A villanybojler bekötés alapvető szabályai

A villanybojler bekötés alapvető szabályai

 

A villanybojler bekötése minden esetben szakértelmet igénylő feladat. Ha mi magunk is tisztában vagyunk a villanyszerelés alapjaival és ismerjük azokat a szempontokat, amelyeket szem előtt kell tartanunk a villanybojler felszerelése és bekötése során, akkor akár mi magunk is elvégezhetjük a feladatot – de a legjobb, ha villanyszerelő szakemberre bízzuk a feladat elvégzését.

Mostani bejegyzésünk témája a villanybojler bekötés. Sorra vesszük azokat a lépéseket, árambiztonsági szempontokat, amelyekre figyelni kell ebben az esetben. Pusztán cikkünk elolvasása után természetesen senkiből nem lesz profi villanyszerelő, továbbra is szükséges a gyakorlati tapasztalat. Viszont bemutatjuk, hogy miért igényel szakértelmet a villanybojler bekötése és miért érdemes minden esetben szakemberre bíznunk – már csak a garanciális feltételek miatt is.

Villanybojler bekötése – miért egyre népszerűbb ez a megoldás?

A villanybojler pontos, szakmai elnevezése az elektromos hőtárolós vízmelegítő.

Már ebből is láthatjuk, hogy a hangsúly az elektromoson van. Ez a tulajdonsága különbözteti meg leginkább más megoldásoktól. A fűtőanyagot tekintve ugyanis beszélhetünk fosszilis tüzelőanyagokkal működő vízmelegítőkről is, amelyek földgázzal, propánnal vagy fűtőolajjal is működhetnek.

Ezekhez képest a villanybojler egy modernebb, biztonságosabb megoldást jelent. A gázbojler esetében a szivárgás komoly rizikófaktort jelenthet, amely robbanás és tűzveszélyes helyzeteket eredményezhet. Az áramnak is megvannak a maga veszélyei, éppen ezért fontos, hogy a villanybojler bekötés szakszerűen történjen. Viszont a megfelelő hozzáértés mellett végeredményben biztonságos megoldást érhetünk el vele.

villanybojler felszerelése
 

Ha mindössze arról van szó, hogy a nem megfelelően bekötött bojler nem melegíti fel a vizet, akkor még olcsón megúsztuk. A lehetséges következmények azonban ennél súlyosabbak is lehetnek, az elektromos hálózatra, a háztartásra vagy egészségünkre nézve: az áramütés vagy a tűzveszély szintén előfordulhat szakszerűtlen kivitelezés esetén. Az alapvető villanyszerelési ismeretek kellenek tehát ahhoz, hogy az elektromos bekötés teljesen biztonságosan történjen. Nem csak a villanybojler bekötési rajz értelmezése szükséges, de ismerni kell az áramkörök kialakítását vagy a Fi-relé szerepét és működését.

Villanybojler vízoldali bekötése

Bár a villanybojler bekötése során a vízoldali bekötés még kevésbé rizikós feladatnak hangzik, nagyon fontos a megfelelő precizitás és szakértelem ennél a lépésnél is, hiszen a rosszul bekötött bojler képes lehet elárasztani az egész lakást. 

A víz felmelegítése együtt jár a nyomás emelkedésével is. Hogy ez a nyomás ne okozzon kárt a tartályban, például ne repedjen szét, gondoskodni kell annak elvezetéséről. Ezt a szerepet tölti be az úgynevezett biztonsági szelep. Egy Hajdu bojler bekötése során ennek kiemelt jelentősége van, hiszen sok esetben a garancia feltételeként kerül előírásra ennek felszerelése.

A másik nagyon fontos alkatrész a vízoldali bekötés során a nyomáscsökkentő szelep. A bojlerbe belépő víznek is helyenként igen magas lehet a nyomása, akár 8 bar is. A nyomáscsökkentő szelep használatával ezt az értéket csökkenthetjük, akár 3 bar értékig is.

