Egypólusú kapcsolótól a csillárkapcsoló bekötéséig

Egypólusú kapcsolótól a csillárkapcsoló bekötéséig

 

Talán Ön is olyan tettre kész ember, aki nem ijed meg akkor sem, ha különféle villaszerelési munka, esetleg egy csillárkapcsoló bekötése a feladat. Mivel a háztartások világítási rendszerében meghatározó szerepe van a kapcsolóknak, így most egy kis segítséget nyújtunk mindazoknak, akik szeretnék saját maguk megoldani a feladatot.

Mielőtt azonban belekezdünk, fontos megjegyezni, hogy az erősáramú hálózat nem játék. Amennyiben nincs elég gyakorlata, inkább bízzon meg egy tapasztalt villanyszerelőt a munkával. Egy profi szakember könnyen felméri az munka veszélyforrásait és természetesen maradéktalanunk elvégzi az adott feladatot.

Első a biztonság!
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy amennyiben elektromos hálózattal dolgozunk, kivétel nélkül, minden esetben feszültség mentesíteni kell az adott áramköri szakaszt. Lényegtelen, hogy egy új csillárkapcsoló bekötése a feladat, vagy cseréről van szó, mindenképpen áramtalanítani kell a hálózatot. Az elosztószekrényben található kismegszakítók mellett ne feledkezzünk meg a mérőóra előtti megszakítókról sem. Valamennyit kapcsoljuk le a teljes biztonság érdekében. Arra is ügyeljünk, hogy a szerelés ideje alatt senki nem kapcsolja vissza a rendszert. Munkavégzés közben viseljünk gumikesztyűt és lehetőség szerint villanyszerelő bakancsot. Ha az utóbbi nem áll rendelkezésére, akkor jó alternatíva lehet egy vastag talpú cipő. Fontos, hogy jó minőségű, szigetelt szerszámokat használjunk. Mindez egyértelműnek hangzik, ennek ellenére sajnos sok baleset történik. Egyszóval alaposan gondoljuk át a dolgot, mielőtt nekikezdünk.


Egy-egy villanykapcsoló bekötése eltérő lehet


Egy laikus számára minden olyan egyszerűnek látszik. Ha megnyomjuk a kapcsolót, fény árasztja el a helyiséget, egy újabb kattintással pedig lekapcsoljuk a lámpát. A naponta ezerszer elvégzett művelet mögött azonban több különböző kialakítású áramkör állhat. Mindig az igényeinknek megfelelő rendszert kell választani. A legegyszerűbb eset, amikor egyetlen fényforráshoz egyetlen kapcsoló tartozik. De ugyanazzal a kapcsolóval akár több lámpát is felkapcsolhatunk, és persze az is előfordulhat, hogy egyetlen lámpához tartozik több kapcsoló. Jó példa erre, ha például egy lépcső tetején és alján is elhelyezünk egy villanykapcsolót. A megfelelő világítási áramkör kiválasztása és beszerelése tehát nem egy egyszerű sablon alapján zajlik. Minden helyzethez meg kell találni a legjobb megoldást az alábbi villanykapcsoló típusok közül: egypólusú, kétpólusú, hárompólusú, csillárkapcsoló, váltó, kettősváltó vagy keresztkapcsoló. Az alábbiakban ezek közül mutatjuk be a leggyakrabban használt típusokat. Sokat segít a munkában a kapcsolási rajz, ami általában a termékek hátoldalán találhatók.

Egypólusú kapcsoló bekötése


Kezdjük a legegyszerűbb és talán a leginkább elterjedt típussal. A 101-es jelölésű változatot egysarkú villanykapcsolónak is szokták nevezni. Gyakorlatilag a világ minden háztartásában megtalálható. Általában olyan helyiségekben alkalmazzák, aminek csak egy bejárata van, azaz elég egyetlen kapcsoló, amit érkezéskor és távozáskor használunk. Ilyen például egy kisebb szoba, mellékhelyiség, kamra, pince, tároló vagy gardrób. Tökéletes olyan egyedi fényforrások vezérlésére is, mint hangulatvilágítás, mosogató feletti lámpa vagy az íróasztalunk világítása. Bekötése meglehetősen egyszerű, hiszen az áramkör fázisvezetőjét szakítja meg. Egy billentyű tartozik hozzá, amivel egy vagy több fényforrást vezérelhetünk egyszerre, de csak egyetlen kapcsolási helyről.

Kétpólusú kapcsoló bekötése

 


A 102-es jelölésű kétpólusú vagy kétsarkú kapcsoló sokban hasonlít az egypólusú változathoz. Szintén egy billentyűvel rendelkezik és ezzel is egyetlen helyről vezérelhetünk egy vagy több lámpát. Amiben azonban eltér, hogy a kétpólusú kapcsoló a nullavezetőt is megszakítja a fázisvezetőn kívül. Bekötésekor tehát a kapcsolón mindkét vezetőt át kell vezetnünk. Mivel használata során a nullavezetőt is megszakítja, így sokkal biztonságosabb érintésvédelmi jellemzőkkel rendelkezik. Ennek köszönhetően nedves, vizes helyiségekben érdemes alkalmazni, azaz fürdőszobákban, zuhanyzókban vagy a gőzzel teli konyhákban.  

Csillárkapcsoló bekötése


A csillárkapcsoló bekötése után két különböző áramkört vezérelhetünk. A 105-ös jelzésű rendszert ezért kétáramkörös kapcsolónak is nevezik. Működése alapvetően megegyezik az egypólusú változattal, azaz egyetlen helyről vezérelhető és csak a fázisvezetőt szakítja meg használata során. A lényeges különbség, hogy a fázisvezetőt kétfelé osztja, azaz két egymástól függetlenül működő billentyűvel két áramkört vezérelhetünk. A csillárkapcsoló bekötése során figyeljünk rá, hogy a fázisvezető bekötési pontja egy befelé mutató nyíl. A kifelé mutató nyíl pedig a fényforráshoz futó fázis bekötési pontja. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a csillárkapcsoló bekötése után, az elnevezésének megfelelően külön kapcsolhatjuk például a csillár fényforrásait. De használhatjuk természetesen másfajta kétáramkörös elektronikus berendezések vagy lámpák esetén is.

Váltókapcsoló bekötése


Vannak olyan szituációk, amelyek során elengedhetetlen a 106-os jelzésű váltókapcsolók, vagy más néven alternatív kapcsolók alkalmazása. Tegyük fel, hogy egy helyiségnek két bejárata is van, de csak egy kapcsolóval rendelkezik. Ha a rossz irányból érkezünk, a sötétben kellene átverekedni magunkat a szobán, hogy fel tudjuk kapcsolni a lámpát. Értelemszerűen sokkal kényelmesebb megoldás, ha mindkét ajtónál van egy kapcsoló. Ez azt jelenti, hogy mindkét kapcsolónak egy kattintással fel vagy éppen le kell kapcsolni a fényforrást, attól függően, hogy éppen ég vagy nem ég a lámpa. Pontosan erre való az alternatív kapcsolás, aminek beszereléséhez tehát mindenképpen két váltókapcsolót szükséges alkalmazunk. A váltókapcsolók működésükből adódóan egy váltóérintkezővel és egy billentyűvel rendelkeznek.

Keresztváltó kapcsoló bekötése


Tovább bonyolódik helyzet, amennyiben azt szeretnénk, hogy egy fényforrás kettőnél is több helyről vezérelhető legyen. Erre nyújt megoldást a 107-es jelzésű keresztváltó kapcsoló. Önmagában ezt a típust nem tudjuk alkalmazni, mindig a váltókapcsolókkal együtt kell szerelni. A keresztváltó kapcsolóban két gyárilag összekötött váltóérintkezőt találunk és mindig egy billentyűvel rendelkezik. Alkalmazása során minden esetben a két váltókapcsoló közé kell beépíteni. Lényegében korlátlan számú keresztváltót beiktathatunk az alternatív kapcsolók közé. Ám a tapasztalat azt mutatja, hogy háromnál többet már nem érdemes felhasználni, a beépítés bonyolultsága és a vezetékek hossza miatt. Ilyen esetben érdemes az úgynevezett impulzus relét alkalmaznunk. A keresztváltó kapcsolóhoz összesen négy vezeték tartozik és működése közben a váltókapcsolók alternatív szálait cseréli meg.

Villanykapcsolók jellemzői


Alapvetően három tényező határozza meg a villanykapcsolókat. A névleges érték a kapcsoló névleges feszültségét és a névleges áramot jelzi. Az IP fokozat mutatja a termékek védettségi szintjét. Végezetül meghatározó a szerelési mód is, ami lehet falon kívüli és falba süllyesztett.