Mennyire jó ötlet az elektromos autó otthoni töltése?

Mennyire jó ötlet az elektromos autó otthoni töltése?

 

Az elektromos autó töltése otthon pár év múlva talán általános jelenséggé válik. Az évezred elején még a villanyautó is futurisztikus kifejezés lehetett sokak számára, míg mára számos elektromos autó töltőállomás és zöld rendszámos villanyautó került forgalomba.

Az állam nem csak az elektromos gépkocsi vásárlást, hanem az önkormányzatok töltőállomás kiépítéseit is támogatta az elmúlt években. Az elektromos autó töltése nem csak nyilvános töltőpontokon, hanem akár otthon is lehetséges. Mit kell tudni róla és miért lehet érdemes ebbe az irányba gondolkodni?

Milyen előnyökkel jár a villanyautó?

Egy villanyautónak rengeteg előnye van az állami támogatás mellett. Sok helyen ingyen parkolhatunk, nem kell utána gépjármű vagy regisztrációs adót, adásvétele esetén pedig visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni. Beszerzése kétségkívül nagyberuházásnak számít, de hosszú távon, rendszeres használat mellett visszahozza az árát – elég, ha a folyamatosan emelkedő benzinárakra gondolunk.

Hogyan lehetséges az elektromos autó töltése?

 

Az elektromos autó töltése kapcsán alapvetően két megoldásról beszélhetünk: otthoni töltőpont és elektromos autó töltőállomás igénybevételéről. Egy elektromos autó töltő a rendelkezésre álló elektromos hálózatról üzemel: ez befolyásolja, hogy mennyi áramot tud az hálózat biztosítani.

Ugyanakkor az is fontos, hogy a villanyautó fedélzeti töltője maximum mekkora töltőáram használatát teszi lehetővé. Hiába használunk nagy teljesítményű töltőt, ha az autó saját töltője nem képes ennek fogadására.

Az utcai elektromos autó töltő ugyanis lehet úgynevezett utazást segítő töltő (villámtöltő) és célállomás töltők. A villámtöltővel akár 10 -20 perc alatt is magas, 80%-os töltöttség érhető el, míg célállomás töltők kisebb teljesítményűek. Az otthoni töltés inkább utóbbihoz hasonlít. A nyilvános töltőpontok használata jelenleg a legtöbbször ingyenes, azonban ha ez változni fog, egyre népszerűbb lesz az elektromos autó töltése otthon.

Mennyibe kerül az elektromos autó töltése otthon?

A mostani energia és benzinárakat alapul véve azt mondhatjuk, hogy az elektromos autó töltésének költsége nagyjából a tankolás költségének egyötöde – egy liter benzin áráért kb. 100 km-t tehetünk meg. De ezt sok körülmény befolyásolja, még az áramszolgáltatók tarifái sem egységesek. Egy elektromos autó töltő kiépítése otthon jár bizonyos költségekkel, ez sem filléres tétel, de szintén van lehetőség állami támogatás igénybevételére.

Sokakban tartja magát az a téves elképzelés, hogy a villanyautó éjszakai áramról is tölthető. Az éjszakai áram, azaz a vezérelt áram csak fixen bekötött fogyasztók esetén használható, „konnektorból kihúzható” eszközök esetén nem. Nagyon röviden: vezérelt áram az úgynevezett B-s tarifát jelöli, viszont az általános A1 tarifa mellett beszélhetünk A2-es tarifáról is. Az A2-es tarifa alacsonyabb és ha igazoljuk, hogy villanyautó tulajdonosok vagyunk, akkor használhatjuk ezt az autó töltéséhez.

Hogyan lehetséges az elektromos autó töltő kiépítése otthon?

Az otthoni töltésnek is két alapvető módja van. A gyári töltő minden villanyautóhoz jár és bárhol, egy egyszerű konnektorról is használható. Ha gyorsabb töltésre van szükségünk, akkor lehetséges fali töltő telepítése. Ez sokkal nagyobb teljesítményre képes, kiépítésükhöz minden esetben szükség lesz egy szakértő villanyszerelő segítségére.

Nagyon fontos a biztonság, hiszen az áram sohasem játék. Fel kell mérni, ellenőrizni kell az elektromos hálózatot, hiszen arra egy olyan újabb nagyfogyasztó fog kapcsolódni. Fontos, hogy hálózati teljesítmény bírja ezt a terhelést.

Ha azt szeretnénk, hogy az elektromos autó töltése otthon a lehető leggyorsabb legyen, akár hálózatbővítés is szükséges lehet. A fali töltőknek is több típusa van, a legjobb, 22 kW teljesítmény eléréséhez például háromfázisú változatra és 3×32 Amperre lesz szükség. A legtöbb családi ház elektromos rendszerét nem ekkora teljesítményre tervezték, a hálózat bővítését pedig csak az ELMŰ által nyilvántartásba vett villanyszerelő végezheti el.