Villany bekötése és más hasznos információk

Villany bekötése és más hasznos információk

 

Hagyományos esetben hivatalos úton zajlik a villany bekötésem, viszont ez egy újépítésű ház esetében nem is annyira egyértelmű, mint ahogyan azt gondolnánk. Vannak, akik viszont a villany bekötését amolyan DIY, csináld magad folyamatnak tekintik és megoldják saját kezűleg a dolgot. Mondani sem kell, hogy ez rendkívül veszélyes, ráadásul törvénybe ütköző. Ahogy elkezdünk egyre jobban utána járni a dolgoknak, akkor olyan témákkal fogunk találkozni, mint az ideiglenes, és a végleges mérőhely kialakítása, villanypózna vásárlása, három fázis bekütése, amper bővítés, mérőhely igénylés stb.

Hogy is történik a villany bekötése?

Hogyha tényleg alaposan át akarjuk venni a dolgot, akkor tényleg szót kell ejteni az illegális módszerről, amivel sajnos sokan élnek manapság az országban. Így kerülve meg az áramszolgáltatói díj befizetését. Egyszerűen megcsapolják a villanyoszlopot és behúzzák az áramot az épületbe. Társasházakban is előfordult már, hogy valakinél levágták az áramot a díjbefizetés többszöri elszalasztása miatt, viszont hősünk volt olyan leleményes, hogy átvezette a szomszédtól az áramot a saját portájára. Ez igen súlyos következményeket vonhat maga után. A bírság az egy dolog, de az áramütés nem egy emberéletet követelt sajnos. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy milyen veszélyes ily módon babrálni az elektromossággal, elvégre egy alapvetőleg láthatatlan dologról van szó, így kevésbé számít elrettentőnek a feszültség alatt lévő kábelek piszkálása. Azután, ha már égnek áll a hajunk akkor régen késő. Nem véletlenül kezdődik még a legalapvetőbb villanyszerelési munkálat is a hálózat áramtalanításával. De mi a helyzet, ha nincs áram, sem oszlop? Akkor miként történik a villany bekötése egy építkezés alkalmával.

Villany bekötése az építkezés megkezdése előtt

Talán furán hangzik, hiszen nincs is hová bekötni, amíg nincs épület. Viszont áramforrásról mégiscsak gondoskodni kell, hogyha építkezni szeretnénk, tehát nem árt előre gondolkodni a víz és az áram biztosításáról, de most maradjunk csak a téma elektromos részénél. Mire megérkeznek a munkások addig intézhetünk egy ideiglenes megoldást a villany bekötésére. Vásárolhatunk villanyoszlopot és ehhez egy szabvány szerinti villanyóra szekrény is szükséges lesz, amiben elhelyezésre kerül egy villanyóra is. Ezekre addig lesz szükség, amíg el nem készül teljesen a ház, ahol a végleges villanyóra lesz.

 

Meglepő lehet, de egy használt villanypóznát is ugyanúgy lehet adni-venni, mint egy használt bútordarabot vagy akármi mást. Számítsunk rá, hogy nem egy olcsó mulatság főleg, ha beleszámoljuk a regisztrált villanyszerelő részére fizetendő összeget is a mérőhely kialakítása miatt. Százezres nagyságrendben kell gondolkodnunk ilyenkor.

Jogos a kérdés, hogy miért nem lehet azonnal a véglegessel merőhely kialakításával kezdeni? Minek az ideiglenesre költeni és vacakolni? A válasz csupán annyi, hogy az ideiglenes az gyakorlatilag azonnal megoldható, míg a végleges változat esetében akár fél évet is várnunk kell. Tehát, ha mindenképp a végleges villany bekötése mellett maradunk, akkor jó előre kell terveznünk, tény viszont, hogy így nem kell az ideiglenesre is költenünk, így megspórolható egy csomó felesleges költség. Ez is jól példázza, hogy mennyire fontos a megfelelő tervezés, ezért ne szégyelljük kikérni egy hozzáértő tanácsát, ha ilyen helyzetbe kerülünk.

Villany bekötése földkábelen keresztül

Hogyha hallani sem akarunk az oszlopokról és a levegőben cikázó villanydrótokról, akkor esztétikusabb, ám drágább megoldást jelent a villany bekötése földkábelen keresztül. Az utcai villanyoszloptól számított 15 m belül kell kialakítani a mérőhelyet pl. a kerítésoszlopba építve. Persze mindezt hosszas procedúra előzi meg az engedélyeztetés miatt, főleg hogyha fázisbővítést is szeretnénk eszközölni.

Mikor indokolt a 3 fázis bekötése?

