váltókapcsoló bekötése

Váltókapcsoló bekötése egyszerű eszközökkel

Mindig akad valamilyen javítanivaló a lakásban, amihez nem feltétlenül kell a szakember segítsége. Egy kis utánajárással mi magunk is elvégezhetjük az egyszerűbb szerelési munkálatokat például egy lakásfelújítás alkalmával. A konnektor és váltókapcsoló bekötése házilag is megoldható, hogyha rendelkezünk minimális villanyszerelői ismeretekkel. Előfordulhat, hogy a kapcsoló mögül sercegés hallatszik, ez azt jelenti, hogy a vezetékek nem jól csatlakoznak, ami rövidzárlatot okozhat. Az ilyen dolgokra érdemes kiemelten figyelni, nem lehet figyelmen kívül hagyni a problémát. Ekkor értelemszerűen, már nem szabad halasztani az új váltókapcsoló bekötését.

Váltókapcsoló bekötés vagy csere?váltókapcsoló bekötése

Ha már elérkezik a csere ideje, akkor válasszunk egy minőségi márkát, mert az nem csak jól mutat a falra szerelve, hanem garantáltan hosszúéletű lesz. Sajnos rengeteg olcsó török, kínai márkába futhatunk bele, amiknek már a bekötése is elég nehézkes, mert sehogy nem lehet beszorítani a vezetékeket az aljzatba, ráadásul a kapcsoló sem feszül bele megfelelően a falba. Egy minőségi váltókapcsoló bekötése azonban gyerekjáték. Bár nem csak minőségbeli gondokba futhatunk bele.

A régi épületeknél még merev alumínium vezetékeket használtak, amik alig hajlíthatóak, könnyen eltörnek, megszakadnak. Ilyenkor nagyon óvatosan kell eljárnunk a váltókapcsoló bekötése esetén, mivel könnyen meglehet, hogy a végén ki kell vésnünk a falat, hogy meghosszabbítsuk az eltört vezetéket. A váltókapcsoló bekötése előtt természetesen gondoskodnunk kell a rendszer áramtalanításáról. Ezzel értelemszerűen megelőzhetjük az áramütés esélyét. A váltókapcsoló bekötése előtt egyszerűen csak le kell kapcsolunk a Fi-reléket és ezután már kezdődhetnek is a munkálatok.

Mindent a tervek szerint!váltókapcsoló bekötése

A váltókapcsoló bekötéséhez számos műszaki rajzot, leírást és videót találhatunk az interneten. Olykor bonyolultabb dolgokkal is találkozhatunk, például az olyan helyiségeknél, ahol két váltókapcsolóra van szükség, amelyek ugyanazt a fényforrást működtetik. Tehát mindkettővel fel- vagy lekapcsolhatjuk a lámpát a folyósó mindkét végén. Ennek a kivitelezése már valamivel bonyolultabb, de ezt sem lehetetlen házilag kivitelezni.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor inkább kérjük egy hozzáértő segítségét, mert könnyen megeshet, hogy elég összecsapottnak fog tűnni a végeredmény, amire azért illik odafigyelni, hogyha a maximalizmusra törekszünk. Az sem mindegy, hogy 1-es, 2-es, esetleg 3-as váltókapcsoló bekötésére van szükség. Ezeket a tényezőket szem előtt tartva, minden bizonnyal megoldhatjuk a váltókapcsoló bekötését, hiszen alap esetben semmilyen speciális szerszámra nem lesz szükségünk. Egy villanyszerelő csavarhúzó, egy kábelvágóval már kivitelezhető a váltókapcsoló bekötése.