Meddig éri meg az FI relé ár?

Meddig éri meg az FI relé ár?

 

Az áramvédelmi kapcsoló, más nevén FI relé ár nem szabad, hogy visszatartó tényező legyen attól, hogy lakásunk olvadóbiztosítékát egy sokkal biztonságosabb, megbízhatóbb megoldásra cseréljük le.

Az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen mentek keresztül nem csak az elektromos berendezések, de a védelmi, biztonsági megoldások úgyszintén. Nézzük is meg, miért éri meg lecserélni elektromos hálózatunk elavult alkatrészeit, mi a szerepe és meddig éri meg a Fi relé ár!

Miért fontos a Fi relé bekötése?

Amikor megjelent az elektromos áram, a technológiai innováció alapban változtatta meg az emberiség mindennapjait. A kezdeti időkben azonban nagyon sok baleset fordult elő, hiszen akkoriban olyan biztonsági megoldásokkal működtek a különböző rendszerek, amelyek a mai kor embere számára bizony elég érdekesnek tűnhetnek.

A Fi relé első megjelenése az 1955-ös évhez és egy egy Henri Rubin nevezetű mérnökhöz kapcsolódik. A dél-afrikai bányákban végzett aranykitermelés folyamata sem volt mentes a nem várt, elektromos ára okozta balesetektől, amelyek olykor igen komoly bonyodalmakat voltak képesek okozni a termelés folyamatában. A mérnökök kénytelenek voltak kitalálni valamilyen megoldást, ekkor jutott el Henri Rubin addig, hogy megalkotta a Fi relé első prototípusát, a világ első áramvédelmi rendszerét.

A Fi relét más néven áramvédő kapcsoló, életvédelmi kapcsoló vagy éppen érintésvédelmi relé néven is emlegetik, ebből pedig már következtethetünk is az elektromos hálózatban betöltött szerepére. Az érintésvédelem kifejezés arra utal, hogy amennyiben megérintenénk egy zárlatos elektromos háztartási berendezést, akkor a Fi relé ezt érzékelné, lekapcsolna, ami által pedig azonnal megszakítaná az áramkört.

Hogyan működik a Fi relé?

Amikor bármilyen háztartási berendezés üzemel, akkor egyfelől folyik áram a berendezés felé is, illetve onnan vissza, egy másik vezetéken. Ha minden megfelelően működik, akkor a berendezés irányába, illetve az onnan visszafolyó áram megegyezik egymással. Ha a két érték között bármilyen eltérés is van, azaz kevesebb áram érkezik vissza, mint amennyire az adott berendezésnek a működéshez szüksége van, az azt jelenti, hogy az áram valahol „elveszik”. Lehetséges, hogy a föld felé folyik el, de ha megérintünk egy zárlatos készüléket, akkor ez a mi testünk felé fog történni – egy áramütésnek az akár életveszélyes következményeit senki számára nem kell bemutatni.

Szakszerűen ezt úgy mondhatjuk, hogy amennyiben a folyó áram értéke nem egyezik meg a nullavezetőben visszafolyó árammal, akkor valahol szivárgás van. A Fi relé akár már a 30mA érték fölötti áramveszteséget is képes érzékelni, ezért nagyon érzékeny műszernek számít a korábban alkalmazott megoldásokkal összehasonlítva, nagy pontossággal képes felmérni az el- és visszafolyó áram erősségét.

Az úgynevezett normál biztosítók, mint amilyen az olvadóbiztosító vagy a kismegszakító, hogy sokkal érzékenyebb ezeknél, illetve amíg a kismegszakító kizárólag az átfolyó túláram ellen jelent biztosítékot, addig az érintésvédelmi relé az átfolyó áram nagyságától függetlenül biztosít védelmet. Ebből is látszik, hogy nagyságrendekkel korszerűbb és biztonságosabb megoldást jelent, mint a már elavult típusok, ezért a Fi relé ár soha nem lehet olyan körülmény, ami miatt halogatni szabadna ennek bekötését, ha az elektromos hálózat nem rendelkezik még ilyen védelemmel.

Lehetséges a fi relé bekötése házilag?

A Fi relé ár mellett természetesen számolni kell a villanyszerelő szakember munkadíjával is, amennyiben szeretnénk korszerűsíteni és biztonságosabbá tenni háztartásunk elektromos hálózatát. A Fi relé ár mellett a villanyszerelő díja sem lehet olyan szempont, amint érdemes lenne megspórolni. Az áram soha nem játék, sőt, sokszor életveszélyes is lehet, annak ellenére, hogy milyen hasznos a hétköznapokban. Ezért semmi esetre sem éri meg magunknak belevágni, ha nem vagyunk szakavatott villanyszerelők.

FI relé ár

1 és 3 fázis bekötése

A Fi relé típusait a névleges áram alapján lehet csoportosítani. Az 1 fázisú, azaz a két pólusú fi relé  névleges árama 25 vagy 40 Amper, leoldási árama 30 vagy 100 mA, névleges feszültsége 230V. Lehet bal nullás, jobb nullás és a dedikált nulla pólus nélküli típus is. Amennyiben viszont háromfázisú fogyasztók is kapcsolódnak a hálózatra, akkor pedig 3 fázisú, azaz négypólusú fi relé bekötése lesz szükséges. Ennek mind a három paramétere, azaz névleges és leoldási árama, valamint néveleges feszültsége is magasabb. Mindig az adott hálózat tulajdonságai döntik el, hogy milyen megoldást kell választani: ezért sem mindegy, hogy milyen szakértelem mellett történik a Fi relé bekötése.

Lakáselosztó bekötése

A biztosítéktábla, azaz a lakáselosztó bekötése nem kevésbé igényli a szakértelemet és a tapasztalatot. Ennek során kerülnek bekötésre az olyan berendezések, mint a Fi relé vagy a kismegszakítók. Az 1 fázisú típusok kettő, a 3 fázisú Fi relék pedig négy modulnyi helyet foglalnak el az elosztószerkényben. Ehhez ismerni kell az hálózatra csatlakozó eszközök teljesítményét vagy áramkör vezetékeinek keresztmetszetét is, így mindig bízzuk szakemberre az ilyen feladatok elvégzését!

Hogyan alakul a Fi relé ár?

A Fi relé ár természetesen elsősorban a teljesítménytől függ, de számít az is, hogy mennyire ismert és megbízható márka termékét vásároljuk meg. 2 – 3 ezer forinttól kezdődnek az egyszerűbb darabok, míg az olyan megbízható és bevált típusok, mint az Eaton Moller, a Schneider, a Schrack, vagy a talán sokaknak ismerősen hangzó a Legrand márka esetében a Fi relé ár akár a 10 ezer forintot is elérheti vagy meghaladhatja.

Úgy kell rá tekinteni, mint egyszeri befektetésre. A megfelelő típusok hosszú élettartammal rendelkeznek és kellő biztonságot nyújtanak: ami a legfontosabb, akár életünket is megmenthetik, de segítenek elkerülni azt is, hogy a zárlatos elektromos eszközök vagy vezetékek tüzet okozzanak, így vagyontárgyaink védelmére is érdemes gondolni, amikor a Fi relé árakat vizsgáljuk.