Elektromos hálózat bővítése az amperszám növelésével

Elektromos hálózat bővítése az amperszám növelésével

 

Bár az eszközeink egyre energiatakarékosabbak, az tény, hogy egyre több lesz belőlük. Most már elektromos a bojler, a konvektor, a párásító és páramentesítő, a légkondicionáló, a sütő, a főzőlap és a listát még sokáig lehetne folytatni. Ezért szükségessé válthat az elektromos hálózat bővítése.

Kicsit kétértelmű a dolog, mivel nem pusztán arról van szó, hogy egy új helyiségbe bevezettetjük a villanyáramot néhány fali csatlakozó és villanykapcsoló formájában. Az elektromos hálózat bővítése alatt a teljesítménybővítés is értendő. Erre leginkább akkor van szükség, hogyha egy vagy több nagy fogyasztót szeretnénk üzemeltetni a lakásban.

Mikor van rá szükség?

Az újépítésű épületekben található elektromos hálózat nagyjából már fel van készítve az effajta megterhelő igénybevételre. Viszont hazánkban számtalan régi épület, lakóház, társasház található, amiben az elektromos hálózat állapota korszerűtlen, vagy csak egyszerűen siralmas. Ha már a negyedik mosógépet küldjük vissza a webáruháznak nagy mérgesen, azzal az indokkal, hogy a kiszállított termék defektes, akkor érdemes azon is elgondolkodni, hogy nincs-e szükség az elektromos hálózat bővítésére. Minél több elektromos eszközt üzemeltetünk egyszerre, annál nagyobb a fogyasztás és a vezetékek túlhevülhetnek. Jobb esetben a FI relé lekapcsolja a hálózatot, de ha ez nem történik meg, akkor elolvadhatnak a vezetékek a falban.

A kulcs az amperszám növelése

amper bővítése
 

Ekkor már az is gondot jelenthet, hogy megtaláljuk a probléma helyét. Ez persze megoldható a megfelelő műszerekkel, mint például egy kábelkereső. Ám ilyen természetesen csak keveseknek van otthon, ezért valószínűleg szakemberre lesz szükség. Az elektromos hálózat bővítését pedig csak úgy lehet elvégezni, hogyha azt jóváhagyja az áramszolgáltató. Az elektromos hálózat bővítéséhez az olyan főbb tevékenységi körök tartoznak, mint az amperszám növelése, amire a későbbiekben még kitérünk, hogy miként lehetséges. Mindenképp szükséges a lakás villanyszerelésének a felülvizsgálata. Ez fogja meghatározni, hogy milyen mértékű bővítésre van lehetőség.

Teljesítménybővítés

Ezt a feladatot kizárólag regisztrált villanyszerelő végezheti el, hiszen egy fővezeték cserét nem lehet csak úgy megcsinálni. A hálózat ellenőrzése során megállapításra kerül annak a műszaki állapota. Ennek függvényében már el lehet készíteni a pontos tervet, ami alapján megvalósítható az elektromos hálózat bővítése. A teljesítménybővítést egyet jelent az amperszám növelésével. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen figyelembe kell venni bizonyos szempontokat úgy, mint azt, hogy mekkora az igényelt áramerősség, a jelenleg rendelkezésre álló fázis számot, illetve többek között a mért és méretlen fővezeték állapotát.

Az amper bővítés menete szakemberrel

A legtöbb esetben 32 Amper teljesítménynövelés elegendőnek szokott bizonyulni. Ez azért számít szerencsés helyzetnek, mert ez a teljesítmény mindenkinek jár. Tehát nem kell érte a szolgáltatónak plusz díjat fizetni. Csupán a kiérkező szakember munkadíját és az anyagköltségeket kell kifizetni. Az már sokkal nagyobb gondot jelenthet, hogyha még ezt az amperbővítést sem bírja el a lakás korszerűtlen hálózata. Ha új rendszer kialakítását kell eszközölni, az már egy teljes lakásfelújítást von maga után, hiszen ezeknek a helyét a falakban kell kivésni.

