Ezeket a biztonsági óvintézkedéseket igényli a villanytűzhely bekötés

Ezeket a biztonsági óvintézkedéseket igényli a villanytűzhely bekötés

 

Bár első hallásra egyszerűnek tűnhet, a villanytűzhely bekötés mégsem annyiból áll, hogy bedugunk egy villásdugót az elektromos aljzatba. Összeszedtük, hogy mire kell figyelni, hogy az otthoni sütés-főzés biztonságos és élvezetes legyen.

Az emberiség nagyon hosszú időn át nyílt tűzön készítette az ételeit. Többnyire a szabad ég alatt főztek, de a nomádok jurtáiban belül raktak tüzet, persze megoldva a füst kivezetését, így bent sütöttek, főztek.

Később, amikor a népvándorlás megszűnt és az emberek kőből kezdtek házakat építeni, már bent, épített tűzhelyen rotyogott a kondér. Ez a fajta szabadkéményes tűzhely nyílt tűzterű volt és olyan elven működött, mint egy kandalló. Egyszerre biztosította a ház fűtését és a főzési lehetőséget. Idővel kialakultak az első valódi tűzhelyek.

Ezek lábon álló fémdobozok voltak, amelyek belsejében tüzet raktak és a tetejére helyezett edényekben főzték meg az ételt. Hazánkban ez a fajta tűzhely sokáig használatban volt, sparheltként ismerte mindenki. Ez a megoldás nemcsak főzőeszközként, de házi szemétégetőként is működött.

 

Mivel a sparhert füstjét már zárt rendszerben vezették a kéménybe, kevésbé szennyezte a lakás levegőjét, ezáltal jóval biztonságosabb volt a használata. Egészen az első, vezetékes gázzal működő gáztűzhelyek megjelenéséig megtartotta vezető szerepét és sok háztartásban még utána is sokáig működtették. Ugyan az első villanytűzhely 1909-ben jelent meg, de egészen 1977-ig kellett várni arra, hogy elinduljon világkörüli útjára ez a technológia.

Hazánkban az 1980-as évekig szinte kizárólag a vezetékes gázzal vagy gázpalackról működő gáztűzhelyeket lehetett vásárolni, de idővel megjelentek először a kombinált tűzhelyek – elektromos sütővel és gázégőkkel -, majd később a teljes egészében elektromos modellek.

Ezek, ha helyesen kerülnek bekötésre, biztonságosabbak a gázüzeműeknél, hiszen nem fenyeget a gázszivárgás, ráadásul nem okoz tüzet, ha véletlenül a tűzhelyen marad az étel. Ez annak is köszönhető, hogy az újabb elektromos modellek már időzítővel rendelkeznek és kikapcsolnak maguktól. Míg a gázüzemű tűzhelyekhez gázszerelőt kellett hívni, addig sokan az gondolák, hogy a villanytűzhely bekötése abból áll, hogy egyszerűen „bedugjuk az áramba”. A helyzet azonban ennél bonyolultabb. Hogy elkerüljünk egyes jövőbeni problémákat és szakszerűen legyen elvégezve az elektromos tűzhely bekötés az otthonunk energiahálózatába, nemcsak érdemes, de kötelező villanyszerelő segítségét kérni!

Milyen modellek közül válogathatunk, ha villanytűzhely bekötésén gondolkodunk?

Manapság már többféle elektromos tűzhely közül választhatunk, hiszen lehet modern, vintage stílusú, aminek régimódi külseje szupermodern belsőt takar, szabadon álló vagy beépíthető tűzhely, esetleg indukciós vagy beépíthető főzőlap és sütő külön.

A főzőlap felület lehet hagyományos, indukciós főzőmezővel vagy kerámia lappal. Hogy melyiket választjuk, egyéni ízléstől függ.

A hagyományos villany főzőlap azonban egyre inkább kiszorítja a piacról a másik két változat, ami nem meglepő, hiszen sokkal praktikusabb és biztonságosabb a használata.

Ráadásul könnyebben is tisztíthatóak, ami egy rendszeresen használt eszköznél komoly előnynek számít, pláne, ha zsíros szennyeződések eltávolításáról van szó. Azért is vásárolnak egyre többen kerámialapos vagy indukciós tűzhelyet, mert felettébb gazdaságos a működtetése, hiszen ezek megfelelnek az új energiatakarékossági feltételeknek, ezt pedig a vevők pénztárcája is megérzi.

Az egyéni igényeink alapján dől el, milyen beépíthető tűzhely illik a helyiségbe

Az újonnan felmerülő igények miatt, a beépíthető jelleg lehetőségei egyre változatosabbá váltak. Az igazán klasszikus verzió a szabadon álló, de egy szerkezetbe épített sütő és főzőmezős villanytűzhely.

A közös energia elosztású, beépíthető tűzhely elemei, a főzőlap és sütő már a bútorlapok közé építhető.

