Feltételekhez kötött a relé bekötése

Feltételekhez kötött a relé bekötése

 

A Fi relé bekötése után otthoni elektromos hálózatunk biztonságosabbá válik – nem csak vagyontárgyaink, hanem saját testi épségünk és egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy mennyire korszerűek az áramvédelmi berendezéseink.

A korábbi hálózatok csak úgynevezett olvadóbiztosítékkal rendelkeznek, amelyekhez képest a Fi relé korszerűbb és érzékenyebb műszer. Ha jelenlegi hálózatunk csak ilyennel rendelkezik, akkor mindenképpen érdemes lehet a Fi relé bekötése.

Mi a fi relé szerepe?

A Fi relét szokták hívni érint áram-védőkapcsolónak, de az érintésvédelmi relé vagy az életvédelmi kapcsoló szintén lehetséges elnevezés. Ha ezeket a kifejezéseket halljuk, mind ugyanazt jelenti. A Fi relé az elosztószerkényben található és a szerepe, hogy ha bármilyen áramveszteséget érzékel, akkor azonnal lekapcsol, megszakítja a hálózatot, ezáltal védve minket a súlyosabb következmények bekövetkeztétől. Minden lakás elektromos hálózatának a legfontosabb része az úgynevezett biztosítéktábla, azaz más nevén a lakáselosztó. Ha köznapi nyelven szólva „valami leveri a biztosítékot”, akkor a biztosítéktábla lesz az első, ahol megoldást próbálunk keresni  – általában ilyenkor valamelyik áramkörhöz tartozó kismegszakítót vagy az áram-védőkapcsolót leoldott helyzetben találjuk. Előfordulhat, hogy ezek visszakapcsolása megoldja a problémát, de lehet, hogy újra és újra leveri a biztosítékot – például, ha valamilyen elektromos hálózatra kapcsolódó háztartási berendezésünk zárlatos lett. relé bekötése

Miért fontos a Fi relé helyes bekötése?

Háztartási műszaki cikkeink a legtöbb esetben közvetlenül az elektromos hálózatról (más esetben például akkumulátorról) üzemelnek. Hogy egyszerűen fogalmazzunk, ezeknek a berendezési tárgyaknak, legyen az vízforraló, mosógép vagy mosogatógép, áramra van szükségük ahhoz, hogy működjenek. Ha beindítjuk őket, akkor az áram elkezd ezek felé a berendezések felé folyni – ez kell ahhoz például, hogy a motor működjön és képes legyen elvégezni a szükséges munkát. Alapesetben ezt követően ugyanennyi áram mennyiség folyik vissza egy másik vezetéken, az úgynevezett nullavezetőben. Azonban, ha például egy berendezési tárgy zárlatos lesz vagy egy falban futó vezeték sérült meg, akkor az áram nem visszafolyik, hanem valahol szivárgás lép fel: nem a fázis- és a nullavezető között halad, hanem például a föld felé folyik el. De az is lehet, hogy megérintjük egy ilyen zárlatos berendezésnek valamelyik fém alkatrészét és akkor már mindez a mi testünkön fog keresztülhaladni. Egy áramütés lehetséges következményeivel pedig mindannyian tisztában vagyunk, ilyen esetben akár a legrosszabb is bekövetkezhet. Pontosan ennek elkerülése a Fi relé szerepe. Általánosságban elmondható, hogy 100mA felett áramerősség könnyedén veszélyeztetheti életünket is, ha ez az érték pedig a 40mA meghaladja, már akkor is negatívan befolyásolhatja szívműködésünket. A Fi relé bekötése után a hálózat azért lesz sokkal biztonságosabb, mert akár már a 30mA áramveszteséget is képes érzékelni és azonnal lekapcsol, megszakítva ezzel a hálózatot.

Mit jelent a lakáselosztó bekötése?

A lakáselosztó bekötése során kerülhet elhelyezésre a Fi relé is. A lakáselosztó, azaz a biztosítéktábla tartalmazza a Fi relét és a kismegszakítókat is. A biztosítótáblán a háztartás mindegyik áramköréhez tartozik egy külön kismegszakító, ezek előtt találjuk a Fi relét. De mi is a különbség a kettő között? Nagyon egyszerűen fogalmazva az a különbség a kettő között, hogy amíg a kismegszakító túláramvédelmi, addig a Fi relé bekötése után hibaáramvédelmi funkciót lát el. A kismegszakítónak van egy névleges árama. Ha egy nagyon kicsit ezt meghaladó feszültség folyik az adott áramkörön keresztül, például 16A-es kismegszakító esetén 17A, akkor lehet, hogy ezt még el tudja viselni, de egy adott érték felett kikapcsol. A Fi relé ezzel szemben az átfolyó áram nagyságától függetlenül a szivárgó áramok ellen nyújt védelmet.

Fi relé bekötése házilag: érdemes megpróbálkozni vele?

Ha nincsen ilyen jellegű végezettségünk és tapasztalatunk, akkor a válasz egyértelműen nem. Az áram amilyen hasznos, legalább annyira veszélyes is. A villanyszerelés egy komoly szakma, hiszen rengeteg biztonsági szempontra kell figyelemmel lenni egy biztosítéktábla vagy akár a Fi relé bekötése során. Mind a kismegszakítók, mind a Fi relék bekötése komoly háttérismereteket igényel. Ezeknek ugyanis több típusa van, amelyek különböző teljesítményre lettek tervezve. Oda kell figyelni arra, hogy az áram-védőkapcsoló névleges üzemi árama megegyezzen vagy magasabb legyen, mint az utána bekötött kismegszakító értéke. Nem mindegy, hogy 1 vagy 3 fázisú fi relé kerül bekötésre, ismerni kell a hálózat vezetékeinek keresztmetszetét vagy a hálózatra csatlakozó berendezések teljesítményét. Azt is tudni kell, hogy az adott eszköz milyen céllal kerül beszerelésre. A 10mA vagy a 30mA típusok kifejezetten személyi védelemre szolgálnak, míg a 100mA-tól kezdődően védelmet nyújtó típusok ipari körülmények között használhatók, hiszen ezeknek az elsődleges célja az elektromos berendezések védelme.
 

Újépítésű lakások kötelező berendezése a Fi relé

A fi relé bekötése most már minden új villamos vagy a már meglévő hálózat esetén kötelező, de minden esetben szakember feladata. Nem létezik ugyanis szabványosított megoldás ennek bekötésére, minden esetben ismerni kell a pontos körülményeket, a hálózat vagy az arra csatlakozó eszközök legfontosabb paramétereit. A fi relé bekötése után saját magunkat is nagyobb biztonságban tudhatjuk, valamint védi elektromos berendezéseinket is, hogy egy rövidzárlat ne okozza azok tönkretételét. Egy sérült vezeték nem csak szivárgó áramot okozhat, de a lakástüzek kialakulása is sok esetekben ezekre vezethetők vissza. Napjainkban egyre több okos eszközt használunk, amelyek szinte kivétel nélkül árammal működnek, kiváltva a korábban használt megoldásokat. A mai világban tehát elengedhetetlenül fontos az elektromos hálózat biztonsága, amelyben nagyobb fontos szerepet tölt be a Fi relé bekötése!