A villanybojler bekötés alapszabályairól röviden

A villanybojler bekötés alapszabályairól röviden

 

A villanybojler bekötés felelősségteljes feladat. A használati melegvíztárolók felszerelése és üzembe helyezése egy bizonyos szintű szakértelemet kíván.

A szükséges villanyszerelési és vízszerelési ismeretek nélkül senki ne próbálja meg házilag elvégezni ezeket a feladatokat! Pedig nem tűnik olyan bonyolultnak a villanybojler bekötés folyamata, hiszen csak fel kell fúrni a falra, majd csatlakoztatni az otthoni elektromos hálózathoz és vízkeringető rendszerhez. 

Persze papíron minden olyan egyszerű, de ne feledjük, hogy ebben az esetben is van néhány alapszabály, amit mindenképp be kell tartani, továbbá minden házban vagy lakásban más körülményekkel kell számolnunk. Nem mindegy, hogy hol és miként történik. 

villanybojler bekötése

Legyen szakira bízva a villanybojler bekötése! 

A szakember kiválasztja az ideális helyet, ami esztétikai okokból is lényeges dolog.

Nyilván nem a nappali falán fog éktelenkedni a vadonatúj 220 literes Hajdú villanybojler.

 

Ha valamit sikerül elszúrnunk a villanybojler bekötés során, az olyan balesetekhez vezethet, mint az áramütés, rövidzárlat, de akár az egész épület is leéghet. 

Nem szabad az ördögöt a falra festeni, de mindenképp az első a biztonság, ami a szakszerű villanybojler bekötésével kezdődik. Nem szabad fali csatlakozót használnunk, mivel ez a magas áramfelvétel hatására túlhevülhet és elolvadhat. Ez a veszély fennáll a konnektor és a villásdugó esetében is. Különösen akkor, hogyha valamilyen olcsó török vagy kínai gyártótól származó terméket használunk. 

Nem veszélytelen a villanybojler bekötés 

Ezek szinte minden helyzetben potenciális veszélyforrást jelentenek, nem beszélve a villanybojler bekötése esetén. Megtörténhet, hogy nem fog megfelelően melegíteni a berendezés. Előfordulhat, hogy valahol véletlenül felsértjük a szigetelést. Még nem esett szó a megszakító kapcsolóról. Ugyanis ezen keresztül kell a hálózati áramot a bojlerhez kötni. Ez az árammentesítés szempontjából számít fontosnak. 

Hogyha szerelésre, javításra kerül a sor, akkor ezáltal könnyen megoldható a feszültségmentesítés. A villanybojler bekötés során, még a hálózati kábelek keresztmetszete is lényegesnek számít. De mi a helyzet akkor, ha dugvillás csatlakozóval rendelkezik az adott modell? Akkor vágjuk le és használjunk fix csatlakozást? Erre nincs feltétlenül szükség, mivel ezt a kikerülhetjük egy fi-relé beépítésével. 

A villanybojler bekötése remek alternatívának számít, hogyha szeretnénk kiiktatni a régi, gázüzemű berendezést.

Takarékosabb, hatékonyabb és környezetkímélőbb technológiával rendelkezik. Ami a legfontosabb, hogy a szakszerű villanybojler bekötése esetén sokkal biztonságosabbnak számít a gázbojlereknél. Egy rossz állapotban lévő kémény ugyanis életveszélyessé válhat. 

Villanybojler bekötés: mikor van szükség rá? 

A háztartások nem működnek meleg víz nélkül. Gondoljunk csak például a főzésre, mosásra, takarításra, fürdésre. Egyik tevékenység sem valósulhat meg, ha nincs a házban meleg víz. A bojler olyan készülék, amit vízmelegítés céljából használunk. A vizet nemcsak felmelegíti, hanem tárolja és melegen is tartja, hogy amikor szükségünk van rá “kéznél” legyen. A készülék neve az angol boiler (forraló, vízforraló) szóból ered, ami feltehetőleg a latin bullio (forr, buborékol) szóból származik. A bojlereknek több fajtája is létezik, attól függően, hogy mekkora űrtartalommal rendelkeznek, illetve milyen fűtőanyaggal működnek. Ez utóbbi tekintetében megkülönböztetünk földgázzal, propánnal, fűtőolajjal, illetve elektromos árammal működő változatokat. Ma már léteznek új technológiával működő modellek is, ilyen például a hőszivattyús vagy a napenergiával működők. Az, hogy melyik bizonyul ideális választásnak, több tényezőtől is függ.

