A keringető szivattyú bekötése nagyvonalakban

A keringető szivattyú bekötése nagyvonalakban

 

A keringető szivattyú nagymértékben növeli a fűtőrendszer hatékonyságát.

A szerepét azonban csak akkor tudja megfelelően betölteni, ha szakszerűen van telepítve. A keringető szivattyúbekötése alapvetően nem ördöngösség, de azért van pár dolog, amire figyelni kell. Nagyvonalakban most felvázoljuk, hogy pontosan hogyan is történik a telepítés.  

A telepítés alapvető követelményei 

A szivattyú bekötése a törvényi előírásoknak megfelelően kell történjen. Mind a folyamat, mind a végeredmény tekintetében oda kell figyelni az előírásokra. Ennek elmulasztása esetén komoly hibák léphetnek fel a rendszerben. A bírságokról nem is beszélve, amit egy-egy ilyen hiba magával von. A szivattyú telepítés kereteit, feltételeit pontosan meghatározza a vonatkozó jogszabály. Első körben ennek pontos tartalmát kell megismernünk. Maguk a gyártók is megfogalmazhatnak olyan szabályokat, amiket a telepítés alkalmával be kell tartanunk. Ezekről is érdemes tájékozódnunk, mielőtt bármihez is nekikezdünk. Manapság a szivattyúk univerzálisabbak, mint régen. Ez azt jelenti, hogy több lehetőség van a felszerelés helye, módja tekintetében. Ettől függetlenül léteznek olyan előírások, amiket az új típusú szivattyú bekötése során is szem előtt kell tartani.  

A szivattyú hálózatba történő csatlakoztatása 

A telepítés egyik legfontosabb része a szivattyú hálózatba történő csatlakoztatása. Erre több lehetőség is van. Bármelyik sémára is esik a választásunk, figyelembe kell venni a fűtési rendszer típusát, a kazán modelljét és a karbantartás módját. Általában a szivattyút az úgynevezett visszatérő elemre szerelik fel. Ha ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, akkor van egy másik megoldás is. Ez esetben az áramkör elejére kerül. A keringető szivattyú bekötése, hálózathoz csatlakoztatása megköveteli a szakember jelenlétét. Elvégre ő tudja, hogy pontosan hogyan kell elvégezni a feladatot. Ugyanakkor tisztában van a törvényi előírásokkal és megvan a kellő tapasztalata a felmerülő problémák elhárításához is.