A szükséges összeköttetés miatt, hasonló módon néz ki, mint egy szabadon álló modell, tehát mindig a sütő felett van a főzőzóna elhelyezve. Ezeknek a változatoknak nemcsak az energiaellátása, de a kezelőfelülete is közös.

villanytuzhely

Ezzel szemben, az úgynevezett szabadon beépíthető villanytűzhely bekötés szabad kezet ad a tervezőnek és a szerelőnek egyaránt.

A két elem ugyanis egymástól független, mind kezelőfelület, mind pedig energia elosztás szempontjából, így akár a konyha két végében is elhelyezhetőek, ha szükséges. Sőt, ha nincs szükség például a sütőre, akkor a főzőlap akár önmagában is megvásárolható.

Mitől különleges az indukciós technológia, miben különbözik a többitől?

A villanytűzhelyek oly módon működnek, hogy az elektromos áram először a főzőlapot melegíti fel, onnan kerül átvezetésre a hő a rajta lévő edénybe. A mágneses indukciós technológia azonban nem ilyen módon, hanem közvetlenül hevíti fel a főzőlapra helyezett edényt, így nemcsak gyorsabban készülnek el az ételek, de a hőveszteség is sokkal kisebb, mint a többi tűzhely esetében.

Mi a legfontosabb teendő a villanytűzhely bekötés előtt?

Az első legfontosabb dolog, hogy pontosan mérjük ki a tűzhely helyét, hiszen ha túl nagyot veszünk, megesik, hogy át kell alakítani a fél konyhabútort. Ha kiválasztottuk a kedvünkre való elektromos tűzhelyet, jöhet a következő lépés! Valahogy haza is kell vinni. Szerencsére, ezt a házhozszállítás megoldja, igaz, csak az ajtóig hozzák a szállítók. A dolog neheze, a vadonatúj villanytűzhely bekötése azonban csak ezután következik.

A villanytűzhely beköthető házilag is?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért nem elég egyszerűen betolni az új főzőalkalmatosságot a helyére és bedugni az áramba? Ha eddig gáztűzhelyet használtunk, akkor nem biztos, hogy a lakás elektromos hálózata elbírja a megnövekedett terhelést.

A villanytűzhely bekötés által ugyanis egy meglehetősen nagy energiaigényű fogyasztó kerül a rendszerbe.  

Ahhoz, hogy ez ne okozzon túlterhelést vagy zárlatot az áramkörben, gyakran bővíteni kell a teljesítményt és ki kell cserélni a biztosítéktáblát is, amihez az ELMÜ is szükséges. Ugyan egyszerűbb lenne simán bedugni az áramba az új szerzeményt, mégis, érdemes inkább az elektromos tűzhely beszerelését fixen, a hálózatba megtenni.

A villanytűzhely bekötéséhez tehát mindenképpen villanyszerelőt kell hívni, de ha a vásárlás mellé ilyen szolgáltatást is kapunk, a kiküldött szakemberre kell bízni a beszerelést, aki biztosítja, hogy a vezetéken ne legyen semmiféle megszakítás, mivel az tűzveszélyt is okozhat.

Éppen ezért, a villanytűzhely bekötése házilag ezen a módon nem ajánlott.

Hogyan érdemes a villanytűzhelyt bekötni?

Ugyan az elektromos tűzhely bekötéséhez az igazán ideális az, ha adott a háromfázis, de egy, illetve két fázis megléte esetén is beköthető az eszköz az elektromos hálózatba. Maga az áramkör is többféleképpen elvezethető. A falba süllyesztés az igazán esztétikus módszer, de tény, hogy időigényesebb és komplikáltabb megoldás. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor egy kábelcsatornában is elvezethetjük a vezetéket. Sokan a konyhabútor lábazata alá rejtik a kábelcsatornát, így érve el annak „láthatatlanságát”.

Sokat veszíthetünk, ha a villanytűzhely bekötését házilag akarjuk megoldani

Minél több plusz funkciót építenek be egy elektromos tűzhelybe, mint például gőzsütést vagy az öntisztító (gőztisztítás) módot, ami igencsak megkönnyíti az életünket – annál többe kerül. Nem csoda, hogy sokan próbálnak valahogy spórolni a bekötési díjon. Tény, hogy vannak olyan ezermesterek, akik valóban minden munkát el tudnak végezni a házban és körülötte. De még akkor se vágjon bele senki az elektromos tűzhely beszerelés folyamatába, ha maga is ért némiképp a villanyszereléshez. Ugyanis, ha nem hivatásos szakember végzi el a bekötési munkálatokat, – ami a bekötési lap is igazol – elveszíthetjük a gyártó által biztosított garanciát. Ez pedig egy ilyen jelentős értékű berendezés esetében fájó tud lenni, ha esetleg szükség lenne rá.

Mennyibe kerül a villanytűzhely bekötése?

