Váltókapcsoló bekötése egyszerű eszközökkel

Váltókapcsoló bekötése egyszerű eszközökkel

 

A váltókapcsoló bekötése azon feladatok közé tartozik, amikhez nem feltétlenül kell a szakember segítsége.

Egy kis utánajárással mi magunk is elvégezhetjük az egyszerűbb szerelési munkálatokat, például egy lakásfelújítás alkalmával. A konnektor és váltókapcsoló bekötése házilag is megoldható, ha rendelkezünk minimális villanyszerelői ismeretekkel. Előfordulhat, hogy a kapcsoló mögül sercegés hallatszik, ez azt jelenti, hogy a vezetékek nem jól csatlakoznak, ami rövidzárlatot okozhat. Az ilyen dolgokra érdemes kiemelten figyelni, nem lehet félvállról venni a problémát. Ekkor értelemszerűen már nem szabad halasztani az új váltókapcsoló bekötését.

Váltókapcsoló bekötés vagy csere?

váltókapcsoló bekötése

Ha már elérkezik a csere ideje, akkor válasszunk minőségi márkát, mert az nemcsak jól mutat a falra szerelve, hanem garantáltan hosszú életű lesz! Sajnos rengeteg olcsó török, kínai márkába futhatunk bele, amelyeknek már a bekötése is elég nehézkes, mert sehogy nem lehet beszorítani a vezetékeket az aljzatba, ráadásul a kapcsoló sem feszül bele megfelelően a falba.

Egy minőségi váltókapcsoló bekötése azonban gyerekjáték.

 

Bár nem csupán minőségbéli gondokba futhatunk bele.

A régi épületeknél még merev alumíniumvezetékeket használtak, amelyek alig hajlíthatóak, könnyen eltörnek, megszakadnak. Ilyenkor nagyon óvatosan kell eljárnunk a váltókapcsoló bekötése esetén, mivel könnyen meglehet, hogy a végén ki kell véssük a falat, hogy meghosszabbítsuk az eltört vezetéket.

A váltókapcsoló bekötése előtt természetesen gondoskodnunk kell a rendszer áramtalanításáról.

Ezzel értelemszerűen megelőzhetjük az áramütés esélyét. A váltókapcsoló bekötése előtt egyszerűen csak le kell kapcsoljuk a fi-reléket és ezután már kezdődhetnek a munkálatok.

Mindent a tervek szerint!

A váltókapcsoló bekötéséhez számos műszaki rajzot, leírást és videót találhatunk az interneten. Olykor bonyolultabb dolgokkal is találkozhatunk, például az olyan helyiségeknél, ahol két váltókapcsolóra van szükség, amelyek ugyanazt a fényforrást működtetik. Tehát mindkettővel fel- vagy lekapcsolhatjuk a lámpát a folyósó mindkét végén. Ennek a kivitelezése már valamivel bonyolultabb, de ezt sem lehetetlen házilag kivitelezni.

váltókapcsoló bekötése

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor inkább kérjük egy hozzáértő segítségét, mert könnyen megeshet, hogy elég összecsapottnak fog tűnni a végeredmény, amire azért illik odafigyelni, ha a maximalizmusra törekszünk.

Az sem mindegy, hogy 1-es, 2-es, esetleg 3-as váltókapcsoló bekötésére van szükség.

Ezeket a tényezőket szem előtt tartva, minden bizonnyal megoldhatjuk a váltókapcsoló bekötését, hiszen alapesetben semmilyen speciális szerszámra nem lesz szükségünk. Egy villanyszerelő csavarhúzóval, kábelvágóval már kivitelezhető a váltókapcsoló bekötése.

Mi az a váltókapcsoló?

Mielőtt nekiállnánk a munkának, fontos tisztában lenni mit is jelent az, hogy váltókapcsoló? Más néven keresztváltó vagy alternatív kapcsolónak is hívjuk. Ez egy olyan kapcsoló, ami 4 elektromos csatlakozóval rendelkezik. Ennek azért van nagy jelentősége, mert ennek köszönhetően az áramkör tetszőlegesen sok pontról kapcsolható be, illetve ki. Hogy egy példát említsünk a sok közül, váltókapcsolóval szokták megoldani azt, hogy egy terem világítását több helyről is lehessen kezelni.