A megfelelő méretű, típusú bojler kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni.  

Minden olyan ingatlanban szükség van rá, ami használatban van. Legyen szó egy újonnan épített lakásról, házról vagy irodáról, minden esetben szükség van a bojlerre. Ugyanúgy, ha például növekszik vagy csökken a család és biztosak vagyunk abban, hogy ez az állapot hosszú időn keresztül fennáll majd, akkor igény lehet a jelenlegi modell cseréjének lebonyolítására.

Ez esetben is szükség van az új bojler szakszerű bekötésére.

A kérdés már csak az, hogy milyen típusú készülék kerüljön kiválasztásra? Természetesen, a kérdés megválaszolásához alaposan át kell gondolni az elvárásokat, de a villanybojler sok esetben ideális választásnak bizonyul.  

A villanybojler használatának előnyei, hátrányai 

Egyik legnagyobb előnye, hogy a villanybojler bekötése rendszerint a fogyasztási helyek, vagyis a csapok közelében történik.

Ennek köszönhetően, a csőrendszerben keletkező hőveszteség csak minimális. A készülékeket beltéri üzemeltetésre tervezik a szakemberek, így a külső környezeti hatásoktól védett helyiségekben kerülnek felszerelésre. Ezek olyan terek, ahol közel állandó hőmérséklet uralkodik. Ezáltal további hőveszteségeket spórolunk meg, illetve magának a készüléknek az élettartama is jelentősen megnő. Szinte egyetlen hátrányt tudunk említeni, ez pedig a víz, a fém és az elektromos áram együttes jelenléte, ami különböző problémák forrása lehet.

Fontos szabályok, amit mindenképpen szem előtt kell tartani 

Az elektromos bojler bekötése kapcsán rendszerint felmerül a kérdés, hogy milyen szabályokat kell figyelembe venni?

Mint minden műszaki megoldáskor, ez esetben is különösen nagy jelentősége van annak, hogy a munkát szakszerűen végezzük el. Nemcsak azért, hogy a végeredmény minden szempontból megfelelő legyen, hanem az egészségünk, testi épségünk védelme miatt is. Nem számít, hogy Hajdu bojler bekötése vagy Ariston villanybojler bekötése a cél, minden esetben fontos, hogy tisztában legyünk az alapvető tudnivalókkal. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban vagy egyszerűen csak úgy érezzük, hogy jól jönne egy kis segítség, akkor ne legyünk restek szakemberhez fordulni! Amennyiben mégis úgy döntünk, hogy egyedül oldjuk meg a feladatot, akkor néhány dologra kiemelt figyelmet kell fordítanunk. 

villanybojler szereles

Önálló áramkör: A villanybojler üzemeltetéséhez önálló áramkört kell kiépíteni, akárcsak a legtöbb helyhez kötött fogyasztó esetében. Fontos, hogy az áramkört megszakítás nélkül vezessük el a készülék csatlakozási pontja és a biztosítéktábla között! Ez egyúttal azt is jelenti, hogy kötés nem lehet rajta és más fogyasztó sem üzemelhet az áramkörről. A vezetékek anyaga csak réz lehet és azok hosszára is oda kell figyelni. Az alkalmazott keresztmetszet általában 1,5mm2 vagy 2,5mm2 szokott lenni.  

Túláram, szivárgóáram védelem: Az egyik legfontosabb feladat a megfelelő védelmi készülék kiválasztása. E tekintetben a bojler maximális teljesítménye a mérvadó, ennek figyelembevételével érdemes dönteni. Általánosságban elmondható, hogy a 10A névleges áramú megszakító megfelelőnek bizonyul, de természetesen akadhatnak kivételek. Ezeknek a teljesítménye jellemzően 1,5Kw és 1,8Kw körül mozog.  

