Néhány tény a túlfeszültségvédő elosztóval kapcsolatban

Néhány tény a túlfeszültségvédő elosztóval kapcsolatban

 

Az otthonunkban egyre több az elektromos berendezés, amelyek kényelmesebbé teszik a mindennapjainkat. Ezek jelentős anyagi értéket képviselnek, viszont könnyen a túlfeszültség áldozataivá válhatnak, hogyha nem vagyunk elég elővigyázatosak. A túlfeszültségvédő elosztó tökéletes védelmet biztosít, az otthonunkban, vagy a munkahelyünkön található elektromos berendezésnek.

Akadnak olyan elektronikával ellátott berendezések, amelyek alapból rendelkeznek túlfeszültség elleni védelemmel, viszont még ez sem garancia arra, hogy valóban nem fog tönkremenni az eszköz egy villámcsapást követően. A túlfeszültségvédő elosztó védvonalat jelent az eszközeink és a külvilág között.

Vajon minden esetben szükség van erre?túlfeszültségvédő elosztó

Persze a marketing mindent megtesz annak érdekében, hogy úgy érezzük minden pillanatban veszélyben van a nagy képernyős TV, a számítógép, a hűtő a túlfeszültség miatt. Ez azonban nem teljesen igaz. Egy egyszerű hosszabbító nem felel meg erre a célra. Ez általában csak a fali csatlakozók kiterjesztésére szolgálnak. Bár ezek között is találhatóak olyan modellek, amik rendelkeznek valamilyen megszakítóval. Ettől még nem számítanak túlfeszültségvédő elosztónak.

 

Ahhoz, hogy beszerezzük a megfelelő változatot, tisztában kell lennünk azzal, hogy az adott típus hány joule-os értékkel rendelkezik. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb a védelem. Egy modern túlfeszültségvédő elosztón még USB csatlakozót is találhatunk. Az ilyen kimeneteknél az Ampert kell figyelnünk. 2A-el már elég gyorsan feltölthető egy tablet vagy egy okostelefon, persze léteznek ennél magasabb értékekkel ellátott modellek is.

Okosan legyen kiválasztva  túlfeszültség védőtúlfeszültségvédő elosztó

Ha már az eszközeink védelme a cél, akkor ne a legolcsóbb, leggagyibb változatot válasszuk, ami csak papíron biztosítja a megfelelő védelmet. Egy drágább, ám minőségibb túlfeszültségvédő elosztó még mindig nem kerül annyiba, mintha egycsapásra tönkremenne minden elektromos berendezés a lakásban.

Minél több az aljzat a túlfeszültségvédő elosztón annál jobb.

Még akkor is, hogyha elsőre azt gondolnánk, hogy ez teljesen felesleges. Az idő múlásával úgyis be fogunk szerezni még olyan eszközöket, amiket jó lesz a túlfeszültségvédő elosztóval használni. Fellélegezhetünk miután beszereztünk egy minőségi túlfeszültségvédő elosztót?túlfeszültségvédő elosztó

Ideig-óráig minden bizonnyal, viszont ezek sem tartanak örökké. Minél több az elektromos zavar, annál gyorsabban használódnak el, aminek a következtében jelentősen csökken a védelmük. Tehát nem árt megérdeklődni, hogy az adott gyártó meddig garantálja a terméke minőségét. Ennek megfelelően érdemes lecserélni a túlfeszültségvédő elosztót