Elektromos autó töltése otthon

Elektromos autó töltése otthon

 

Az elektromos autó töltése otthon lassan megszokott jelenséggé válik. Az elmúlt évek állami támogatásai nem csak az önkormányzatok töltőállomás kiépítéseit segítették jelentősen, hanem a magánszemélyek villanyautó vásárlásait egyaránt.

Napjainkban rengeteg ingyenes töltőállomás várja az elektromos autósokat, akiknek a száma folyamatosan növekszik. A jelenlegi helyzet azonban meg fog változni, minél több új villanyautó jelenik meg az utakon, annál hamarabb. Kérdés, hogy az ingyenes köztéri töltés meddig maradhat meg ebben a formában. Ahogy a töltőállomások telítettebbek lesznek, ezért egy elektromos autó töltő kiépítése otthon egyre életszerűbb megoldás lesz.

Miért éri meg az elektromos autó töltése otthon?

Napjainkban a fenntartható fejlődés, a környezet védelme egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ennek a felfogásnak megfelel a villanyautók egyre nagyobb térhódítása is. Az elektromos autó használata a hagyományos belsőégésű motorokkal szemben lényegesen kevesebb károsanyag kibocsátással jár.

Az elektromos autó töltésének költségei is alacsonyabbak, mint a tankolás, azonos távolság körülbelül ötöd annyiból tehető meg villanyautóval, mint benzinessel. Már egy egyszerűbb, konnektorba csatlakoztatható gyári töltővel is takaríthatunk meg költségeket, de a legjobb megoldás egy nagyobb teljesítményre képes fali töltő kiépítése.

Milyen típusú elektromos autó töltők léteznek?

 

A közterületeken elérhető töltőknek két típusa létezik. A legnagyobb teljesítményűeket olyan forgalmasabb pontokon helyezik el, ahol a nagyobb távolságokat utazók megfordulnak, mint például az autópályák benzinkútjai. Ezek a villámtöltők háromnegyed óra alatt képesek egy villanyautó akkumulátorát 80%os szintre tölteni. Az ilyen gyorstöltők hivatalos elnevezése a Mode 4.

Az úgynevezett Mode 2 típusú töltő minden villanyautóhoz jár, ezzel a konnektorokból lehet tölteni az elektromos autót. Sokszor kézenfekvő, de koránt sem a legjobb megoldás. Fontos, hogy a hálózat és a konnektorok elbírják-e ezt a teljesítményt. Lényegében az történik, hogy egy elektromos autót „teszünk fel” tölteni a háztartás elektromos rendszerére hasonló módon, mint egy telefont vagy fényképezőgépet.

Éppen ezért lehet biztonságosabb és hatékonyabb egy elektromos autó töltő kiépítése otthon.

Ezek a fali töltők fix bekötéssel csatlakoznak az elektromos hálózathoz, sokkal biztonságosabbak, nagyobb teljesítményre képesek. Ezeket a típusú töltőket nevezzük Mode 3-nak.  

Milyen teljesítményre képes egy otthoni töltőpont?

A Mode 3 tehát a villámtöltő és a konnektorba dugható töltő közötti kategória – a legtöbb utcai töltőpont is Mode 3 típus nagyobb teljesítményű változata. Az otthon kialakított falitöltő is ezt a Mode 3 típust használja. Az utcai Mode 3 töltők jellemzően 11 – 22 kW teljesítményre is képesek, míg az otthoni töltőpontok már 3,7 kW teljesítménnyel is működhetnek, de természetesen technikailag nincs akadálya a 22 kW teljesítmény elérésének sem.

A Mode 2 típusú csatlakozókkal összevetve azt is mondhatjuk, hogy a konnektorba csatlakoztatható megoldáshoz képes akár háromszor több energia visszapótlására is képesek lehetnek egy 8 órás töltés során. Telepítésük magánszemélyek számára nem engedélyköteles, azonban minden esetben csakis villanyszerelő vagy villamosmérnök jóváhagyása mellett szabad használni!

Hogyan történik az elektromos autó töltő kiépítése otthon?

Ha otthoni töltőpont kerül kialakításra, azzal hasonló teljesítményű töltő csatlakozhat a háztartás elektromos hálózatára, mint a közterületeken szokás. Két szempontot kell figyelembe venni a megfelelő teljesítmény kiválasztásához.

Mekkora legyen a fali töltő teljesítménye?

Az egyik szempont az otthoni elektromos hálózat állapota, jelenlegi teljesítménye. Erre ugyanis egy újabb nagyfogyasztó kapcsolódik. Ezért minden esetben szakértő villanyszerelő feladata, hogy a felméréseket, tervezéseket elvégezze. Ha nincs elegendő kapacitás, akkor az elektromos hálózat bővítése lesz szükséges a töltőpont kialakításához. Ezeket a munkálatokat csak az ELMŰ által is nyilvántartásba vett szerelő végezheti. Tehát egyfelől olyan teljesítményű töltő telepítése lehetséges, amelyet a hálózat el is bír.

A másik szempont az elektromos autó fedélzeti töltője. Ennek ugyanis típusonként van egy maximuma, amekkora töltőáramot tud használni, mekkora teljesítményű áramot tud fogadni. Hiába építünk ki egy 22 kW teljesítményre képes fali töltőt, ha a villanyautó ennek csak a töredékét lesz képes felvenni.

Mennyibe kerül az elektromos autó töltése otthon?

Hogy az elektromos autó töltés otthon mennyivel olcsóbb, mint a benzin, nehéz pontosan megmondani. A benzinárak folyamatosan emelkednek, míg hazánkban az egyik legolcsóbb a villamosenergia egész Európában. Így ezekkel a feltételekkel jelenleg lényegesen kedvezőbb opció, azonban ezek a feltételek hosszú távon bármikor változhatnak.

Arról nem is beszélve, hogy az elektromos autó töltése otthon annak éri meg a legjobban, akinek már napelem rendszer termeli az áramot: ilyen esetben az autó töltés otthon gyakorlatilag ingyenes.

A jelenlegi energiaárakkal számolva azt lehet mondani, hogy átlagosan egy liter benzin áráért, azaz 500 forintért körülbelül 100 kilométernyi energiát tölthetünk villanyautónkba. Ez természetesen függ az adott autó típusától vagy az energiaszolgáltató tarfiáitól is, nagyságrendileg így lehet szemléltetni az elektromos és benzines autó költségeit.

Összegezés

Villanyautóra váltani mindenképpen környezettudatos megoldás. Ahhoz, hogy költségbarát is legyen, számolni kell az ilyen típusú járművek magasabb ára mellett egy fali töltőpont kiépítésének költségeivel is. Ezeknek ismeretében valamennyi megtérülési idővel számolni kell az ilyen beruházások esetén. De hosszú távon egy elektromos autó töltése otthon gazdaságos megoldás lehet, egy napelem rendszer mellett pedig egyenesen ingyenes. Mindenesetre minden villanyautóval megtett kilométeren már valamennyit spóroltunk egy benzines gépkocsival szemben.