De mi a helyzet, akkor, hogyha a vezetékekkel minden rendben, mégsem bizonyul elégnek az a bizonyos 32 Amper? Erre is létezik megoldás, mert a bővítés megoldható, csupán néhány ezer Ft-os bővítési díjjal kell számolni amperenként,

Az amper bővítés a villanyóránál kezdődik

Mert előbb ezt kell szemügyre vennünk ahhoz, hogy megtudjuk mekkora mennyiségű áramot kapunk a szolgáltatótól. Ehhez pedig nincs szükség villanyszerelőre, csupán azzal kell tisztában lennünk, hogy hol kell keresgélnünk ezt az értéket. Hogyha a háztartás áramfelvétele nagyobb, mint a villanyóra mellett/felett/alatt található kismegszakítón látható érték, akkor esedékes az elektromos hálózat bővítés. Már csak az a kérdés, hogy meddig bővítsünk?! Ezt a már említett módon állapíthatjuk meg. Nagyjából fel kell mérnünk, hogy mekkora teljesítményű elektromos berendezéseket szeretnénk üzemeltetni. A hálózatnak azt is bírnia kell, hogyha ezek esetenként egyszerre működnek.

Ez a terhelés nem csak a vezetékekre fog kihatni. Lehet, hogy azokkal minden rendben és nem szorulnak majd cserére, viszont a fali csatlakozókban még kár keletkezhet a hő hatására. Ezért a régi darabokat szintén korszerű változatokra kell lecserélni.

Villanyóra bővítés új lakrész esetén

amperszam novelese

Ilyenre is szükség lehet, hogyha egy telken belül egy saját házszámmal rendelkező épület kerül kialakításra, például egy közös udvar esetében. Természetesen ebben az esetben is szükséges az amper bővítés, hiszen ugyanarról a fővezetékről még egy lakrész üzemel a továbbiakban és ennek a fogyasztása egy külön mérőeszköz segítségével történik, aminek a felszerelése szintén a közműszolgáltató feladatkörébe tartozik. Érdemes előzőleg megérdeklődni, hogy az ilyen jellegű hálózatbővítés milyen költségeket von maga után. Sokkal összetetteb az ügyintézés menete, mint egy általános amper bővítés során.

Feszültség számítás – Nagyon bonyolult?

Ha ismerjük az ehhez szükséges képletet és mindenképp magunk szeretnénk számolgatni, akkor egyáltalán nem az. Persze ezt is rábízhatjuk másra, hogyha nem érünk rá a képletekkel foglalatoskodsni. Mindent összevetve, nem árt képben lenni azzal, hogy miként történik a feszültség számít az elektromos hálózat bővítés alkalmával. Hogy miért? Mert attól, hogy valaki szakértő, még nem biztos, hogy tényleg az. Mellesleg lehet, hogy nem végzi lelkiismeretesen a munkáját. Kicsi rá az esély, de ilyen is előfordulhat és akkor csak menetközben döbbenünk majd rá, hogy valami nem stimmel. Ekkor pedig bánni fogjuk, hogy nem végeztünk el a rendelkezésünkre álló adatok alapján mi magunk is egy fesztültség számítást.  

Az elektromos teljesítmény értékére is szükség lesz

A feszültség kiszámítása esetében olyan mértékegységekkel találkozhatunk, mint a már sokat emlegetett Amper (A). Ez azt mutatja, hogy egységnyi idő alatt mekkora töltés halad át a vezetékén. Az áram erősségét jelzi.

Az elektromos teljesítménnyel, pedig már mindnyájan találkozhattunk, hiszen ezt Watt-nak (W) nevezik. Ez az egységnyi idő alatt elvégzett munkát jelöli.

Volt (V), azaz a feszültség kimutatja, hogy mekkora munkát végez a töltés két pont között, miközben elér egyik pontból a másikba.

Ezekből az értékekből kiszámítható, hogy milyen mértékű bővítésre van szükség az elektromos hálózat bővítéséhez azért, hogy a több egyszerre működtetett fogyasztó ne csapja le állandóan a biztosítékot. Hogyha a bővítés nem történik meg, akkor előfordulhat, hogy mára megszakító sem fogja megvédeni teljesen a rendszert, ami előbb-utóbb a fogyasztók, szerelvények, károsodásához vezethet. Nem beszélve egy rövidzárlatról, amiből a legrosszabb esetben tűz keletkezhet.

Nem jó az ördögöt a falra festeni, viszont számolni kell minden eshetőséggel ezért, ha valóban indokolt az elektromos hálózat bővítése, akkor jobb minél előbb eszközölni azt egy hozzáértő szakember révén. Manapság már rutinnak számít egy ilyen felmérés elvégzése és az ezzel kapcsolatos ügyintézés sokkal gördülékenyebben kivitelezhető, mint néhány évvel ezelőtt. Nem beszélve arról, hogy pozitív hatással van az életminőségünket illetően, mivel így igény szerint, biztonságosan használhatjuk az elektromos berendezéseinket.