Nem nagy kunszt a villanykapcsoló szerelés

Nem nagy kunszt a villanykapcsoló szerelés

 

Nem kell és nem is lehet minden problémához egyből villanyszerelőt hívni. Bizonyos dolgokat mi magunk is megoldhatunk és ehhez nincs másra szükségünk csupán egy csavarhúzóra. A villanykapcsoló szerelés általában elég egyszerű szokott lenni. Amikor nem is számítanánk rá, akkor egyszer csak bedöglik valamelyik pont, amikor éppen használni szeretnénk a villanyt az adott helyiségben. Hogyha nem tudjuk felkapcsolni a villanyt, annak több oka lehet, ezért nem árt néhány dolgot ellenőrizni. Lehet kiégett a világítótest. Ennek a cseréje minden esetben elég egyszerű, ezért szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogyha valóban csak ennyi a probléma.

Villanykapcsoló szerelés egyszerűen

Az igazi baj akkor, van hogyha a vezeték valahol megszakadt a falban. Ebben az esetben bontásra lesz szükség, mert csak így lesz kivitelezhető a helyreállítás. A villanykapcsoló szerelés szerencsére nem igényel különösebb szakértelmet, de ezt csak akkor lehet biztonságosan kivitelezni, hogyha előtte áramtalanítottunk. Ilyenkor teljesen szét kell szednünk a kapcsolót. A villanydrótok csavarokkal vannak beszorítva, a kapcsolóba, amik egy idő után kicsúszhatnak a helyükről. Ilyenkor csak egyszerűen vissza kell szorítani a vezetékeket és már meg is van oldva a probléma.

Hogyan kezdjünk neki?

 

A villanykapcsoló szerelése során akkor van a legkönnyebb dolgunk, hogyha egy vagy kétpólusú változatról van szó. Amennyiben egy bonyolultabb darabot fogunk ki, mint például egy csillárkapcsoló, zsalukapcsoló esetleg egy fényerő szabályozó, akkor nem árt körültekintőbben eljárni. Hogyha nem szeretnénk egy alapvető hibát elkövetni, akkor azonosítsuk be a vezetékeket. A fázis általában barna, vagy fekete, míg a null kék szokott lenni, a földvezeték pedig sárga. Amennyiben a villanykapcsoló szerelése nem kivitelezhető egy javíthatatlan meghibásodás miatt, ez esetben inkább szereljünk be egy másikat.

Villanykapcsoló szerelés biztonságosan

A villanykapcsoló szerelése helyet ezzel sok időt lehet megtakarítani, kiváltképp akkor, hogyha rugós kapcsok fogadják a vezetékeket szorítócsavarok helyet. A villanykapcsoló szerelés végeztével vissza kell helyezni a falba és nincs más hátra, mint a rögzítés, ami a karmok segítségével lehetséges. Ezek fogják belefeszíteni a kapcsolót a helyére. A villanykapcsoló szerelés tehát nem nagyon ördöngösség, hogyha betartjuk az erre vonatkozó biztonsági előírásokat és ha rendelkezünk némi villanyszerelési alapismerettel. Az interneten számos video található, amiben személetesen be van mutatva, hogy miként zajlik egy szakszerű villanykapcsoló szerelés. Amennyiben nem szeretnénk megkockáztatni saját kezűleg a dolgot, inkább vegyük igénybe egy villanyszerelő segítségét.