Feltételekhez kötött a relé bekötése

Feltételekhez kötött a relé bekötése

Többféle elnevezést kapott az áramvédő kapcsoló. Sokan csak reléként ismerik, azzal azonban nincsenek tisztában, hogy pontosan mire szolgál. Amint a helyes, szabványos kifejezés is rávilágít, védi az élőlényeket az áramütéstől és a különféle elektronikai berendezéseket a meghibásodástól. De ez csupán abban az esetben lehetséges, hogyha a relé bekötése szakszerűen történik.

Fontos betartani néhány pontos lépést, hogyha azt szeretnék, hogy a védőkapcsoló ellássa a feladatát, amikor szükség van rá. Ellenkező esetben egy rövidzárlat vagy egy hirtelen áram visszakapcsolás alkalmával búcsút mondhatunk a tévénknek vagy a lakásban található egyéb érzékeny eszközeinknek.

Új villamos hálózat vagy a már meglévő esetén a relé bekötése kötelezően történik minden háztartásban. Bizonyos esetben a relé bekötése lehetséges a régi berendezéseknél is, de csak abban az esetben, hogyha ezek rendelkeznek minden szükséges feltétellel, a biztonságos kivitelezés érdekében. Amennyiben helyesen jártunk el a relé bekötése során, akkor az a szigetelési hibát is képes észlelni és ekkor lekapcsolja a hálózatot. Tehát megállapítható, hogy a relé bekötésével a tűzvédelem érdekében is megtettük a kellő lépéseket.relé bekötése

Mire figyeljünk a bekötésnél?

A relé bekötése előtt fontos megállapítani, hogy az adott eszköz pontosan minek védelemre fog szolgálni. A 10mA vagy a 30mA védőkapcsolók kifejezetten a személyi védelemre szolgálnak, ezért ezeket kell alkalmazni a relé bekötésekor. Ezen belül három kategóriára bonthatjuk a védőkapcsolók típusait. A leggyakrabban használt változat az „AC“ típus. Ez egy jól bevált módszer a háztartások szivárgó áram védelme érdekében.

A kifinomultabb változata az „A“ típus. Ez már a szabályozó elektronikák esetében is alkalmazható. Bizonyos gyártók az indukciós tűzhelyekhez és a légkondicionáló berendezésekhez is ezt a típust javasolják, a meghibásodások elkerülése érdekében. A harmadik, vagyis az „S“ típusú relé bekötése nem használható a személy védelemre, mivel ennél a modellnél az áram érzékenység 100mA-tól kezdődik. Éppen emiatt leginkább az ipari környezetben van rá szükség, ahol az elektronikai szerkezetek újraindítása üzemszerűen történik.relé bekötése

Az valószínűleg senkinek sem jelent nagy újdonságot, hogy a relé bekötését – modelltől függetlenül – csakis szakember végezheti. Többek között azért, mert nem létezik általános szabvány a relé bekötésére, mivel minden esetben számos környezeti tényezőt kell figyelembe venni és ezeknek megfelelően kell eljárni. Csak és kizárólag így kerülhetőek el a balesetek és az elektronikus berendezések meghibásodása. Az relé bekötését követően egy teljes mértékben biztonságos hálózatot használhatunk.