

Mind a gázüzemű, mind az elektromos bojler esetében vannak olyan szempontok, amelyeket kötelező betartani, a bojler meghibásodásának és az esetleges balesetek elkerülésének érdekében is.

Első lépésként minden vízmelegítő esetében fontos a megfelelő vízoldali bekötés. Ez alapvetően a vízszerelő feladata, azonban elképzelhető, hogy egy tapasztalt villanyszerelő is helyesen meg tudja oldani ezt a feladatot, ugyanis nem a vízszerelés legbonyolultabb mutatványáról beszélünk ebben az esetben. Mindenképpen fontos azonban, hogy hozzáértő szakemberre bízni ezt a lépést is.

Gázüzemű Hajdu bojler bekötése

gazuzemu hajdu bojler
 

A gázbojlerek alapvetően kéményes és kémény nélküli kivitelben készülhetnek el. A kémény nélküli darabokra szigorú szabályok vonatkoznak, hiszen az égéstermék nem távozik a kéményen keresztül, ezért alapvető követelmény a megfelelően szellőző, legalább 12 négyzetméter alapterületű helyiség megléte – különben a légtérbe kerülő szén-monoxid komoly veszélyforrást jelenthetne egészségünkre nézve. Erősen ajánlott egy ilyen készülék mellett szén-monoxid érzékelő elhelyezése is. Természetesen a kéményes változatnál sem elhanyagolható a jól szellőző helyiség, még ha ennek üzembehelyezése az nincs is ilyen szigorú feltételekhez kötve. Hiszen az égéshez szükséges oxigént a helyiség levegőjéből nyeri a berendezés. Ilyen készülék beüzemelése csakis gázszerelő felügyelete mellett történjen!

Bojler biztonsági szelep bekötése

A biztonsági szelep nagyon fontos feladatot lát el minden bojler esetében. Amikor a berendezés felmelegíti a benne lévő vizet, a hő hatására annak térfogata tágul. Az így keletkezett „többletnek” pedig valahogyan távoznia kell a tartályból – ezt a célt szolgálja a bojler biztosági szelep bekötése. Feladata, hogy a többlet víztérfogatot elcsepegtesse, ezáltal szabályozva a nyomást tartályban. Ennek a lépésnek a megfelelő elvégzése tehát minden Hajdu bojler bekötése során alapvető fontosságú.

Elektromos bojler bekötése

A villanyszerelő munkája során inkább az elektromos Hajdu bojler bekötésével szokott találkozni – amely semmivel sem igényel kevesebb odafigyelést, mint egy gázüzemű darab bekötése. Vannak fontos szempontok, amelyeket be kell tartani, nézzük ezeket most nagyon röviden:

· Önálló áramkör kialakítása. A bojler helyhez kötött fogyasztó, ezért úgy kell kiépíteni az önálló áramkört, hogy biztosítéktábla és a bojler csatlakozása között más fogyasztó ne kapcsolódjon rá.

· Fix csatlakozás kialakítása. Bár nem tiltja semmi, hogy a Hajdu bojler bekötése konnektorba történjen, azonban a fix csatlakozás jelenti az igazán biztonságos megoldást.

· Leválasztás biztosítása. Ez akkor válik igazán szükségessé, ha például egy javítás miatt áramtalanítani kell a berendezést. Arra is érdemes figyelni, hogy úgy legyen felszerelve, hogy egy ilyen esetben könnyen hozzáférhető legyen.

· Túláram, szivárgó állam elleni védelem. Erre jó megoldás lehet egy 10A névleges áramú megszakító.

elektromos bojler

Hajdu bojler hőfokszabályzó beállítása

A hőfokszabályozó funkciója talán nem szorul különösebb magyarázatra. Ennek a szerepe, hogy a beállított hőmérséklet elérését követően automatikusan kikapcsolja a fűtést. Ha megfelelően működik, akkor a fűtés időtartama alatt a jelzőlámpa pirosan világít, amíg a beállított hőmérséklet elérését követően ki nem kapcsol, majd a tartályban lévő víz kb. 15%ának kiengedését követően újra visszakapcsol.

A Hajdu bojler hőfokszabályzó beállítása viszonylag egyszerű ugyan, nem árt körültekintően elvégezni.

Az óramutató járásával ellentétesen, ütközésig tekerve kerül nullás állapotba, az óramutató járásával megegyező irányba elforgatva pedig növelhetjük a kívánt hőmérsékletet.

A jól működő szabályozó a 110-120 °C (típustól függően) vízhőmérséklet elérése esetén megszakítja a fűtés áramkörét, ezáltal is védve a túlfűtés káros hatásai ellen. Mivel a hőmérséklet pontos beállítása a bojler élettartának szempontjából kiemelten fontos, minden esetben jobb, ha szakembert bízunk meg a feladat elvégzésével. Annyit talán elmondhatunk, hogy 40, illetve 60 °Cos állás esetén jelentős mértékben csökken a vízkőlerakódás és a korrózió, ezért is fontos a megfelelő érték beállítása a hajdu bojler bekötése során.

Indirekt tároló bekötése

Az indirekt tárolók szerepe a használati melegvíz előállítása és tárolása. Ezeknek a berendezéseknek a vízterében egy olyan hőcserélő található, amely akár alternatív energiaforrásokra (például napkollektor), akár a központi fűtés rendszerre is csatlakoztatható. Ezeknek a tárolóknak a sajátossága, hogy a bennük lévő vizet elsősorban a hőcserélőben áramló meleg víz fűti fel, de lehetőség van az elektromos felfűtésre is.

Mivel alkalmas az alternatív energiaforrásokra csatlakozni, az indirekt tároló bekötése a jövőben egyre gyakoribb megoldás lesz, hiszen uniós szinten is előnyben kívánják részesíteni az olyan bojlereket, amelyek alkalmasak az ilyen alternatív energiák fogadására.

Összegezés

Mint láthattuk, egy Hajdu bojler bekötése során kellő körültekintéssel és szakértelemmel kell eljárni, hogy az üzembe helyezett készülék hosszú ideig és biztonságosan üzemeljen. Ezért nem érdemes a szakember munkadíján spórolni, hiszen ha szakszerűen történt meg a Hajdu bojler bekötése, akkor sok későbbi kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat és hosszú ideig élvezhetjük a berendezés működését.