Leválasztás biztosítása: Az elektromos bojler bekötésekor biztosítani kell a leválasztás lehetőségét is. Ezt semmiképp sem szabad elfelejteni, ugyanis karbantartásakor, javításakor vagy éppen a cseréjekor a készüléket le kell választani a hálózatról. Másképp nem valósulhat meg a munka. Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy kismegszakítót építünk be vagy a túláramvédelmi készülék mellé leválasztó kapcsolót kötünk. Adott esetben lehetőség van arra is, hogy egyetlen készülékkel oldjuk meg a túláramvédelmet, a hibaáramvédelmet és a leválasztást.  

Áram-védőkapcsoló: Amennyiben önálló áramkörrel rendelkezik és fix bekötésen keresztül csatlakozik a villanybojlerhez, akkor nem kötelező szivárgó áram védelemmel ellátni. Azokat a készülékeket viszont, amelyek dugvillával rendelkeznek, kötelezően be kell vonni az úgynevezett fi-relé által védett hálózatba. Jobb félni, mint megijedni – ez a mondás ez esetben is nagyon igaz. Sokan a csatlakozás módjától függetlenül, önálló szivárgó védelemmel is ellátják a rendszert, hogy biztosra menjenek. Milyen jól teszik! 

Érintésvédelmi osztály besorolás: Tudnunk kell, hogy minden típusú villanybojler az első érintésvédelmi osztályba van besorolva. Ebből kifolyólag, minden esetben csatlakoztatni kell a készülékhez a védővezetőt. Ennek elmulasztása rendkívül veszélyes helyzetet idézhet elő, amit jobb inkább elkerülni. 

IP védelem: Az érintésvédelmi (ÉV) besorolás mellett, természetesen a bojlerek IP védettségi szinttel is rendelkeznek. E tekintetben a IP44 besorolás a jellemző. Mivel a vízmelegítők általában nedves, párás helyiségekbe kerülnek felszerelésre, nagyon fontos, hogy az IP védettségi szint teljes mértékben összhangban legyen a telepítés helyszínének tulajdonságaival. 

villanybojler bekötése

Villanybojler bekötése különböző módon 

Bojler elektromos bekötése:

A hálózati áramot megszakító kapcsolón keresztül tudjuk a bojlerhez kötni. A nyitott érintkezők között minimum 3 mm-es távolságnak kell lennie. Ez azért nagyon fontos, mert ha a bojlert bármilyen oknál fogva áramtalanítani kell, akkor csak így tudjuk elvégezni biztonságosan a feladatot. A hálózati kábel keresztmetszete is kiemelten fontos paraméter, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Amennyiben régebbi fajtájú bojlerről van szó, sorkapocsba kell beszerelni a csatlakozó vezetéket. 

Bojler bekötés konnektorba:

Ahogy azt már említettük, ha a bojler csatlakozása dugvillával van megoldva, akkor kötelező a fi-relé beépítése. Ez esetben is igaz, hogy önálló áramkör kiépítésére van szükség. A megszakítás nélküli vezetéknek minimum 1,5 mm2 átmérővel kell rendelkeznie.  

biztonsagi szelep

Vízoldali bekötés:

Ugyanúgy, ahogy a többi esetben, a vízoldali bekötési mód is nagy odafigyelést és precizitást igényel. Nagyon fontos, hogy a bojler elé biztonsági szelepet építsünk be. A szelep feladata, hogy a víz felmelegítése alkalmával elvezesse a megnövekedett nyomást, ezzel védve a tartályt a magas nyomás okozta problémáktól, például a szétrepedéstől. Bizonyos helyszíneken a víz nyomása akár a 7-8 bar értéket is elérheti, ami igen magasnak számít. A nyomáscsökkentő szelep beépítésével lecsökkenthetjük a bojlerbe lépő víz nyomását 3-4 bar értékig.