Mikor van szükség biztosíték tábla cserére?

Mikor van szükség biztosíték tábla cserére?

 

Az olvadóbiztosíték már a múlté. A maga idejében megfelelő technológiának számított, viszont azóta rengeteget nőtt egy átlagos háztartás energiaigénye az elektromos áramot illetően. Bár az elektronikai gyártó cégek folyamatosan azon dolgoznak, hogy a termékeik fogyasztását a minimálisra csökkentség, mint tudjuk, „sok kicsi, sokra megy“.

Ezért, ahol még régi, olvadóbiztosítékos megszakítók vannak felszerelve, ott előbb utóbb esedékessé válik a biztosíték tábla cseréje. Ez egy rendkívül lényeges lépés a korszerűsítés szempontjából. Biztosíték tábla cserére nem csak azért van szükség, mert az Fi-relét használó változat jobban mutat a falon, hanem természetesen a gyakorlati haszna is jóval kimagaslóbb, mint az elődé.

A biztosíték tábla nem játékbiztosíték tábla

Az olvadó biztosíték balesetveszélyes lehet, hiszen sokan újrahasznosítják ezeket úgy, hogy az áthidalást egy vékony rézdróttal helyettesítik. Ez rövidzárlathoz vezethet, de áramütést is okozhat. Az új biztosíték tábla esetében viszont ilyenre nincs szükség, hiszen az FI relét egyszerűen csak vissza kell kapcsolni.

 

Egy tapasztalt villanyszerelő sokat tudna mesélni arról, hogy hányféle agyafúrt megoldással találkozott az olvadó biztosítékokkal kapcsolatban. Volt, aki aprópénzt használt alátétként, mivel a biztosíték a foglalatba csavarva nem érintkezett megfelelően. Felesleges részletezni, hogy miért és mennyire veszélyes az ilyesmi. Egy új biztosíték tábla felszerelésével megszűnhet az áramingadozás, ráadásul sokkal jobb lesz a hálózat túlfeszültség elleni védelme is.biztosíték tábla

A biztosíték táblát minden esetben törvényi előírás alapján kell bekötni.

Az FI relé működési elve rendkívül egyszerű. Más néven egyébként ÉV relének, vagyis életvédelmi relének is szokták nevezni. Tehát a modern biztosíték táblákban található FI relék a fázis és a nulla vezetékék között fellépő feszültségkülönbséget mérik. A terhelésnek megfelelően különböző értékhatárokkal rendelkező változatok közül válogathatunk. Hogyha a feszültség különbség meghaladja az adott értékhatárt, akkor megszünteti az áramellátást.

A biztosíték tábla cseréje életet menthet!biztosíték tábla

Ha valaki megérinti valamelyik zárlatos berendezés burkolatát az akár halálos áramütést is szenvedhet. Ezt hivatott megakadályozni az életmentő relé. A gyakori problémák közé tartozik, amikor látszólag indok nélkül lekapcsol a kismegszakító, holott a vezetékekkel és az elektromos berendezésekkel nincs semmi probléma.

Ehhez olykor elegendő, hogyha egyetlen nagyfogyasztó működik a háztartásban, mint például egy elektromos sütő, mosógép, porszívó stb. Amikor a mosógép programja centrifugálni készül, akkor megnő a berendezés áramfelvétele, ami „leverheti“ a kismegszakítót, amennyiben nem a megfelelő változat van beszerelve. A saját és a környezetünk biztonságának megóvása érdekében, mindenképp villanyszerelő szakemberrel végeztessük el a biztosíték tábla cseréjét.