Alapvetően egy elektromos tűzhely önmagában sem olcsó mulatság, így nem meglepő, ha sokakat a járulékos költségek is érdekelnek. Maga a villanytűzhely bekötése általában 15.000-20.000 Forint között mozog a fővárosban. Ebben az összes szükséges alkatrész és eszköz benne van akkor, ha nem kell például hálózatot bővíteni. Az alapdíjhoz tehát még hozzáadódhatnak az előre nem látott szerelési kiadások, ha a villanyszerelő úgy ítéli biztonságosnak az üzemeltetést. Amennyiben szükség van a teljesítmény bővítésére, akkor az gyakran azzal jár, hogy a mérőhelyet is szabványosítani kell, ami pedig 70.000-110.000 Forint között mozog. Ráadásul az ELMÜ felé is kötelezettsége keletkezik a tulajdonosnak, ami Amperenként 3.600 Forint+ÁFA. Nem ritka, hogy a biztosítéktáblát is ki kell cserélni a megnövekedett energiaterhelés miatt.

Milyen feladatokat kell elvégezni a villanytűzhely bekötésekor?

Elsőként át kell nézni az elektromos hálózatot, hogy megbizonyosodhassunk arról, megfelelő az állapota ahhoz, hogy elbírja az elektromos tűzhely bekötés során keletkezett terhelést. Hazánkban nem ritka, hogy a falban futó vezetékek igen rossz állapotban vannak, ezért még az eszköz megvásárlása előtt fel kell újítani a vezetékeket. Ha nincs a korábban már említett önálló áramkör, amire az elektromos tűzhely beköthető, akkor a legfontosabb annak kiépítése.

A villanytűzhely ugyanis az egyik legnagyobb energiaigényű fogyasztó egy átlagos háztartásban.

elektromos tuzhely bekotese

Ehhez a villanyszerelők megfelelő átmérőjű rézvezetéket használnak. Az újonnan kialakított áramkör vezetékét a már említett módon a falba süllyesztett védőcsőben vagy kábelcsatornában futtatják a villamos vezeték és az elektromos tűzhely között. Ezen a vezetéken, a szabvány előírások szerint, nem lehet sem megszakítás, sem pedig kötés, mivel az gyengítené a biztonságot. A névleges csatlakozási teljesítményt is szem előtt kell tartani, hiszen a villanytűzhelyek energiaigénye igen magas, akár 40 A fölé is viheti a háztartás energiafelhasználását. Éppen ezért, mielőtt megvásároljuk az elektromos tűzhelyet, érdemes kideríteni, hogy mekkora csatlakozási teljesítménnyel bír az otthonunk, hiszen ennek szintje behatárolja a készülékválasztási lehetőségeinket.

A biztonsági előírásokat és megoldásokat se feledjük el az elektromos tűzhely bekötésénél!

Az otthonunk biztonsága kiemelten fontos, így ezt a maximálisan biztosítani kell. Villanytűzhely bekötésekor nemcsak a túláram elleni védelmet kell megoldani, de a szivárgó áram ellen is meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket az úgynevezett Fi-relével. Ha ez korábban már megtörtént, nincs vele más teendő. Viszont, ha még nem, akkor lesz vele feladat. Mindezek mellett, a leválaszthatóságot is meg kell oldani, ami azt jelenti, hogy nemcsak a fázis vezetőt, illetve adott esetben vezetőket, de a nulla vezetőt is meg kell szakítani annak érdekében, hogy véletlenül se történhessen az áramkörrel baj. Fontos azt is észben tartani, hogy a villanytűzhely bekötése csak abban az esetben megengedett, ha a védőföldelés is meg van oldva, mivel ezek a konyhai eszközök az I. érintésvédelmi osztályba vannak besorolva.

Mi történik a villanytűzhely első használatakor?

Ha minden biztonsági előírásnak eleget tettünk és szakszerűen, hivatalos villanyszerelő által került bekötésre az elektromos tűzhely, még mindig nem kezdhetünk el sütni benne. Előbb ugyanis ki kell égetni azt az olajat, ami a gyártás során a sütő falára kerül. Ezt úgy lehet megtenni, hogy 20 percre bekapcsoljuk a legmagasabb sütési hőfokot.

Ekkor gyakran rossz szagú füst távozik a sütőből, de ettől nem kell megijedni, mert nem azt nem jelenti, hogy a villanytűzhely elromlott. Függően attól, hogy kerámialapos vagy indukciós főzőzónás tűzhelyet vásároltunk, a főzőlap tisztán tartásához érdemes az arra a felületre kifejlesztett, speciális tisztítószert beszerezni. Ha így teszünk, sokáig boldogan használhatjuk az új tűzhelyet. Ugyanis, ha nem megfelelő módon tisztítjuk a főzőlapot, akár meg is sérülhet, javítása vagy cseréje pedig igen sokban kerülhet. 

Aki kipróbálja ezt a kiváló tűzhelyet, garantáltan meg lesz elégedve vele és szívesen fogja használni napi rendszerességgel.