Oszlassuk el a tévhiteket a napelemes rendszerrel kapcsolatban!

Oszlassuk el a tévhiteket a napelemes rendszerrel kapcsolatban!

 

A napelemes rendszer manapság már egyáltalán nem számít luxuscikknek, sőt! Egyre több családi otthon tetőszerkezetén találkozhatunk ezekkel az igencsak esztétikus panelekkel. A szolár rendszer az energiabarát jövő zászlóshajója: ha kiaknázzuk a modern technika e kétségtelenül nagyszerű vívmányát, a környezetünket és magát a bolygót is védjük. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy még mindig keringenek bizonyos tévhitek a napelemes rendszerekkel kapcsolatban a köztudatban – ezen írás ezekkel kíván végérvényesen leszámolni.

Első számú tévhit: nem hozza vissza az árát és nem is költöztethető

Igen, a napelemes rendszer beszerzési és telepítési díja költséges, különösen, ha prémiumszínvonalú kategóriában gondolkodunk. Azonban tény, hogy a rendszer ára minden esetben megtérül – ez pályázati támogatás nélkül általában 7-9 év alatt történik meg, támogatással viszont már 1-2 év alatt elérhető! A nívós gyártók legalább 10-15 év garanciát, illetve 25 év teljesítménygaranciát vállalnak a termékeikre. A napelemes rendszerek között több is mobilis, azaz átköltöztethető, ha ingatlant váltanánk. Ha ez mégsem így lenne, akkor se feledjük, hogy a rendszer nagyban növeli az eladni kívánt ingatlan értékét.

Második számú tévhit: ha nem süt a Nap, áram sincs

Laikusként könnyen azt feltételezhetjük, hogy a szolár rendszer kizárólag abban az esetben termel áramot, ha odakinn hétágra süt a Nap. Kétségtelen, hogy ezek a modern berendezések a napsütéses órákban a leghatékonyabbak – viszont a szaldós elszámolásnak köszönhetően egész évre vonatkoztatva számolják a rendszer termelését, valamint a hálózatból való áram vételezését.

Harmadik számú tévhit: a napelemes rendszer megfizethetetlenül drága

Sokszor hallani azt a kifogást, miszerint a szolár rendszer megfizethetetlenül drága ahhoz, hogy az átlagpolgár is éljen a nagyszerű hatékonyságával. Tény, hogy a szóban forgó energiabarát megoldás valóban nem olcsó mulatság (egy átlagos családi ház esetében a kiépítés 3-4 millió Ft), viszont, hála az állami pályázati támogatásoknak, a beruházás összege akár 50%-ban is visszaigényelhető.