Erre a típusú kapcsolóra akkor is szükség van, amikor a kapcsolási pontok száma három vagy több.

Jellemzően közlekedési terekben, például folyosókon is előszeretettel alkalmazzák. Olyan folyosókon, ahol a két bejárat több mint 4 méterre van egymástól, ott kötelező a kialakítása. Fontos tudni, hogy amennyiben két kapcsolódási pont van, akkor az áramkört jellemzően alternatív kapcsolókkal alakítják ki. A váltókapcsoló mindig két alternatív kapcsoló közé kerül beszerelésre. Maga az elnevezés is innen származik. Arra is lehetőség van, hogy három vagy több helyről tudjuk kezelni a világítást. Ez esetben az alternatív kapcsolók közé keresztkapcsolókat kell helyezni.

Váltókapcsoló bekötése: az első lépések

valtokapcsolo bekotese

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a váltókapcsoló bekötése olyan szakmunka, amit sok esetben érdemes egy megbízható szakemberre bízni. Egy képzett villanyszerelő pontosan tudja, miként lehet gyorsan és eredményesen bekötni a váltókapcsolót, hogy a működése hosszú időn keresztül is a felhasználók megelégedésére szolgáljon. Nemcsak a végeredmény miatt érdemes egy szakavatott segítségét kérni, hanem azért is, mert a váltókapcsoló bekötése bizony sok veszélyt tartogathat. Főleg azoknak, akik semmilyen tapasztalattal nem rendelkeznek a villanyszerelési munkákban.

Ha valamiért mégsem akarunk vagy nem tudunk szakembert bevonni a feladatba, akkor a legelső lépés a hálózat áramtalanítása.

Ez nagyon fontos, hiszen elejét vehetjük a baleseteknek, amelyek akár maradandó egészségügyi problémákat is okozhatnak. Az áramtalanítás mellett arra is figyelmet kell fordítani, hogy a munkafolyamat végéig megakadályozzuk az áram visszakapcsolását. Sok esetben azért történik baleset, mert például a szomszéd vagy valaki a házból nem tudja, hogy villanyszerelési munkák zajlanak és mivel szüksége van áramra, visszakapcsolja a hálózatot.

Hogyan kell bekötni a váltókapcsolót?

Amikor felmerül ez a kérdés, akkor először is azzal kell tisztában lennünk, hogy milyen típusú kapcsolóról van szó? Amennyiben szakszerű, hosszútávon is eredményes munkát szeretnénk végezni, akkor tudnunk kell a legfontosabb alapismereteket. Ahogy azt már említettük, a váltó kapcsolót, más néven az alternatív kapcsolót olyan helyeken szokás alkalmazni, ahol a világítási áramkört két helyről szeretnénk kezelni. Nagyon fontos, hogy a kapcsolón az L jel vagy befelé mutató nyíl helyére kössük az egyik oldalon a fázis vezetéket, a másik oldalon pedig a lámpa vezetékét. Ma már lehetőség van ennek kiváltására is úgy, hogy úgynevezett impulzus reléket alkalmaznak. Ezeknek az eszközöknek az a szerepük, hogy leegyszerűsítsék a bekötést. A váltókapcsolóknak több fajtája is létezik, megkülönböztetünk egypólusú és kétpólusú változatokat.

A kettős alternatív kapcsolóról azt kell tudni, hogy csak a fázisvezetőt szakítja meg.

Ezt a típusú kapcsolót akkor alkalmazzák, amikor két helyről szeretnénk vezérelni az áramkört. Tehát a lámpákat két különböző helyről, például a terem két bejáratától szeretnénk fel-, illetve lekapcsolni. Technikailag ez úgy néz ki, hogy két sima alternatív kapcsoló van egy szerelvénybe építve és két billenővel rendelkezik. A keresztváltó kapcsoló szintén csak a fázisvezetőt szakítja meg. Ezt olyan helyeken alkalmazzák, ahol szükség van a világítás három vagy több helyről történő fel-, illetve lekapcsolására. A keresztváltó kapcsoló mindig két váltó kapcsoló közé kerül beépítésre. Fontos tudni, hogy tetszőleges mennyiségben beköthető, attól függően, hogy hány kapcsolási helyet szeretnénk létrehozni. Ez a típusú kapcsoló egy billenővel rendelkezik.

