Villanyóra doboz különböző kivitelben

Villanyóra doboz különböző kivitelben

 

Előbb-utóbb elérkezik az a nap, amikor le kell cserélni a régi kerámiabiztosítékokat. Ezekből mindig tartogatni kell néhány darabot a konyhaszekrény fiókjában, mert ha az egyik kiég, akkor gyorsan egy másikat csavarhatunk a helyére.

De mi van akkor, hogyha nincs otthon pótbiztosíték?

A magyar ember leleményes és sodort drótból csinál egy áthidalást a biztosítékon, amivel ideiglenesen, de közel sem biztonságosa megoldja a problémát. Nyugodtan lehet örülni annak, hogyha ez sikerül, de fokozottan tűzveszélyes és áramütést is szenvedhetünk miatta.villanyóra doboz

 

A villanyóra doboz felszerelésével együtt érdemes inkább az Fí- relék mellett dönteni. Egyfelől sokkal esztétikusabban néz ki, másrészt meg praktikusabb és biztonságosabb is. Ha túl nagy feszültség éri a hálózatot, akkor egyszerűen csak lekapcsolnak. Egy mozdulat a visszakapcsolás és nem kell semmit cserélgetni, meg házilag barkácsolni.

A Fí-relé felszerelése.

Az Fí-reléket sem lehet csak úgy csupaszon felszerelni a falra. Sokkal célszerűbb egy villanyóra dobozba beszerelni. Ez egyfelől véd a nedvességtől, ugyanis beszerezhető a kültéri változat, ami teljesen vízáll. Jöhet eső, jöhet szél, nem kell a rövidzárlat miatt tartani. A villanyóra ipari változata is megtalálható a webáruházak kínálatában, amelyek már többfázisú rendszerekhez és mérőhelyekhez alkalmazható.villanyóra doboz

A felszerelésével házilag senki ne próbálkozzon meg. Különösen akkor keverhetjük bajba magunkat, hogyha a villanyóra dobozba egy villanyórát is be kell szerelni. Ezt csak az arra jogosult szakember teheti meg. Ez pedig nem azt jelenti, hogy egyszerűen csak értenie kell ahhoz, amit csinál, hanem a szabályoknak megfelelően kell eljárnia a villanyóra doboz felszerelése során és kötelező a szolgáltatónál is benyújtani az ezzel kapcsolatos kérvényt a szükséges engedélyek megszerzése érdekében.

Gyakorlatban tehát nem egy nagy feladat a villanyóra doboz felszerelése, hiszen ezt is, mint sok más, egyszerű csavarokkal rögzíthető a falhoz, viszont nagyon sok múlik a kivitelezésen, ezért nem mindegy, hogy miként járunk el. A villanyóra doboz többféle méretben és kivitelben szerezhető be, mivel nem mindegy, hogy hány fázisos rendszerhez szeretnénk használni. Ez még egy olyan fogalom, amivel csak a hozzáértők vannak tisztában, tehát nem árt még időben felkeresni a megfelelő szaktekintélyt ehhez a feladathoz és akkor tiszta ügy lesz a villanyóra doboz szakszerű felszerelése.

Az ipari villanyóra dobozban világítás is található az éjszakai mérések érdekében, így nem kell plusz fényforrásról gondoskodni a sötétben. A használt elektromos vezetékek típusát is figyelembe kell venni a megfelelő villanyóra doboz kiválasztása esetén.