Legtakarékosabb elektromos fűtés lehetőségek szerint

Legtakarékosabb elektromos fűtés lehetőségek szerint

 

Egyre többen vannak azok, akik arra keresik a választ, hogy melyik a legtakarékosabb elektromos fűtés. Sajnos sok a tévhit azzal kapcsolatban, hogy a fűtés villannyal megéri-e vagy sem. Van egy réteg, aki a konvektorra esküszik, míg mások az infrapanelt részesítik előnyben. Ahhoz, hogy megkapjuk a választ arra, hogy melyik a leginkább költséghatékony változat, elég mélyre kell ásnunk az elektromos fűtés témakörben. Továbbá le kell számolni azokkal a tévhitekkel kapcsolatban, amik újra és újra felmerülnek ebben a szegmensben.

Legtakarékosabb elektromos fűtés – Létezik ilyen?

Erre csak úgy fogjuk megtalálni a választ, hogyha figyelembe vesszük a saját igényeinket a fűtéssel kapcsolatban, mivel minden körülmény más, ezért ezekhez kell igazítanunk az elektromos fűtés típusát. Sőt, kezdjük mindjárt azzal, hogy feltesszük magunknak a kérdést, miszerint egyáltalán kell-e a fűtés villannyal vagy esetleg van valamilyen más alternatíva is a lehetőségek között?

Először is fel kell mérni a terepet. Hogyha tisztában vagyunk az épület hőtechnikai adataival, akkor valóban megvalósítható a költséghatékony elektromos fűtés. Természetesen az elektromos hálózatunk állapotát sem szabad figyelmen kívül hagynunk, mivel ettől függ, hogy elbírja-e a fűtést. Ennek a felmérését érdemes szakemberre bízni. Árammal fűteni kiegészítésként is lehet, de fő fűtési mód szerint is használható. Arról viszont már keményen megoszlanak a vélemények, hogy erre milyen eszköz alkalmas.

Fűtés villannyal – Mik a lehetőségek?

 

Talán inkább hagyjuk most a régi, elavult eszközöket, mint pl. a cekászos elektromos fűtőtesteket. Helyezzük előtérbe a modern megoldásokat, elvégre a legjobb változatot keressük. Az elektromos konvektorok, hőpanelek közkedvelt választásnak számítanak, amit az is jól példáz, hogy legalább 40-50 féle típus közül választhatjuk ki a nekünk megfelelő változatot. Ilyenkor érdemes az extrákat figyelembe venni, mert a hatékony, mégis gazdaságos működés nagyban függ attól, hogy az adott berendezés mennyire szabályozható. Különösen előnyös, hogyha beépített termosztáttal rendelkezik. Ez kivétel nélkül nagy előnyt jelent minden elektromos fűtőeszköz esetében.

A hőpanel előnyeiről röviden

Ez a berendezés, amit nevezhetünk hőpanelnek vagy elektromos konvektornak, konvekciós elven fűtik fel a környezetüket azáltal, hogy hőáramlást keltenek, ezért a nagy felületű kerámiamagos lamellás fűtőbetétjeikkel közvetlenül melegítik a levegőt. A meleg levegő felfelé kiáramlik a hőpanelből, aminek a helyére ismét hideg kerül, ami szintén felmelegszik. Ehhez a körforgáshoz még csak ventilátort sem kell használnia, éppen ezért működés közben teljesen csendes. A koncepció egyszerű, mégis hatékony, a megfelelő méretezés keretein belül kiváló megoldásnak számítanak a legtakarékosabb elektromos fűtés tekintetében. Nagyon sokféle dizájnban készülnek, ezért könnyen megtalálhatjuk azt, ami leginkább illik az adott helyiség arculatához. A tartósságát többe között annak köszönheti, hogy túlfűtés elleni védelemmel is el van látva.

Mit tud egy elektromos radiátor A+++ kivitelben?

Ha ezt a besorolást látjuk feltüntetve egy elektromos radiátor adatai között böngészve, akkor nem arra kell következtetnünk, hogy ez biztosan kevés áramot fogyaszt majd, hanem arra utal, hogy ez a verzió igazán energiahatékonynak számít, ami a technológiájának köszönhető. Egy amolyan mindenesnek számít az elektromos fűtési megoldások között, mivel a konvekciós és az infrafűtés előnyeit is magába foglalja. A falon történő elhelyezésével számottevő helyet takaríthatunk meg. Az anyagát tekintve főként alumíniumból készül és termosztáttal van ellátva. Az átlagos hőpanellel szemben a fő előnye, hogy hőtárolásra is képes, a kompozit lemez, vagy az öntöttvas hőtároló egységének köszönhetően. Ennek köszönhetően egy állandó, kellemes hőérzet alakítható ki a helyiségen belül.