Hogyha építkezünk, akkor ajánlott a 3 fázis bekötése, mert a későbbiekben nem kell ismét vacakolnunk az ügyintézéssel és az ehhez köthető munkálatokkal. Persze régebbi épületeknél is meg lehet oldani a hálózat modernizálását, mivel a 3 fázis bekötése ilyen helyzetben is lehetséges. Régebben kevesebb elektromos berendezést használtunk az otthonunkban. Volt egy TV meg egy hűtőszekrény, esetleg egy elektromos melegítő, illetve a világítás. Manapság viszont ellepték a háztartásokat a mindenféle modern elektromos berendezések, háztartási gépek, szórakoztató elektronikai eszközök, nem beszélve a kerti kisgépekről stb. Érthető módon így a régi hálózat nagyobb terhelésnek van kitéve, viszont az általa biztosított teljesítmény nem biztos, hogy elég lesz, hogyha több nagyfogyasztó lép egyszerre működésbe. Ha éppen megy a mosógép, miközben az elektromos sütőben készül az ebéd, viszont emiatt olyan meleg lett a konyhában, hogy a klímát is be kellett kapcsolni. Ráadásul a füvet még az ebéd elkészülte előtt le szeretnénk nyírni az elektromos fűnyírónkkal, akkor lehet kevés lesz az az egy fázis, amin keresztül táplálkozik az otthoni hálózat. Egy fázis 32 A-t jelent, ami 7360 Watt teljesítménynek felel meg. A háromfázis esetében a tápellátás négy vezetékes (három vezető és egy nulla). Ezért a feszültséget tekintve az egyfázisos rendszer 230 V, míg a három fázis 400 V.

Mit foglal magába az amper bővítés?

Mert ha a hálózatot szeretnénk modernizálni, akkor ezzel a fogalommal is találkozni fogunk. Hogyha az amper bővítés kerül szóba, akkor az alapvetőleg azt jelenti, hogy növelni készülünk a hálózat teljesítményét. Ismerős a helyzet, amikor egyszerre több elektromos berendezést működtetnénk otthon, viszont a biztosíték, azaz a kismegszakító (Fi-relé) mindig lekapcsolja az áramot. Ez azért van, mert pl. csak 10 A, 16 A, 20 A mennyiségű áramot enged át a kismegszakító.

Ebben az esetben már indokolt lehet a 32 Amperre történő bővítés. Ahhoz, hogy ebben biztosak legyünk, első lépésként a villanyórát kell ellenőriznünk, mert így meggyőződhetünk arról, hogy mekkora mennyiségű áramot biztosít a szolgáltató. Ezt követőn vegyük át azt, hogy mekkora lesz a várható fogyasztása a háztartásnak. Ezt úgy tehetjük meg, hogy átgondoljuk milyen elektromos gépeket, berendezéseket fogunk használni nap, mint nap. Végül de nem utolsó sorban az egyidejűségű tényezőt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, mivel kevés a valószínűsége annak, hogy rendszeresen egyszerre használnánk a nagyfogyasztókat.

Rendben, de mégis mennyi az annyi? Végül is mindig ide lyukadunk ki. A pontos válasz érdekében érdemes erről a szolgáltatót, vagy egy regisztrált villanyszerelőt megkérdezni, aki jogosult a hálózat teljesítménynövelés elvégzéséhez. Arra viszont bizton számíthatunk, hogy sokkal olcsóbb egy panelben a villany vagy a 3 fázis bekötése, esetleg az amper bővítés, mint egy családi ház építkezésénél.

Mindegy milyen a villanyóra szekrény?

Persze, hogy nem mindegy, hiszen az a mi tulajdonunkat képezi. Ebbe kerülnek a bekapcsolás során a mérőeszközök és a kismegszakítók. Ezért kell nekünk gondoskodnunk a villanyóra szekrény beszerzéséről, illetve javításáról, hogyha valamilyen okból kifolyólag megsérül. Ezért hiába fogunk telefonálni a szolgáltatónak, amiért betört az oldala vagy, vagy azért, mert befészkelte magát egy egér, az ilyen és ehhez hasonló problémák megoldása ránk vár. Jó hír, hogy a szekrények bizonyos elemeit külön is be lehet szerezni, ezért az elhasználódott alkatrészek pótlása nem egy lehetetlen dolog. Szerencsére nem kell lecserélni az egész villanyóra szekrényt, hogyha nem lehet bezárni az ajtaját. Egyszerűen vehetünk egy másikat, hogyha úgy adódik a dolog.

Nem kell amiatt aggódnunk, hogy az adott szekrényt paramétereivel ne találkozott volna még a szakember, aki a bekötést végzi. Tisztában vannak a szekrények típusaival és az elhelyezés módjával is. Mindenképp figyelni kell arra, hogy zárt helyen, belső helyiségben, nedves helyen a villanyóra szekrény elhelyezése tilos. Jól megközelíthető helyen kell elhelyezni, ahol mentesül az esetleges külső behatások alól.

A fent említett információk segíthetnek átlátni, hogy mivel jár a villany bekötése, mivel laikusként is tisztában lehetünk az alapokkal, ami nagy előny az előre tervezést illetően.