Költséghatékony megoldást kínál a napelemes utcai kandeláber

Költséghatékony megoldást kínál a napelemes utcai kandeláber

 

Legyen szó a portánk előtti szakaszról, vagy épp ipartelepek útszakasziról, a kellő megvilágítás kardinális kérdést jelent. Szerencsére ma már kiváló megoldások érhetők el, hiszen a napelemes utcai kandeláber hosszú távon nem csak a környezetünket, de a pénztárcánkat is óvja. A hagyományos modellekkel ellentétben itt ugyanis a szükséges energiát a magas teljesítményű, kiemelkedő hatásfokkal bíró monokristályos napkollektor biztosítja.

Ennek köszönhetően az üzemeltetés rendkívül költséghatékony, miközben a konstrukció nem igényel speciális karbantartást. További óriási előny, miszerint egy utcai napelemes világítás kapcsán nincs szükség drága és gyakorta elhúzódó előkészületekre sem. Mivel az egység használatához semmilyen infrastruktúra sem kell, így még félreeső helyeken, ipari létesítményektől távol is egyszerűen telepíthető. A kimagasló élettartamról pedig a minőségi alkatrészek és az átgondolt tervezés gondoskodik.


Hogyan épül fel egy napelemes utcai kandeláber?


A rendszer alapját a napkollektor mellett a speciális LED-es lámpatest szolgáltatja. Tudniillik ezek a diódák hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, ennek köszönhetően kiváló hatásfokkal bírnak. Egy napelemes utcai világítás esetében úgynevezett CREE LED-es egység kerül beépítésre, ez képvisel ma a csúcstechnológiát. Egyfelől nagyon alacsony áramfelvétellel rendelkezik, ám még ennél is fontosabb, hogy óriási teljesítménnyel bír, ráadásul nem szórt fényt ad, így precízen behatárolható a világítás iránya. Ezt egészíti ki egy olyan töltésvezérlő, ami folyamatosan optimalizálja az energiafelhasználást. Ez azért kardinális, mert így a beépített akkumulátor élettartama jóval magasabb lesz. Az időtállóságról gondoskodik továbbá a napelemes utcai kandeláber porszórással ellátott tartószerkezete is. A masszív lámpavas a kiképzésének köszönhetően hosszú távon is ellenáll a külső behatásoknak, így pedig hosszú évekig nincs szükség komoly beavatkozást igénylő karbantartásra.

napelemes utcai vilagitas


Napelemes utcai világítás – a környezetbarát megoldás


Ezek a jellemzők pedig összességében nem csak rendkívül gazdaságossá teszik egy ilyen konstrukció alkalmazását, de használatával évente akár több tonnányi széndioxid-kibocsátás is elkerülhető. Ráadásul ezért kompromisszumokat sem kell kötnünk. A napelemes utcai kandeláber ugyanis a legmodernebb kollektornak és a nagy kapacitású akkumulátornak köszönhetően akár 10 napig is üzemelnek egyszeri feltöltéssel. Ez főképp a téli, napfényhiányos időszakban jelent hatalmas könnyebbséget. További pozitívum, miszerint a konstrukció fényeloszlása úgy lett megtervezve, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen, így nagyobb szakaszok bevilágítása esetén is elegendő nagyjából 25 méterenként elhelyezni az oszlopokat. Ebből adódóan a napelemes utcai világítás alkalmazásával a bekerülési költség is jóval kedvezőbb lehet. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy kapcsoló felszerelésével akár beltéri egységként is használható, így például az állattartás során is hatalmas segítséget jelenthet telepítése.