Mivel jár a vízóra csere?

Mivel jár a vízóra csere?

 

A vízvezeték szereléssel sok esetben mi magunk is megbirkózhatunk az adott feladat nehézségétől függően. A vízóra csere viszont elég sok kérdést szokott felvetni. A lényeg, hogy saját kezűleg jobb, ha nem állunk neki elvégezni, mivel a jogszabályok végett szükséges a megfelelő adminisztráció elvégzése is. Nem meglepő módon ehhez egy megbízható szakemberre lesz szükségünk.

Milyen esetben szükséges a vízóra csere?

A régi ingatlanok esetében a hitelesítési idő lejártakor fontos elvégeztetni a mérőeszköz cseréjét. Az is lehet, hogy a vízóra egyszerűen csak elromlik és értelemszerűen ekkor sem szabad habozni a cserét illetően. Maga a munkálat egyáltalán nem vesz sok időt igénybe, legalábbis hagyományos esetben. Az elöregedett vezetékek okozhatnak némi fejfájást a vízóra csere során is, de egy profi szakembernek ez sem jelenthet különösebb akadályt. Ha minden rendben zajlik, akkor egy 10-15 perces műveletről beszélünk, amihez még hozzájön a nyomtatványok kitöltése, elvégre fel kell jegyezni a régi és az új vízóra adatait, amit el kell juttatni a Vízművekhez. A hitelesítés érdekében a plombálás sem maradhat el, amivel bizonyítható a vízóra érintetlensége.

 

A vízóra cserével járó költségek változóak. A plombálás nem kerül sokba és ezt a Vízművek révén kirendelt szakember szokta végezni. Maga a tényleges csere már nagyobb összeget emészthet fel, ami magába foglalja a szakember munkadíját, illetve a régi óra leszerelését és az új elhelyezését is. A panelekben a vízóra könnyen megközelíthető, viszont a házak esetében nem ritka, hogy aknában helyezkedik el. Ez némileg meghosszabbíthatja a csere idejét, viszont nem teszi kivitelezhetetlenné azt.

Egyúttal a mosogatógép bekötése is elvégezhető

Ha már elkerülhetetlen a szakember bevonása, akkor nem árt elgondolkodni azon, hogy még mi lehet az, amit előnyös lenne lecserélni vagy megjavíttatni a lakásban. Ha a feladat a vízszerelő hatáskörébe tartozik, akkor egyszerűbb lesz a dolgunk, mintha saját kezűleg próbálnánk meg felülkerekedni a problémán. Persze szó lehet egy egyszerűbb dologról is, mint pl. a mosogatógép bekötése. 

Ez hasonlóan történik, mint a mosógép bekötése, mert itt is a már meglévő kiállásokat kell használni a csatlakoztatás során. Az egyik a lefolyó, a másik pedig a vízvezeték, amin keresztül a vízvétel fog történni. De nem minden helyzetben ennyire egyszerű a dolog, mert ha a kiállásokkal valami probléma van, akkor a mosogatógép bekötése indokolni fogja egy szakember bevonását. Nem mindegy pl., hogy milyen távolságra kell működnie a szivattyúnak a kinyomásnál és a szívásnál. Ez a paraméter komoly hatással van a mosogatógép működésére és élettartamára egyaránt. Ha nem megfelelő módon történik a mosogatógép bekötése, akkor számolnunk kell a kellemetlen szagokkal, és akár vízszivárgás is előfordulhat.

A gyártók gyakorlatilag kivétel nélkül biztosítják azokat a tartozékokat, amikre szükség van a bekötés során. Speciális esetben előfordulhat, hogy további tartozékok beszerelése is indokolt lesz az eltérő csőméretek miatt.