valtokapcsolo

Ne feledjük el, hogy mindkét kapcsoló csak a fázisvezetőt szakítja meg! Ezt nagyon fontos szem előtt tartani, ugyanis rengeteg helyen találkozhatunk rossz bekötéssel, amikor nem a fázisvezetőt, hanem a nullavezetőt szakítja meg. Ez így nagyon veszélyes, hiszen hiába gondoljuk azt, hogy lekapcsoltuk a kapcsolót, az izzófoglalat talpérintkezője ugyanúgy feszültség alatt marad. Ha közben éppen izzót cserélünk vagy más módon babrálunk az áramkörrel, akkor ez életveszélyes helyzetet, sőt, halálos áramütést is eredményezhet. Figyeljünk tehát oda, hogy a váltókapcsoló bekötése szakszerűen és biztonságosan történjen!

Váltó kapcsoló bekötése impulzus relével

Az impulzus relét másnéven memória relének hívjuk. Jellemzően olyan helyeken alkalmazzák, ahol szeretnék leegyszerűsíteni a vezetékezést, bekötést. Ezekkel az eszközökkel lehetőség van a világítási körök nyomógombos, több helyről történő kapcsolására. Technikailag úgy történik az áramkör kialakítása, hogy a nyomógombokkal rácsatlakozunk az impulzus relé „BE/KI” (On/Off) bemenetére. Ezt követően, gyakorlatilag bárhonnan tudjuk használni. Nincs szükség sem alternatív, sem pedig keresztkapcsolókra, ami jelentősen megkönnyíti a villanyszerelési munkákat. Az impulzus relé bemeneti pontjára bármikor rá tudunk kötni egy újabb nyomógombot, ha szükségünk van rá. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy nincs szükség a bekötéssel járó feladatok elvégzésére. Az impulzus reléknek több fajtája is létezik. Az eddig említett “nyomógombos” változatok mellett, olyanok is vannak, amiket rádiós távvezérléssel tudunk kezelni.

A Legrand váltókapcsoló bekötése

Külön említést kell tennünk a Legrand váltókapcsolókról, ugyanis azok bekötése is nagy körültekintést és szaktudást igényel. A francia székhelyű Legrand cégről azt kell tudni, hogy az évek során az épületek villamos és digitális adatátviteli infrastruktúráinak világszintű szakértőjévé nőtte ki magát. A hazai cégcsoport múltja is közel 100 évre nyúlik vissza. A vállalat célja, hogy maximálisan eleget tegyen a felhasználók elvárásainak és olyan termékeket, kapcsolókat gyártson, amelyek hosszútávon is megfelelőnek bizonyulnak. A kapcsolóik között találjuk a Valena Allure, Valena Life, Céliane, Galea Life, Valena, Niloé, Cariva termékcsaládokat.

A Legrand váltókapcsoló bekötése ugyanolyan odafigyelést és precizitást igényel, mint a többi.

Mivel többféle kapcsolót is gyártanak, először is annak érdemes utánajárni, hogy az egyes típusok tekintetében miként változik a bekötés módja? Mire érdemes odafigyelni? Mit kell mindenképp szem előtt tartani? A bekötéshez óriási segítséget jelent, ha előttünk van a műszaki rajz, hiszen sokkal jobban tudjuk követni a lépéseket, mintha csak a szöveget olvasnánk. A Valena Allure, Valena Life termékcsalád nagyon hasonló, így azokhoz bátran használhatjuk ugyanazt a bekötési rajzot.

Amennyiben gondot okoz a műszaki utasítások leolvasása, értelmezése vagy időközben arra a felismerésre jut, hogy a váltókapcsoló bekötése nem megy egyedül, akkor bátran kérje a szakember segítségét! Soha nem késő egy hozzáértő személynek szólni, aki pontosan tudja, hogy mit kell csinálni. Sőt, jobb bele sem fogni egyedül, ha csupán laikusok vagyunk.