Önálló áramkör kialakítása

A villanybojler úgynevezett helyhez kötött fogyasztó és mint ilyen, szükségessé teszi az önálló áramkör kiépítését. Ez azt jelenti, hogy a biztosítéktábla és a bojler csatlakozási pont között az áramkört megszakítás nélkül kell elvezetni, arra más fogyasztó nem csatlakozhat. Az áramkör csak réz anyagú vezetékből állhat. Más, nem megfelelő anyagok használata során könnyen túlmelegedhetne, ami értelemszerűen nagyon tűzveszélyes helyzetet idézne elő. Oda kell figyelni a vezeték keresztmetszetének megválasztására is, amelyet elsősorban a villanybojler teljesítménye határoz meg – általában ez az érték 1,5mm2 vagy 2,5mm2 szokott lenni. 

Lehetséges a bojler bekötése konnektorba?

Elméletileg és gyakorlatilag is lehetséges, a jelenleg hatályos előírások nem tiltják ezt a megoldást, azonban az tény, hogy a falba vagy falon kívüli kötõdobozba történő fix csatlakozás még mindig biztonságosabb megoldás, mint a bojler bekötése konnektorba. Ha mégis ez utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, akkor néhány szempontra oda kell figyelnünk. Az egyik, hogy megfelelő minőségű alkatrészeket használjunk fel: egy gyengébb minőségű dugvilla a nagy igénybevétel miatt könnyen túlhevülhet, elolvadhat és akár kis is gyulladhat.

hajdu bojler bekotese

Másrészt, amennyiben a bojler bekötése konnektorba történik, akkor kötelező szivárgó áram védelemmel ellátni, be kell vonni a Fi-relé védelemmel ellátott hálózatba. Ha a bojler önálló áramkörrel és fix bekötéssel rendelkezik, akkor ez a lépés nem kötelező, ugyanakkor a minél magasabb szintű biztonság elérése érdekében a csatlakoztatás módjától függetlenül ajánlott.

Leválasztás biztosítása

Minden esetben biztosítani kell a leválasztás lehetőségét is. Fix bekötés esetén is szükséges lehet a bojler javítása, akár cseréje, de a rendszeres vízkőtelenítés során is le kell tudni kapcsolni a hálózatról és feszültségmentesíteni kell a készüléket. Ennek biztosítására különböző megoldások is elképzelhetők, mint a túláramvédelmi készülék mellé kötött leválasztó kapcsoló vagy a kétpólusú kismegszakító. Egyes esetekben pedig az is lehetséges, hogy a túláramvédelmet, a hibaáramvédelmet és a leválasztást ugyanaz a készülék biztosítsa.

Túláram, szivárgó áram védelem

Nem kevésbé fontos ezeknek a szempontoknak a figyelembevétele sem. A szivárgó áram elleni védelemmel kapcsolatban már fentebb írtuk, hogy minden esetben, tehát fix bekötés mellett is ajánlott. A túláramvédelmi készülék névleges áramát a villanybojler teljesítménye alapján kell meghatározni, ami a modern készülékek esetében jellemzően a 10A névleges áramú megszakító megfelelő és kellően biztonságos megoldást nyújt.

bojler bekotesi rajz

Érintésvédelmi osztály besorolás és IP védelem:

Minden villanybojler rendelkezik érintésvédelmi osztály és IP védelem szerinti besorolással. Valamennyi villanybojler az első érintésvédelmi osztályba van sorolva, ami azzal jár együtt, hogy minden készülékhez védővezetőt kell csatlakoztatni.

AZ IP védettségi szintet tekintve elmondható, hogy a legtöbb villanybojler IP 44 besorolással rendelkezik, amely a fröccsenő víz ellen védelmet jelenit minden irányból. Mivel a villanybojler felszerelése rendszerint a fürdőszobában, vagy valamilyen nedves, nyirkos helyen kerül felszerelésre, így minden esetben figyelembe kell venni a helyiség sajátosságait az IP védelmi szint megválasztása során.

Összegezés

Mint láthattuk a villanybojler bekötése minden esetben megfelelő szakértelemet kíván. Egy Ariston villanybojler bekötése szakmailag is nehezebb feladatnak számít, viszont egy Hajdu bojler esetén sem lehet ezt a szakértelmet hanyagolni: a garanciális feltételek között sok esetben előírják azt a követelményt is, hogy a készüléket szakember helyezze üzembe. Éppen ezért fontos, hogy akkor se vágjunk bele mi magunk a feladat elvégzésébe, ha készséget is érzünk magunkban ehhez.