Milyen lehetőségek vannak a villanykapcsoló bekötése során?

Milyen lehetőségek vannak a villanykapcsoló bekötése során?

 

A villanykapcsoló bekötése nem a legbonyolultabb villamossági feladat ugyan, azonban valamennyi szakértelemet természetesen ennek a feladatnak a megoldása is igényel.

Manapság szinte csak a kisebb helyiségek esetében találkozhatunk olyan megoldásokkal, amikor egy fényforrást kizárólag egyetlen kapcsolóval tudunk le- és felkapcsolni, illetve amikor egy kapcsolón kizárólag egy fel- és lekapcsoló funkció található. Mostani bejegyzésünkben megnézünk mindent, amit a villanykapcsoló bekötése kapcsán tudni érdemes, számba vesszük is kitérünk az egyes típusok sajátosságaira is.

Hogyan történik a villanykapcsoló bekötése?

Ennek a kérdésnek a megválaszolása korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Általánosságban elmondható, hogy a legjobban akkor járunk, ha egy hozzáértő szakembert bízunk meg a feladat ellátásával. Ismeri a potenciális veszélyeket, amelyeket bármilyen, árammal történő munkavégzés magában rejthet.

Ha mégis úgy döntünk, hogy magunk kívánunk belevágni a feladat elvégzésébe, akkor az alapvető biztonsági követelményeket minden esetben tartsuk be. Csak fényes nappal végezzünk ilyen feladatot, hiszen az első és legfontosabb lépés az lesz, hogy áramtalanítjuk az otthoni hálózatot. Arról is győződjünk meg, hogy a villanykapcsoló bekötése alatt azt senki nem fogja visszakapcsolni. Szintén alapszabály, hogy soha ne fogjunk bele egyedül a feladat elvégzésébe. Ha nem is lehet mellettünk egy hozzáértő segítség, a biztonság kedvéért valakit kérjünk meg, hogy felügyeljen minket, amíg dolgozunk, hogy bármilyen gond esetén segíteni tudjon.

Milyen villanyszerelő szerszámokra van szükség a villanykapcsoló bekötése során?

 

Amire mindenképpen szükségünk lesz, az egy csípőfogó és egy megfelelő méretű csillagcsavarhúzó. Csak megfelelően szigetelt szerszámokat válasszunk, amelyek nem vezetik az áramot, tehát egy műanyag vagy gumi markolattal rendelkező darabot. Nagyon jól jön még a fázisceruza. Ez az eszköz nagyon hasonlít a csavarhúzóra, azonban teljesen más funkciót lát el.

Működése viszonylag egyszerű: az elejét a fázishoz kell érinteni, a másik végét megnyomva pedig a fény kigyulladása jelzi a fázis meglétét. Bár csavarhúzónak néz ki, ilyen célra ne próbáljuk meg használni, hiszen egyszerű, műanyag anyaghasználata miatt egy kisebb erőkifejtés hatására is könnyen összeroppanhat. Segítségével viszont kitűnően tudjuk ellenőrizni, hogy az adott vezeték áram alatt van-e. Ha áramtalanítottuk a hálózatot, akkor minden bizonnyal nem, azonban mint minden villanyszerelési munka során, a villanykapcsoló bekötése során is a biztonság az elsődleges szempont. Ezért egy gumikesztyű, valamint a megfelelő ruházat, vastag gumis talpú cipő viselése is ajánlott.

Mint említettük, a villanykapcsolóknak különböző típusaik vannak, különböző állásokra és funkciókra képesek. A legfontosabb a kapcsolási funkció, amellyel már a világítási áramkör kialakítása során érdemes számolni, hogy tudjuk, milyen igényeink vannak ezen a téren.

Azt azonban tudnunk kell, hogy a kapcsoló funckiói és az áramkör adta lehetőségek kéz a kézben járnak. Tehát hiába kötünk be csillárkapcsolót (ami két áramkör vezérlésére alkalmas) olyan helyre, ahol csak egy áramkör van, ettől még nem fog megduplázódni az áramkörök száma. Ilyen esetben minden bizonnyal csak villanyszerelő segíthet. Mindenesetre nézzük meg, legalább inspirációs célzattal, hogy milyen típusok és lehetőségek állhatnak rendelkezésünkre.

