Biztosíték csere helyett inkább Fi-relé

Biztosíték csere helyett inkább Fi-relé

 

Sok mindenkinek lehet ismerős ez a kifejezés, mert gyakran volt rá szükség otthon, amikor csak megszakadt az áram. A biztosíték csere egyszerűnek számít, de manapság ez már nem egy korszerű megoldás, mivel az olvadó biztosítékok nem biztonságosak semmilyen szempontból, ráadásul mindig kell belőlük tartani néhányat otthon. Az Fi-relé viszont ennél sokkal modernebb és kézenfekvőbb megoldás. Valóban csak abban az esetben kapcsol le, hogyha van valami probléma a rendszerben, például rövidzárlat vagy túlfeszültség. Hogyha túl sok fogyasztó működik egyszerre és ezt már nem bírja el a rendszer, akkor is lekapcsolhatnak. Ez azért hasznos, mert így magakadályozható az elektromos vezetékek elolvadása a falban. De ez a jelenség kárt tehet az elosztókban és konnektorokban is, ráadásul az elektromos berendezések is veszélybe kerülhetnek.

Modern megoldás biztosíték csere helyett

Éppen emiatt nem érdemes megbízni a kismegszakítókban és az olvadó biztosítékokban, mert gond esetén ezek nem mindig működnek. Nem is a mai kor technológiájához lettek kifejlesztve, ezért elavultnak számítanak manapság. A biztosíték csere önmagában nem lesz elég, mert csak egy ideiglenes megoldásnak számít. Hogyha sokat szenvedünk a biztosítéktábla hibájából fakadó áramszünetek miatt, akkor ne habozzunk cselekedni. Az interneten szerencsére elég egyszerűen találhatunk manapság segítséget az ilyen jellegű problémák megoldásához. Számos cég és szakember kínál kitűnő szolgáltatást. Az új Fi-relékkel felszerelt biztosítéktábla beszerelése után már nem kell a biztosíték cserével bajlódni.

A Fi-relé jó megoldás

 

Akinek még mindig a régi biztosítékokat használja, annak érdemes legalább fél évente ellenőriztetnie, hogy minden rendben van e az olvadó biztosítékokat használó rendszerrel. Ám ennél sokkal kényelmesebb megoldás kicserélni az egész biztosítéktáblát. A biztosíték csere még egy jobb esetnek számít, hiszen ezeket az olvadó biztosítékokat házilag meg lehet tákolni, hogy ismét keresztül haladhasson rajtuk az áram. Ez rengeteg veszélyt hordozhat magában, ezért az ilyen dolgokkal nem érdekes próbálkozni. A biztosíték csere már a múlté. A jelent a Fi-relé jelenti, ami megjelenésében is sokkal esztétikusabbnak számít. Nem kell tartani a tűzveszély miatt, mert ez egy üzembiztos megoldás. Az emberek nagyrésze azzal sincs tisztában, hogy a kismegszakítóknak van szavatossága.

Védelmet biztosít a Fi-relé

Amint elavulttá válnak rögtön cserélni kéne ezeket, viszont ezt sokan elhanyagolják. A biztosíték csere helyet használjunk inkább Fi-relét, amit egyszerűen csak fel kell kapcsolni, hogyha egy váratlan rövidzárlat miatt lekapcsolja a hálózatot. Így az egész hálózat el lesz látva a megfelelő túlterhelés elleni védelemmel. Ez különösen jól jön abban az eseteben, hogyha korszerű rézvezetékek helyet még elavult alumínium vezetékek futnak a falban. Az ilyen elavult vezetékek élettartama teljesen meghatározhatatlan. Viszont egy új biztosítéktábla beszerelésével jelentősen megnő az esélye annak, hogy nem fognak elolvadni a falban. Minél többször van szükség biztosíték cserére, annál biztosabb, hogy eljött a biztosítéktábla cseréjének az ideje.