Az infrapanel is a bevett fűtési megoldások közé tartozik. Az viszont tévhit, hogy ezzel gazdaságosabb lenne a fűtés, mint bármi mással. A letisztult megjelenése, ami leginkább egy fehér képkerethez hasonlítható, sokak tetszését elnyeri, mivel nem zavarja a helyiség összképét, főleg nem a mennyezeten elhelyezve. A működési elve alapján nem a levegőt melegíti, hanem a környezetében lévő tárgyakat, amik tovább sugározzák ezt a hőt. Általában egy panel nem elég egyetlen helyiségen belül, érdemes rendszert tervezni, hogy a berendezési tárgyak, bútorok mindegyike felfogja a panelből kapott hősugarakat.

A fűtés klímával szintén takarékos választás

Emellett pedig hatékony is, mert ha belegondolunk ez nem más, mint egy levegő-levegő hőszivattyú. A kérdés inkább az, hogy mennyire hideg kell legyen ahhoz, hogy már ne érje meg klímával fűteni, ugyanis egy bizonyos érték között, ami általában a 5-0 C fok, már számolni kell a jegesedéssel a kültéri egységen a kicsapódó pára miatt, ami jelentősen rontja a klíma hatásfokát. Ez viszont ne jelentené azt, hogy ne lehetne klímával hatékonyan fűteni. Érdekes, de 0 C fok alatt már nem történik pára kicsapódás, ezért ilyenkor nyugodtan használhatjuk az inverteres légkondit fűtéshez. A gond csak az, hogy a fűtési szezonban a 0-5 C fok közötti hőmérséklet elég gyakori, ami elég problémás lehet a már említett jegesedés miatt. Azzal is számolnunk kell, hogy egy elektromos radiátor csendesebb, a klíma beltéri egységéhez képest.

Legtakarékosabb elektromos fűtés megvalósítása napelemmel

A napelemek kérdése manapság már megkerülhetetlen, viszont korántsem annyira egyszerű, mint gondolnánk. Mert elméletben jól hangzik, hogy a napelemek révén termelt energiával ingyen fűthetjük az ingatlant. Viszont azt is szem előtt kell tartani, hogy ehhez nagyon jó hőszigetelésre van szükség, másrészt pedig a kizárólag a napelemekkel megtermelt energia valószínűleg erre nem lesz elég, mivel árammal fűteni elég energiaigényes, ráadásul a téli időszakban még kevesebb a napsütéses napok száma. Gondos energetikai tervezés mellett fedezhető a fűtés áramigénye, mivel a szolgáltató felszerel egy ad-vesz órát, ami nem csak a fogyasztást számolja, hanem azt is, hogy mennyi áramot juttatunk vissza a hálózatba, ezért esélyünk van a többlettermelésre, azaz az „ingyen“ fűtésre.

Ha mindezt sikerül megvalósítani, akkor valóban ez lehet a módja a legtakarékosabb elektromos fűtésnek, viszont egy napelemes rendszer komoly költségeket vonhat maga után, az ezzel kapcsolatos ügyintézés pedig elég nehézkes és időigényes.

Akkor egyszerűbb inkább a fentebb felsorolt berendezéseket választani? Egyszerűbbnek egyszerűbb, de ne feledjük azt a tényt, miszerint ezek a készülékek 100%-os hatásfokkal működnek, ezért hiába keresünk takarékos berendezéseket. A kulcs a már említett precíz elektronikus szabályozásban rejlik. Ma már léteznek WiFi kapcsolattal rendelkező elektromos radiátorok, amik a távolból is programozhatóak. Ez azt jelenti, hogy amikor elindulunk haza pl. a munkahelyünkről, akkor bekapcsolhatjuk otthon a fűtést, így kellemes meleg fogad minket, viszont ehhez mégsem kellett egésznap működnie az elektromos fűtésnek. Ráadásul radiátoronként eltérő hőmérsékletet és programokat állíthatunk be az igényeinknek megfelelően.