Egypólusú kapcsoló bekötése

Az egypólusú kapcsoló bekötése tűnik elsőre a legegyszerűbbnek, ettől függetlenül a fent leírt biztonsági előírásokat ekkor is be kell tartani, egyedül még ennek a típusnak a bekötéséhez se fogjunk hozzá. Ez az alapvető típus, kisebb helyiségek, például egy mellékhelyiség esetén nem is nagyon szükséges bonyolítani a kapcsolási funkciókat.

egypolusu kapcsolo

Ezzel a megoldással szinten minden ingatlanban találkozhatunk. Az egypólusú kapcsoló a világítási áramkör ki és bekapcsolására alkalmas, egy vagy több lámpa vonatkozásában. Szokták illetni az egysarkú kapcsoló elnevezéssel is. Az egypólusú villanykapcsoló bekötése valóban a legegyszerűbb művelet, hiszen csak két bekötési ponton kell bekötni. Működése szintén nem túl bonyolult, a kapcsoló csak a fázisvezetőt szakítja meg, illetve zárja – általában a billenő kapcsoló felső állásban bekapcsolt, alsó állásban pedig kikapcsolt állapotban van.

Kétpólusú kapcsoló bekötése

A kétpólusú kapcsoló bekötése elsősorban vizes helyiségek, mint a konyha vagy a fürdőszoba esetén szokták alkalmazni. A kapcsoló egyszerre szakítja meg a nulla és fázis vezetőt. Más nevén kétsarkú kapcsolóként is szokták emlegetni. Kinézetében és funkciójában is lényegében megegyezik az egypólusú kapcsolóval, az egyetlen különbség tehát annyi, hogy fázisvezető mellett a nulla vezetőt is megszakítja. A kétpólusú villanykapcsoló bekötése annyival bonyolultabb az egypólusúnál, hogy mind a kettő üzemi vezetőt átvezetése szükséges lesz. Szintén egy billentyűvel rendelkezik, ahol a felső állás be-, az alsó pedig úgyszintén a lekapcsolt állapot.

Váltókapcsoló bekötése

valtokapcsolo bekotese

A váltókapcsoló bekötése praktikus és kényelmes megoldás lehet nagyobb alapterületű helyiségek fényforrásainak kezelésére. Ilyen a világítótest már két helyről is kapcsolható – gondoljunk csak a nappalira, az előszobára, egy hosszú folyósóra vagy bármilyen, két külön bejárattal rendelkező helyiségre. De egy hálószoba esetén is hasznos és komfortos megoldás lehet. Más néven alternatív kapcsolóként találkozhatunk vele.

Egy ilyen villanykapcsoló bekötése esetén értelemszerűen legalább két váltó kapcsolóra szükség lesz. Ezek a kapcsolók viszont megjelenésük és funkcióik tekintetében nem térnek el az eddig ismeretett daraboktól, szintén két állással rendelkeznek, ahol a felső a bekapcsolás, az alsó a kikapcsolás.

Kettős alternatív kapcsoló bekötése

A kettős alternatív kapcsoló csak a fázisvezetőt szakítja meg. Mint összetettebb elnevezése is utal rá, ez a típus kettő külön áramkör kettő különböző helyről történő kapcsolására alkalmas. Ez már megjelenésében is eltérést mutat, hiszen egy szerelvénybe építve találunk két sima kapcsolót. A kettős alternatív villanykapcsoló bekötése egyebekben mindenben megegyezik a sima alternatív vagy váltókapcsoló bekötési módjával.

Csillárkapcsoló bekötése

A csillárkapcsoló legfontosabb funkciója és sajátossága, hogy két áramkört is lehet vezérelni, azaz fel- és lekapcsolni. A csillárkapcsoló egy hagyományos elnevezés, természetesen nem kötelező, hogy csillár kapcsolására használjuk. Talán másik elnevezése, a két áramkörös kapcsoló éppen ezért jobban utal ennek a kapcsolónak a jellegzetességeire. Működése során két egysarkú kapcsolóként funkcionál, azaz a fázis vezetőt kétfelé osztja.

Lehetőség van külön – külön vagy egyszerre működtetni a két áramkört. Ilyen megoldás, amikor egy helyiséget spot lámpák világítanak meg és a kapcsolók ezeknek a lámpáknak egy – egy csoportját tudják irányítani. Egy ilyen áramkör két, egymástól független billentyűvel rendelkeznek.