A hálózat védelme kismegszakító bekötésével

A hálózat védelme kismegszakító bekötésével

 

Az elektromos hálózat védelme érdekében sokáig olvadó biztosítékokat használtak. Egyes helyeken még mindig jelen van ez a technológia, viszont túlnyomó részt már a kismegszakító bekötése a jellemző a legtöbb helyen. Az elektromos hálózat védelme érdekében ezt új és régi építésű épületeknél egyaránt meg lehet oldani.

A kismegszakító bekötése ne maradjon el!kismegszakító bekötése

Nagyon sokféle elnevezéssel találkozhatunk, amikor ezek az eszközök kerülnek szóba, mint például az automata, kis automata, vonalvédő kapcsoló, biztosíték, biztosító, vezetékvédő kapcsoló. A túlterhelés és a zárlat könnyen előfordulhat az elektromos hálózatok esetében. Egy ilyen jelenség másodpercek alatt elolvaszthatja a vezetékek szigetelését, az ilyenkor keletkező káros hőhatás miatt.

A túlterhelés nem csak a szigetelésre, hanem a vezetékek élettartamára is negatív hatással van. A magas hőfok jelentősen csökkenti az élettartamukat. Viszont a kismegszakító bekötése után, az áramkört automatikusan lekapcsolja a hálózatról, hogyha rövidzárlat vagy túlterhelés lép fel. A kismegszakítók bekötése felhasználási területtől függ.

Több előnnyel jár a kismegszakító bekötésekismegszakító bekötése

 

Áramerősség, feszültség, pólusszám, kioldási karakterisztika szerint és a megszakítási képesség alapján különböztethetjük meg a különböző típusokat. Továbbá ezekhez a paraméterekhez mérten kell elvégezni a kismegszakító bekötését. Nem veszélytelen az elektromos hálózattal babrálni. Könnyen áramütést szenvedhet az, aki nem szakszerűen jár el az ilyen munkák esetén.

Tehát ebből következik, hogy a kismegszakító bekötését hivatásos szakembernek kell elvégeznie. A kis mérete és a praktikus kivitelnek köszönhetően, mára már szinte minden háztartásban megtalálható ez túlfesztültség ellen védelmet biztosító eszköz. Aligha akad olyan villanyszerelő, aki hosszasan tudna mesélni az olvadó biztosítékok előnyeiről a kismegszakítókkal szemben.

Miként történik a kismegszakító bekötése?kismegszakító bekötése

Az alsó és felső csatlakozó irányából egyaránt beköthető a kismegszakító. Bizonyos esetben a bekötés iránya meg van határozva, de hazánkban csak kevés ilyen eszköz kapható. Ha a gyártó meghatározza a kismegszakító bekötését, akkor olyan feliratokat kell keresnünk az eszközön, mint a LINE és a LOAD. Az előbbi bementet, míg a másik értelemszerűen a kimenetet jelöli.

Számos vita folyik arról, hogy mi szerint érdemes elvégezni a kismegszakító bekötését, mivel több módszer is ismert. Akad olyan szakember, aki a pólusok számozása szerint dolgozik, míg más az eszközökön látható bekötési rajzot részesítik előnyben. Mindenképp az adott jelölések határozzák meg a kismegszakító helyes bekötését. Hogyha modernizálásra vagy az elektromos hálózat bővítésére kerül a sor, akkor a kismegszakító bekötéséhez hívjunk szakembert.