Mivel alakítható ki túlfeszültség védelem?

Mivel alakítható ki túlfeszültség védelem?

 

Milyen szuper dolog hazamenni egy kemény nap után, lehuppanni a hajlított képernyős 210-es LED TV elé és sorozatot nézni lazítás gyanánt. De milyen szörnyű dolog az, ha egyszerűen csak nem indul be a készülék. De még a kis piros LED sem világít az alján, annak ellenére, hogy be van dugva a konnektorba.

Talán a túlfeszültség védelem hiánya okozta a problémát?

Ez bizony elég valószínű. Nem csak a tévében tehet kárt, hogyha a hálózati feszültség hirtelen, egy pillanatra meghaladja a határértéket, hanem minden elektronikai eszközben.

Akkor mégis miként lehet kialakítani az otthonunkban túlfeszültség védelmet?túlfeszültség védelem

 

A válasz egyszerű: túlfeszültség védelemmel ellátott elosztó-hosszabítókat kell használnunk. Az ehhez csatlakoztatott berendezések ezáltal nincsenek kitéve az ingadozó hálózati feszültségnek. Az érzékeny elektronikus eszközök, mint a laptop, a Hi-Fi lejátszó, a tévé, router egy szempillantás alatt tönkre mehet egy villámcsapás alkalmával.

Ilyenkor hirtelen megnőhet a vezetékekben a feszültség, amitől egyszerűen leégnek az áramkörök, mondhatni, sokkot kapnak.

Nem szükséges hozzá vihar, az is elég, hogyha a közelben beindítanak valahol egy erős villanymotort, esetleg egy hegesztőkészüléket és már meg is van a baj. Mindez teljesen észrevehetetlen, hacsak nem tartózkodunk közben otthon. Bár először mindenki áramkimaradásra kezd gyanakodni. A helyzet viszont ennél sokkal aggasztóbb, hiszen túlfeszültség kárt nem biztos, hogy állja a biztosító.túlfeszültség védelem

Célszerűbb megelőzni a problémát, mint megvárni, hogy bekövetkezzen a baj

A rosszminőségű, olcsó elosztók, egyébként is tűzveszélyesek, hiszen könnyen elolvadhatnak, nem megfelelő vastagságú vezetékekkel vannak ellátva, amik felforrósodhatnak a magas fogyasztás hatására. A túlfeszültség védelmet tehát nagyon egyszerűen meg lehet oldani. Még csak villanyszerelőre sincs szükség.

Ha belegondolunk mekkora anyagi kár keletkezhet egyetlen pillanat leforgása alatt, akkor érhető, hogy miért ennyire jelentős a túlfeszültség védelem megteremtése, néhány egyszerű hosszabbítóval, amit manapság már bárhonnan be lehet szerezni.túlfeszültség védelem

Bár többe kerülnek a túlfeszültség védelemmel ellátott eszközök, mégsem számítanak megfizethetetlennek.

Egyetlen elosztóba, akár 8-10 készülék is csatlakoztatható. Nem mindegy, hogy milyen fokozatú túlfeszültség védelemmel ellátott eszközt választunk, mivel ebből többféle is létezik. Akadnak olyan modellek, amik 120 000 Amperig minden további nélkül megvédik a drága elektromos berendezéseket. Ezekből pedig jó néhány akad egy átlagos háztartásban.