Napelem rendszerek – íme, a leggyakrabban felmerülő kérdések a témában

Napelem rendszerek – íme, a leggyakrabban felmerülő kérdések a témában

 

A napelem rendszerek az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapnak világszerte. A költséghatékony, fenntartható és környezetbarát megoldások iránti növekvő igény az embereket arra sarkallja, hogy feltérképezzék a napenergia hasznosításának lehetőségeit. Azonban sokakban felmerülnek kérdések, kételyek és bizonytalanságok a technológiával kapcsolatban. Cikkünkben összegyűjtöttük és megválaszoltuk a napelem rendszerekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.


Hogyan működik a napelem rendszer?


A napelem olyan technológia, amely átalakítja a napenergiát elektromos árammá. A panelek begyűjtik a napsugarakat, egyenáramot termel belőle, az inverter pedig váltóárammá alakítja át.


Mennyi energiát termel egy napelem rendszer?


Az általánosan elérhető napelem rendszerek átlagosan évente 1,5-2,5 kilowattóra (kWh) elektromos energiát termelnek négyzetméterenként. Azonban a termelés függ a napelemek hatékonyságától, az időjárási viszonyoktól és a telepített rendszer méretétől, teljesítményétől.


Mennyi idő alatt térül meg egy napelem rendszer telepítése?

 


A megtérülési idő függ a telepített rendszer méretétől és az energiaszükséglettől, általában 5 és 10 évvel lehet számolni. Minél magasabbak azonban az energiaárak, annál rövidebb lesz ez az idő.


Hány éves garanciát kapok a napelem rendszerre?


A napelem rendszerek általában hosszú garanciával rendelkeznek. A Soler napelemrendszer tervező és kivitelező cég akár 25 év teljesítménygaranciát is kínál.


Milyen karbantartásra van szüksége a napelem rendszernek?


A napelem rendszereknek általában minimális karbantartásra van szüksége. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a paneltisztaságot és a rendszer működését. A legtöbb esetben elegendő a por eltávolítása és az időszakos szakértői ellenőrzés.


Felhős vagy esős időben is termel energiát?


A napelemek még felhős vagy borús időben is termelnek energiát, bár kevesebbet, mint napos időben. Azonban a napelem rendszerek tervezésekor figyelembe veszik az éves átlagos napsütéses órák számát az adott területen.
Hogyan határozzák meg a megfelelő rendszer méretét az energiaigényeimhez?
A megfelelő rendszer méretét az energiafogyasztás alapján határozzák meg. A szakértők általában az éves villanyszámla alapján már pontos becslést tudnak készíteni.


Milyen engedélyekre van szükség a napelem rendszer telepítéséhez?


Csak az áramszolgáltató hálózatára kötött napelem rendszerek telepítése igényel engedélyt, a szigetüzemű rendszerek nem. A telepítéshez szükség lehet helyi építési engedélyre és elektromos kapcsolódási engedélyre. A Soler szükség esetén segít az engedélyeztetési folyamatban.


Milyen pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre a napelem rendszer telepítéséhez?


Rendszeresen kerülnek kiírásra kormányzati támogatások és pályázati lehetőségek, amelyek keretén belül lehetőség van olyan energetikai korszerűsítésekre, mint a napelem rendszer telepítése. Érdemes tájékozódni a helyi támogatási programokról, amelyekkel csökkenthetők a telepítési költségek.
Napelem rendszer telepítésén gondolkozol? Kérj ajánlatot a Soler szakértő csapatától!