Elektromos sütő bekötése biztonságosan és szakszerűen

Elektromos sütő bekötése biztonságosan és szakszerűen

 

Az elektromos sütő bekötése nem is olyan nehéz! Így gondolják a laikusok.

Mint bármilyen másik típusú bekötés, ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Nagy odafigyelés, precizitás szükséges hozzá, mindezek mellett pedig birtokában kell lennünk a megfelelő műszaki ismereteknek. Ellenkező esetben nagyobb kárt tudunk tenni, mint azt gondolnánk. Amennyiben úgy érezzük, hogy nem vagyunk elég felkészültek a feladathoz vagy rájövünk, hogy egyedül nem tudunk megbirkózni vele, akkor mindenképp kérjünk szakembertől segítségét! 

onallo elektromos suto

Tűzhely: az egyik legfontosabb készülék a lakásban 

Egyetlen háztartásból sem hiányozhat a tűzhely. Ez olyan készülék, ami jellemzően főzőlappal és sütővel egyaránt rendelkezik. Többféle típusa is létezik, a felhasznált energia alapján gáz-, illetve villanytűzhelyről beszélhetünk. Ugyanakkor léteznek kombinált változatok is. Másfajta csoportosítás szerint is megkülönböztethetőek attól függően, hogy szabadonálló vagy beépíthető változatokról van-e szó. 

  1. Önálló elektromos sütő: Amint a nevében is benne van a “szabadon áll”, a főzőlap és a sütő közös karosszériába van beépítve 
  2. Beépíthető villanysütő és főzőlap közös energiaelosztással: Ez a típus átmenetet képez a szabadonálló és a beépíthető készülékek között. Igény szerint beépíthető a konyhabútorba vagy a bútorlapba. A sütő és a főzőlap szettben vásárolható meg. Az egyes elemeknek általában egymás alá kell kerülniük, a gyártói utasításoknak megfelelően. További jellemzőjük, hogy közös energiaelosztással rendelkeznek és a kezelőgombok is közös panelen vannak.  
  3. Beépíthető készülék: Végül ott vannak a beépíthető tűzhelyek, amelyek abban különböznek az előbb említett típustól, hogy egymástól függetlenül is beépíthetőek. A főzőlapnak és a sütőnek nem kell feltétlenül egymás alá kerülni. Ennek az a magyarázata, hogy önálló kezelőszervekkel vezérelhetőek és a csatlakozásuk is külön van megoldva. Tehát minden tekintetben függetlenül működtethetőek. Emiatt külön vásárolhatóak meg. 

Ez utóbbi típust azért szokták kedvelni a családok, mert olyan kombinációt tudnak összeállítani, amilyet csak szeretnének. Igény esetén az elektromos főzőlap mehet a konyha egyik felébe, a sütő pedig a másik felébe, ha így érezzük kényelmesnek. Bármi is legyen az elképzelésünk, megtalálhatjuk a minden szempontból megfelelő megoldást. 

 

Mindezek után, ha azt hisszük, hogy más kategóriák nem léteznek, akkor tévedünk.

A klasszikus villany sütő csoportján belül három típussal találkozunk: a hagyományos, a kerámialapos és az indukciós tűzhelyekkel.

Ebből adódóan, az elektromos sütő bekötése többféle módon valósulhat meg, attól függően, hogy pontosan milyen típusú készülékről van szó.  

Elektromos sütő bekötése lépésről lépésre 

beepitheto villanysuto

Az elektromos sütő bekötésének megvannak az általános lépései, amit minden esetben érdemes követni.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szakértelem jelentőségét, hiszen ezen áll vagy bukik a végeredmény. Arról nem is beszélve, hogy a biztonság szempontjából sem mindegy mennyire értünk ahhoz, amit csinálunk vagy nem.  Amennyiben házon belül oldjuk meg a villany sütő bekötését, tudnunk kell az erre vonatkozó jogszabályokat. A tűzhely és a főzőlap bekötése minden esetben szabványok és gyártói előírások szerint történik. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy néhány előfeltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy a tűzhely beépítése, csatlakoztatása szakszerű legyen. A tűzhely használata csak akkor lesz biztonságos és napi szintű használatra is alkalmas, ha minden szabályt, előírást és gyártói utasítást betartunk.  

