Az MBCu 3×1,5 kábel sokrétűen felhasználható villanyszereléskor

Az MBCu 3×1,5 kábel sokrétűen felhasználható villanyszereléskor

 

A villanyszerelési kivitelezések során kardinális jelentősége van a kompakt megoldásoknak, nem véletlenül részesítik előnyben a szakemberek az MBCu 3×1,5 kábeleket. Noha otthonunk vezetékezése jórészt rejtve marad a szemeink elöl, minden esetben egy igen összetett és jól megtervezett rendszerről beszélhetünk. Szerencsére hibamentes működés mellett ehhez a legritkábban kell csak hozzányúlni, ám ha elérkezik a korszerűsítés ideje, akkor ajánlott egy körben az összes kábelt cseréltetni.

Ezek a munkálatok ugyanis aránylag nagy felfordulással járnak és szinte minden helyiségben szükség lehet bontásra, illetve vésésre. Építkezések során ez nem okoz különösebb kényelmetlenséget, ám ha életvitelszerűen az ingatlanban tartózkodunk, akkor a cél mindig az, miszerint minél gyorsabb lezáruljon a felújítás. Természetesen a szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt végezzenek, ebben pedig nagy segítséget jelent, ha olyan alapanyagok állnak a rendelkezésükre, amik sokrétűen felhasználhatók. A MBCu 3×1,5 vezeték pontosan emiatt vált ennyire elterjedté, hiszen könnyű kezelhetősége mellett a műszaki paraméterei is lehetővé teszik gyakori alkalmazását. A különféle kötések esetében pedig további óriási előnyt jelent a hatékonyság szempontjából ha egy alapanyaggal dolgozhatunk, szinte minden helyiségben.


Mik az MBCu 3×1,5 kábel legfontosabb tulajdonságai?


Noha valójában immáron hosszú évek óta nem ezzel a jelöléssel készülnek ezek a vezetékek, a legtöbb helyen és szakmai berkekben még mind a mai napig így ismerik a legtöbben. Az akkoriban hazai gyártású MBCu 3×1,5 elnevezése ugyanis egy mozaikszóból ered, ami arra vonatkozik, hogy a termék felépítését tekintve egy műanyaggal burkolt rézvezető. Bár ma már csak a német (NYM-J), illetve a gazdaságosabb osztrák (YM-J) szabvány termékei elérhetők el, az elnevezés maradt a régi, akárcsak a struktúra és a felhasználhatóság. Ez utóbbi tekintetében óriási előnyt jelent, hogy a kábel beltéren és kültéren egyaránt alkalmazható, természetesen az előírások figyelembevételével. Az ingatlanon belül kizárólag rögzített állapotban kerülhet felszerelésre, ez a benne található tömör rézvezető miatt kardinális kérdés. Pozitívum, miszerint így használva az üzemi hőmérséklet igen tág kereteken belül mozog, az ideális tartomány ugyanis -40°C-tól egészen 70°C-ig tart. Szabadban az MBCu 3×1,5 kizárólag fektetve telepíthető, ilyenkor azonban ügyelni kell arra, hogy a napsugárzás káros hatásaitól védve legyen, tudniillik ezek a kábelek nem UV-állók. Gégecső segítségével ez a probléma ugyanakkor könnyedén kiküszöbölhető. Ezt leszámítva azonban valóban egy univerzális eszköznek tekinthető, hiszen sem a párás környezet, sem pedig a magasabb (500V-os) feszültség nem jelent gondot alkalmazása esetén.


A 3×1,5 MBCu legfőbb felhasználási területei

 


Noha laikusként többnyire bele sem gondolunk, de egy nagyobb ingatlan bekábelezése több száz, nem ritkán akár több ezer méter vezetéket is igényel. Egy ipari létesítmény esetében ez a szám ennek akár a többszöröse is lehet, ilyenkor pedig egyáltalán nem mindegy, milyen előkészületeket igényel a munka. Minél többfajta alapanyag kerül ugyanis beépítésre, annál magasabb a hibalehetőségek aránya. Emellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a produktivitás szempontjából nem elhanyagolható kérdés az sem, mekkora készletet kell naprakészen tartani. A 3×1,5 MBCu kábel egyik legnagyobb előnye pontosan abban rejlik, miszerint akár ipari kivitelezésről, akár lakossági felhasználásról, vagy épp gyártásról van szó, gyakorlatilag bármilyen területen nyugodtan alkalmazható. Ezt elősegíti az is, hogy akár vakolat alá, vagy betonba ágyazva is történhet a telepítése. Ennek köszönhetően lett ez az egyik leggyakrabban alkalmazott vezetéktípus. Természetesen ezzel együtt a gyártói előírásokat minden esetben pontosan be kell tartani. Emiatt aztán még akkor is érdemes kikérni szakértő tanácsait vásárlás előtt, ha látszólag nem merül fel olyan speciális körülmény, ami a kábel használatát ellenjavallná.


Az MBCu 3×1,5 ár ritkán döntő tényező


Bármilyen felújításról, avagy kivitelezésről is legyen szó, a költségek kordában tartása mindig kardinális kérdés. A nem megfelelően megválasztott alapanyagok ugyanis több szempontból is óriási problémákhoz vezethetnek. Amennyiben a szükségesnél drágább kiegészítők mellett döntünk (akár csak amiatt, mert túlbecsüljük a kellő kapacitásokat), akkor a nagyobb tételszám esetében ez jelentős plusz kiadást eredményezhet. Ezzel együtt az is gyakori hiba, hogy a spórolás miatt olyan minőségű tételek kerülnek beépítésre, amik közel sem bírják kellő ideig. Villamoshálózat vezetékezése során ez olyan utólagos javításokat tehet szükségessé, amik költsége hatalmas lehet. Egy felesleges bontás helyrehozatala ráadásul több szakember bevonását igényli, hiszen a kőművesmunkák mellett a festés és a burkolás is elkerülhetetlen ilyenkor. A kábelek és az azokat védő elemek vonatkozásában tehát semmiképp sem érdemes a költségek alapján dönteni. Az MBCu 3×1,5 ár tekintetében ráadásul nem is tekinthető jelentős tételnek és az egyes típusok közt sem tapasztalható nagy különbség. Ennek tükrében nem is lehet kérdéses, miszerint mindig amellett tegyük le a voksunkat, ami a felhasználási terület alapján a lehető legoptimálisabb. Még akkor is ez a helyes döntés, ha az kivitelezés mértéke több száz, vagy ezer méter felhasználását teszi szükségessé. Amennyiben nem vagyunk tökéletesen biztosak a dolgunkban, akkor soha ne kockáztassunk, inkább kérjük ki egy hozzáértő szakember tanácsát. Rendkívül körültekintően érdemes eljárni olyankor is, amikor a feladatot alvállalkozó végzi. Némi plusz odafigyeléssel ugyanis rengeteg későbbi kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Ne feledjük, az MBCu 3×1,5 vezeték az előírások szerint alkalmazva és kötve hosszú évtizedekig hibamentesen üzemel, ezért aztán elsősorban a mi érdekünk, hogy minden munkafázis szakszerűen legyen elvégezve.