Mi a különbség a cseppfolyósított gáz és a földgáz között?

Mi a különbség a cseppfolyósított gáz és a földgáz között?

 

Mi a különbség a cseppfolyósított gáz és a földgáz között?

A gáz egy népszerű tüzelőanyag, amelyet szívesen használnak mind a lakossági, mind a kereskedelmi ingatlanok fűtési rendszereiben. Sikeresen melegíti a vizet is, és számos technológiai folyamatban használható. Azok, akik a gázt hőforrásnak tekintik, mérlegelik a földgáz és a cseppfolyós gáz közötti választást. Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek és miben különböznek egymástól?

Földgáz – vajon mindenhol használható-e?

A fűtési rendszer tüzelőanyagának kiválasztását leggyakrabban olyan tényezők határozzák meg, mint:

  • a telepítés helye,
  • a gázvezetékhez való hozzáférhetés,
  • az üzemanyag ára.

A földgáz a földből nyert gőzök és gázok keveréke. Mielőtt felhasználásra kerül, speciális kezelési folyamatokon megy keresztül. Melyeken konkrétan? A földgáz dúsításáról van szó, amely összetételéből eltávolítja a szilárd részecskéket, a vízgőz-kénvegyületeket és más felesleges anyagokat. Ugyanebben a folyamatban a földgázt szagosítják, ezáltal megkapja a jellegzetes szagát.

Ennek köszönhetően rendszerszivárgás esetén észlelhető lesz. Ez lehetővé teszi, hogy időben reagáljon, és biztosítsa a felhasználók biztonságát. A földgázt azonban ipari gázcsővezetékek segítségével szállítják, és nem minden helyen hozzáférhető.

Folyékony gáz számos alkalmazással

 

A gázpalackos fűtés az egyik legnépszerűbb hőforrás. Nyomás alatt folyékony formában tárolják. Táplálásra alkalmas pl.

  • gáztűzhelyek,
  • grillsütők,
  • különféle fűtőberendezések,
  • autómotorok,
  • különféle technológiai és ipari folyamatokban használt gépek esetében is.

Az LPG-t vivőgázként is használják aeroszolos kozmetikumok gyártásában. A cseppfolyósított gáz legnagyobb előnye a hálózattól való függetlenség és az ára – a cseppfolyósított gáz beszerzési költsége sokkal alacsonyabb, mint a fűtési rendszer földgázzal való ellátása.

A fő különbség az LPG gáz és a földgáz között az átvitel módja és a berendezéshez való eljuttatása. Az LPG-t túlnyomásos tartályokban szállítják és tárolják. Tartályokban vagy hengerekben tárolják. A földgázt viszont vezetékes úton szállítják. Nem kell tárolni, és a felhasználó folyamatosan hozzáférhet hozzá – kivéve, ha az egész hálózat meghibásodik.

Ha a gázról mint fűtési forrásról van szó, sok múlik a létesítmény elhelyezkedésén és a felhasználó igényein.

https://www.flaga.hu/

https://www.flaga.hu/