Az elektromos sütő bekötése előtt a ház villamos hálózatát teljes egészében ellenőrizni kell.

Számolnunk kell azzal, hogy egy villany sütő vagy főzőlap sok áramot vesz fel és semmi garancia nincs arra, hogy a már meglévő elektromos hálózat a megnövekedett áramigényt ki tudja elégíteni. Amennyiben a szükséges alapfeltételek nem teljesülnek, akkor létre kell hozni azokat. Ennek hiányában nem kezdhetjük meg a munkát.  

Amire még figyelnünk kell 

A villany sütő és a főzőlap esetében is igaz, hogy háromfázisra van szükség az optimális működéshez.

Erre azért kell figyelni, mert szinte mindegyik készülék beköthető egy, kettő, illetve három fázis megléte esetén is. A bekötés előtt tehát ellenőrizni kell a rendelkezésre álló fázisszámot. Emellett szintén nagyon fontos paraméter a névleges csatlakozási teljesítmény, vagyis a villanytűzhely Amper igénye. Az elektromos tűzhelyek olyan készülékek, amelyek a legtöbb áramot fogyasztják egy háztartásban. Ez azt jelenti, hogy teljes terhelés esetén akár 40 A fölé is emelkedhet az áramfelvétel mértéke. A csatlakozási teljesítménnyel kapcsolatban tudnunk kell, hogy minél magasabb, annál jobban ki tudja szolgálni az igényeinket. 

Az elektromos tűzhely kizárólag önálló áramkörről működtethető. Ez azt jelenti, hogy más készülék a tűzhely áramköréről nem működhet. Fontos, hogy a bekötés alkalmával az áramkört megszakítás nélkül vezessük el a tűzhely és a biztosítéktábla kötött. Közben semmilyen kötés nem lehet rajta. A vezeték keresztmetszetére szintén oda kell figyelni. Ezzel kapcsolatban nincs általános adat, az ideális keresztmetszetet sok tényező befolyásolja. Hogy néhányat említsünk a sok közül, a szakasz hossza, a berendezés áramfelvétele, illetve a rendelkezésre álló fázis számok. Mindenképp érdemes fellapozni a készülék kézikönyvét, a gyártók ugyanis szinte minden esetben javaslatot tesznek azzal kapcsolatban, hogy mekkora keresztmetszetű vezetéket kell használni.  

Mint minden nagyobb áramigényű elektromos berendezés esetén, az elektromos sütő bekötése során is biztosítani kell a túláram elleni védelmet.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy az elektromos hálózatot el kell látnunk Fi-relével. Emellett pedig biztosítanunk kell a leválaszthatóságot is. Erre azért van nagy szükség, mert bármikor szükség lehet a karbantartási, javítási, szerelési munkák elvégzésére. Ezeket pedig csak akkor tudjuk biztonságosan megcsinálni, ha a készüléket leválasztjuk a rendszerről.  

villanytuzhely amper igenye

Az elektromos hálózatok műszaki állapotát minden esetben meg kell vizsgálni. Sajnálatos módon, hazánkban sok esetben közel sem olyanok, mint amit a modern, nagyteljesítményű tűzhelyek működtetése igényelne. Általános tapasztalat, hogy a hálózaton teljes vagy részleges felújítást kell végrehajtani az elektromos sütő bekötése érdekében. Különösen igaz ez abban az esetben is, ha a villanytűzhellyel egy gáztűzhelyt szeretnénk kiváltani.  

Végül említést kell tennünk a védővezető csatlakoztatásának fontosságáról is. Az elektromos tűzhelyekről tudni kell, hogy az I. érintésvédelmi osztályba vannak sorolva. Ez azt jelenti, hogy csatlakoztatni kell a védővezetőt is a készülékhez. Nagyon fontos, hogy a villany sütő bekötése védőföldelés hiányában szigorúan tilos. 

Feladatok, amiket el kell végezni 

Legyen szó önálló elektromos sütő vagy beépíthető villanysütő bekötéséről, minden esetben van néhány feladat, amit el kell végezni, az elérhető legjobb végeredmény érdekében.  

  • Teljesítmény bővítése: Adott esetben szükség lehet a hálózat teljesítményének növelésére. 
  • – Mérőhely szabványosítás: Előfordulhat, hogy meg kell oldani a 3 fázis kialakítását. Ennek érdekében mérőhely szabványosítást kell végezni.  
  • Biztosítéktábla csere: A tűzhely bekötésekor sok esetben ki kell cserélni a biztosítéktáblát. Háromfázis megléte esetén szükség van kismegosztó kialakítására. Ha pedig nincs Fi-relé, akkor azt is ki kell alakítani, a vonatkozó szabályok figyelembevételével. 
  • – Önálló áramkör kiépítése: Amint említettük, a tűzhelynek minden esetben önálló áramkörről kell működnie. Az áramkör elvezetését szintén meg kell oldani. E tekintetben három megoldás áll a rendelkezésünkre: falon kívül elvezetjük kábelcsatornában vagy falba süllyesztett védőcsőben, esetleg behúzzuk egy meglévő védőcső hálózatba.  
villany suto

Gyakran merül fel a kérdés, hogy mennyibe kerül az elektromos sütő bekötése? Sokan előre szeretnénk tudni, hogy mekkora kiadással kell számoljanak. A bekötés költségei annak függvényében változnak, hogy milyen típusú készülék bekötéséről van szó, illetve az előbb felsorolt feladatok közül mit kell elvégezni, az igényeknek megfelelő végeredmény érdekében.

Elektromos sütő bekötése szakemberrel  

A leírtakból jól látszik, hogy a villany sütő bekötése nem egyszerű feladat, hiszen egyszerre több dologra is fokozottan oda kell figyelni. Tisztában kell lennünk a vonatkozó előírásokkal, szabványokkal, gyártói utasításokkal.

Tudnunk kell az alapvető villanyszerelési ismereteket, hogy milyen módon működik a villany sütő, annak milyen típusai vannak és azokat miként kell szakszerűen csatlakoztatni.

Mindezek mellett, tisztában kell lennünk azzal is, hogy miként működik az elektromos hálózat, mire kell mindenképpen odafigyelnünk, ha szeretnénk elkerülni a súlyos és a kevésbé súlyos baleseteket. Amennyiben szakemberre bízzuk a feladatot, maximális biztonságban tudhatjuk magunkat, hiszen egy szakavatott minden fontos tudnivalóval tisztában van. Nem utolsó szempont, hogy rengeteg időt, energiát megspórolhatunk így. Amennyiben valamit nem tudunk vagy valamiben nem vagyunk biztosak, akkor annak utána kell járni, hivatalos forrásból kell tájékozódnunk. Ez pedig nem mindig egyszerű.  

A modern villanytűzhelyek, főzőlapok, beépíthető és önálló elektromos sütők gyártója kifejezetten hangsúlyozza, hogy a villamosiparban jártas szakember, minősített villanyszerelő végezze el a bekötési, szerelési, karbantartási feladatokat.

Ez azt jelenti, hogy a cégek többsége csak abban az esetben vállal garanciát a készülék megfelelő működésére, ha szakember végzi a bekötést. Erről hivatalos dokumentummal kell rendelkezni, ami nem más, mint a pecséttel rendelkező jótállási jegy. Amennyiben mi magunk állunk neki a feladatnak, akkor számolnunk kell a garancia elvesztésével. Fel kell tenni a kérdést, hogy megér ennyit nekünk? Ha időközben a tűzhely meghibásodik, akkor a garanciális szervizben elsőként azt nézik, hogy szerepel-e a pecsét a jótállási papíron. Annak hiányában a szerelési költségeket nekünk kell kiegyenlíteni, még akkor is, ha az elektromos sütő bekötése szakszerűen történt.