villanybojler bekötése

A villanybojler bekötés alapszabályairól röviden

A használati melegvíztárolók felszerelése és üzembe helyezése egy bizonyos szintű szakértelemet kíván. A szükséges villanyszerelési és vízszerelési ismeretek nélkül senki ne próbálja meg házilag elvégezni ezeket a feladatokat. Pedig nem tűnik olyan bonyolultnak villanybojler bekötése, hiszen csak fel kell fúrni a falra, majd csatlakoztatni az otthoni elektromos hálózathoz és vízkeringető rendszerhez.

Persze, papíron minden olyan egyszerű, de ne feledjük, hogy ebben az esetben is van néhány alapszabály, amit mindenképp be kell tartani, továbbá minden háznál, vagy lakásban más körülményekkel kell számolnunk. Nem mindegy, hogy hol és miként történik a villanybojler bekötése.

Legyen szakira bízva a villanybojler bekötése! villanybojler bekötése

A szakember kiválasztja az ideális helyet, ami esztétikai okokból is lényeges dolog. Nyilván nem a nappali falán fog éktelenkedni a vadonatúj 220 literes Hajdú villanybojler. Ha valamit sikerül elszúrnunk a villanybojler bekötése során, az olyan balesetekhez vezethet, mint az áramütés, rövidzárlat, de akár az egész épület is leéghet emiatt.

Nem szabad az ördögöt a falra festeni, de mindenképp az első a biztonság, ami a szakszerű villanybojler bekötésével kezdődik. Nem szabad fali csatlakozót használnunk, mivel ez a magas áramfelvétel hatására túlhevülhet és elolvadhat. Ez a veszély fennáll a konnektor és a villásdugó esetében is. Különösen akkor, hogyha valamilyen olcsó török vagy kínai gyártótól származó terméket használunk.

Nem veszélytelen a villanybojler bekötésevillanybojler bekötése

Ezek szinte minden helyzetben potenciális veszélyforrást jelentenek, nem beszélve a villanybojler bekötése esetén. Megtörténhet, hogy nem fog a megfelelően melegíteni a berendezés. Előfordulhat, hogy valahol véletlenül felsértjük a szigetelést. Még nem esett szó a megszakító kapcsolóról. Ugyanis ezen keresztül kell a hálózati áramot a bojlerhez kötni. Ez az árammentesítés szempontjából számít fontosnak.

Hogyha szerelésre, javításra kerül a sor, akkor ezáltal könnyen megoldható a feszültségmentesítés. A villanybojler bekötésénél még a hálózati kábelek keresztmetszete is lényegesnek számít. De mi a helyzet akkor, hogyha dugvillás csatlakozóval rendelkezik az adott modell? Akkor vágjuk le és használjunk fix csatlakozást? Erre nincs feltétlenül szükség, mivel ezt a kikerülhetjük egy fi-relé beépítésével.

A villanybojler bekötése remek alternatívának számít, hogyha szeretnénk kiiktatni a régi, gázüzemű berendezéseket. Takarékosabb, hatékonyabb és környezetkímélőbb technológiával rendelkezik. De, ami a legfontosabb az az, hogy a szakszerű villanybojler bekötése esetén sokkal biztonságosabbnak számít a gázbojlereknél. Egy rossz állapotban lévő kémény ugyanis életveszélyessé válhat.