Elektromos hálózat bővítése az amperszám növelésével

Elektromos hálózat bővítése az amperszám növelésével

 

Bár az eszközeink egyre energiatakarékosabbak, az tény, hogy egyre több lesz belőlük. Most már elektromos a bojler, a konvektor, a párásító és páramentesítő, a légkondicionáló, a sütő, a főzőlap és a listát még sokáig lehetne folytatni. Ezért szükségessé válthat az elektromos hálózat bővítése. Kicsit kétértelmű a dolog, mivel nem pusztán arról van szó, hogy egy új helyiségbe bevezettetjük a villanyáramot néhány fali csatlakozó és villanykapcsoló formájában. Az elektromos hálózat bővítése alatt a teljesítménybővítés is értendő. Erre leginkább akkor van szükség, hogyha egy vagy több nagy fogyasztót szeretnénk üzemeltetni a lakásban.

Mikor van rá szükség?

Az újépítésű épületekben található elektromos hálózat nagyjából már fel van készítve az effajta megterhelő igénybevételre. Viszont hazánkban számtalan régi épület, lakóház, társasház található, amiben az elektromos hálózat állapota korszerűtlen, vagy csak egyszerűen siralmas. Ha már a negyedik mosógépet küldjük vissza a webáruháznak nagy mérgesen, azzal az indokkal, hogy a kiszállított termék defektes, akkor érdemes azon is elgondolkodni, hogy nincs-e szükség az elektromos hálózat bővítésére. Minél több elektromos eszközt üzemeltetünk egyszerre, annál nagyobb a fogyasztás és a vezetékek túlhevülhetnek. Jobb esetben a FI relé lekapcsolja a hálózatot, de ha ez nem történik meg, akkor elolvadhatnak a vezetékek a falban.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Ekkor már az is gondot jelenthet, hogy megtaláljuk a probléma helyét. Ez persze megoldható a megfelelő műszerekkel, mint például egy kábelkereső. Ám ilyen természetesen csak keveseknek van otthon, ezért valószínűleg szakemberre lesz szükség. Az elektromos hálózat bővítését pedig csak úgy lehet elvégezni, hogyha azt jóváhagyja az áramszolgáltató. Az elektromos hálózat bővítéséhez az olyan főbb tevékenységi körök tartoznak, mint az amperszám növelése. Mindenképp szükséges a lakás villanyszerelésének a felülvizsgálata. Ez fogja meghatározni, hogy milyen mértékű bővítésre van lehetőség.

Teljesítménybővítés

Ezt a feladatot kizárólag regisztrált villanyszerelő végezheti el, hiszen egy fővezeték cserét nem lehet csak úgy megcsinálni. A hálózat ellenőrzése során megállapításra kerül annak a műszaki állapota. Ennek függvényében már el lehet készíteni a pontos tervet, ami alapján megvalósítható az elektromos hálózat bővítése. A teljesítménybővítést egyet jelent az amperszám növelésével. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen figyelembe kell venni bizonyos szempontokat, úgy mint azt, hogy mekkora az igényelt áramerősség, a jelenleg rendelkezésre álló fázis számot, illetve többek között a mért és méretlen fővezeték állapotát.