Miért éri meg egy elektromos autó töltő kiépítése otthon?

Miért éri meg egy elektromos autó töltő kiépítése otthon?

 

Aki már most is elektromos autót használ, biztosan megfordult már a fejében egy elektromos autó töltő kiépítése otthon, amivel sokkal kényelmesebben és gyorsabban töltheti fel járművét, mint a gyári megoldásokkal. Aki pedig csak tervezi villanyautó vásárlását, neki is érdemes ezt a szempontot mérlegelnie, hiszen egy otthoni töltőpont segítségével tudjuk csak maximálisan kihasználni az elektromos autó nyújtotta előnyöket. Milyen lehetőségeink vannak a villanyautó otthoni töltésével kapcsolatban?

Villanyautó töltő: milyen típusok léteznek?

A különböző villanyautó töltő típusok eltéri idő alatt képesek teljesen feltölteni egy villanyautó akkumulátorát: alapvetően négy típust különböztethetünk meg teljesítmény szerint, Mode1 és Mode4 közötti besorolásokkal.

Lassú töltés háztartási dugaljból

Mode1 típusú töltőket nevezik lassú töltőknek is, amely az elektromos autó töltésének „legkezdetlegesebb” módja, éppen ezért nem is túl gyakran alkalmazott megoldás. Ilyenkor annyi történik, hogy egy egyszerű, beépített védelem nélküli töltővel háztartási dugaljból töltjük fel autónkat.

Ennél egy fokkal biztonságosabb megoldás a Mode2 töltés, amikor az szintén háztartási dugaljból történik ugyan, azonban ekkor már az elektromos autóhoz tartozó töltőkábelt használjuk. Ez a kábel minden villanyautónak alaptartozéka, ezért nem is jellemző a Mode1 töltés, viszont a Mode2 sem sokkal gyorsabb, általában az autó típusától is függően 8 – 12 óra szükséges az akkumulátor teljes feltöltéséhez, 2,3-3,5 kW teljesítmény mellett.

Villanyautó gyors töltő

 

A Mode3 töltést gyors töltésnek is nevezik, amennyiben 22 kW-os verzióval történik a töltés, azonban vannak kisebb 7,4 kW teljesítményű berendezések is, ekkor a töltési sebesség csak „normál” lesz. Mindenesetre a Mode2 töltésnél lényegesen gyorsabb, akár két óra alatt is képes lehet egy arra alkalmas akkumulátor feltöltésére.

Ezzel a típussal találkozhatunk a nyilvános közterületi töltőpontokon, parkolókban vagy az áruház töltőállomásain, illetve az elektromos autó töltő kiépítése otthon is ilyen töltő telepítésével valósítható meg.

gyorstölto

Villámtöltő

A Mode4 típusú töltéssel akár 30 – 40 perc alatt 80% körüli szintre tölthetjük villanyautónk akkumulátorát. Ez a 80% egyfajta lélektani határ, az akkumulátorok tulajdonságai miatt 0-ról 80 százalékra tölteni ugyanannyi időt vesz igénybe, mint 80-ról 100 százalékra. Ezek a nagyteljesítményű villámtöltők egyenáramot használnak, kiépítésük nagyon költséges, ezért csak forgalmas közlekedési pontokon, például autópályák mentén találkozhatunk ilyenekkel, ahol valóban rövid idő alatt kell az akkumulátort feltölteni.

Elektromos autó töltése otthon

Az elektromos autó otthoni töltése kapcsán tehát a Mode4 típusú töltésen kívül mind a három megoldás elképzelhető. Mivel a Mode2 töltéshez szükséges gyári töltő minden villanyautóhoz jár, ezért a Mode1 töltés nem tekinthető gyakorinak. A gyári töltővel nem csak otthon, hanem bárhol tölthetjük villanyautónkat, ehhez mindösszesen egy konnektorra lesz szükségünk.

Elektromos autó töltő kiépítése otthon

Ha otthoni töltőpont kerül kiépítésre, akkor azzal egy hasonló teljesítményű töltővel tudunk csatlakozni a háztartás elektromos rendszerére, mint az utcai töltőpontok esetén.

Könnyen el tudjuk képzelni, hogy ezzel mekkora plusz terhelésnek tesszük ki a hálózatot: egy elektromos autó otthoni töltése nagyjából több energiát igényel, mintha az autó töltéséhez szükséges ideig folyamatosan működne a hajszárító vagy a vízforraló –  a szokásos 5 – 15 perc helyett órákon keresztül.

Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő tervezés előzze meg az otthoni fali töltő kiépítését, amelyben minden esetben szükségünk lesz hozzáértő villanyszerelő közreműködésére. Fel kell mérni az elektromos hálózatot, hiszen annak el kell bírnia az elektromos autó töltése jelentette terhelést. Ekkor szükséges lehet a hálózat bővítése is, amelyet más nem, csakis az ELMŰ által regisztrált és nyilvántartott villanyszerelő végezhet el.

Hogyan történik az elektromos autó otthoni töltése?

Egy elektromos autó töltő kiépítése otthon sokkal kényelmesebbé, gyorsabbá és végeredményben olcsóbbá teszi a töltést, mintha egyszerűen a Mode2 típusút használnánk. A kiépített fali töltő állandóra van bekötve, így nem kell mást tennünk, mint leemelni a töltő csatlakozóját és gépkocsinkba dugni azt.

Ezek a fali töltők jellemzően 16 A vagy 32 A teljesítményre vannak méretezve, amelynek köszönhetően akár háromszor akkora energiát képesek visszapótolni az akkumulátorba, mint a háztartási dugaljba csatlakoztatható gyári töltők. Az, hogy mekkora teljesítményre képes valójában, két dolog befolyásolja: egyrészt a villanyautó fedélzeti töltője, amely meghatározza azt, hogy mekkora energia fogadására képes az autó.

villanyauto tolto

A másik pedig az a tény, hogy a töltő mekkora energiát tud az akkumulátor felé továbbítani.

Ezt nagyban befolyásolja az otthoni elektromos hálózat, ezért is nagyon fontos, hogy ezt hozzáértő villanyszerelővel, akár villamosmérnökkel ellenőriztessük az otthoni töltőpont kiépítése előtt.

Mennyibe kerül az elektromos autó töltése otthon?

Hogyha megtörtént az elektromos autó töltő kiépítése otthon, abban biztosak lehetünk, hogy anyagi szempontból jó döntést hoztunk még akkor is, ha egy otthoni töltőpont kiépítésének bizony megvannak a több százezer forintos költségei. Jelenleg még ingyen lehet használni bizonyos utcai töltőállomásokat, azonban minden bizonnyal ez marad így örökké.

Természetesen az autó fajtájától, az akkumulátor kapacitásától is függ az otthoni töltés ára, valamint az egyes áramszolgáltatók tarifái sem mindig egységesek, így általános érvénnyel ezt a kérdést nem lehet megválaszolni. Azonban 100 kilométerre vetítve azt mondhatjuk, hogy körülbelül 400 és 800 forint között jön ki az elektromos autó töltése otthon. A folyamatosan emelkedő benzinárak mellett egy kifejezetten kedvező megoldás lehet, még akkor is, ha a villanyautó magasabb árával is számolnunk kell és az otthoni fali töltő kiépítése is anyagi beruházással jár.

META: