Túlfeszültségvédő az elektromos berendezésekhez

Túlfeszültségvédő az elektromos berendezésekhez

 

Nagyjából 40-50 évvel ezelőtt a nagyszüleink már annak is örültek, hogyha esténként nem gyertya, hanem villanyfény mellett fogyaszthatták el a vacsorájukat. Egy fél évszázad alatt hatalmasat változott a világ. Többet fejlődött a technológia, mint előtte egy fél évezred alatt. Minden háztartás tele van drága elektromos berendezéssel, amik manapság már az életünk részét képezik. Éppen emiatt kéne több figyelmet fordítani a túlfeszültségvédő jelentőségére.

A túlfeszültségvédő többféle formában szerezhető be

Sokan a túlfeszültségvédő elosztókra esküsznek, míg mások inkább szünetmentes UPS tápokat használnak erre a célra, hogy kiküszöböljék az elektromos hálózatban fellépő feszültségingadozást. A speciálisan erre a célra kifejlesztett túlfeszültségvédő levezetők szintén hatékonynak számítanak, bár a legtöbb háztartásban nincs feltétlenül szükség a 3 lépcsős védelemre.túlfeszültségvédő

Amennyiben ezek közül valamelyiket használjuk, sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy károsodni fognak az elektromos készülékeink, áramingadozás vagy túlfeszültség esetén. Az egyik legnagyobb problémát a villámcsapások szokták jelenteni. Egy villámban olyan hatalmas energia van, hogy ennek egy része még a megszakítókon keresztül is átkerülhet az otthoni hálózatba, ami elég lehet ahhoz, hogy például kiüsse a hűtőszekrényt vagy a televíziót, nem beszélve a számítógépről.

 

De nem csak a természetet lehet okolni az ilyen jelenségek miatt, hanem gyakran az emberi mulasztás van a főszerepben. Az elektromos hálózat karbantartása, javítása során már nem egyszer fordult elő, hogy a villanyművek hibájából kifolyólag keletkezett túl magas feszültség a vezetékekben. Bár ez még a kisebbik rosszat jelenti, mert van lehetőség kártérítést igényelni, amit nagy eséllyel meg is fogunk kapni, viszont nem egyik napról a másikra. Jobb félni, mint megijedni alapon mindenképp érdemes legalább túlfeszültségvédővel ellátott elosztókat beszerezni.

Okosan a beszerzésseltúlfeszültségvédő

A minőségi darabok többe kerülnek, mint a hagyományos változatok, viszont ez még mindig sokkal gazdaságosabb befektetés ebben a formában, mintha új LED TV-t új hűtőt, mosógépet kéne venni, mivel az előzőek leégtek a túlfeszültségvédő hiánya miatt. Szélsőséges esetben az így keletkezett rövidzárlatok, akár tüzet is okozhatnak, például a bedugva hagyott telefontöltők miatt. Ezeket egyébként is sokkal biztonságosabb, hogyha kihúzzuk, amikor nincsenek használatban, mivel még egy minőségi töltő is meghibásodhat, hogyha folyamatosan áram alatt van.

A szünetmentes tápokban található túlfeszültségvédők is ideális megoldást jelentenek, hiszen ezek áramszünet esetén is hasznosnak számítanak. Ez leginkább akkor lehet hasznos, hogyha valami fontos dolgon dolgozunk a számítógépen, amikor éppen elveszik az áramot, mert az az UPS táp miatt nem fog azonnal kikapcsolni. A túlfeszültségvédő tehát egy kitűnő találmány, amit egyszerű beszerezni, viszont nem ismeri mindenki.