Bizonyos esetben bonyolult lehet a csillár bekötése

Bizonyos esetben bonyolult lehet a csillár bekötése

 

Nem kizárt, hogy mi magunk is meg tudjuk oldani egy világítótest szakszerű bekötését ám, ha nem boldogulunk ezzel a feladattal, akkor jobban járunk, hogyha szakembert hívunk, aki érti a dolgát. Egy csillár bekötése többféle módon történhet, mivel ez attól függ, hogy milyen modellről van szó. Az egyszerűbb változatok esetében egyetlen kapcsolóról van szó, ám vannak kétáramkörös csillárok is, amiket egy átlagember nem biztos, hogy megfelelően be tud kötni. Ha a két kapcsolóból csak az egyiket kapcsoljuk fel, akkor csal adott számú izzó fog meggyulladni a csilláron.

Csillár bekötése szakszerűen

Amennyiben mind a kettő fel van kapcsolva, mindnek égnie kell. Kivétel az az eset, amikor valamit elhibázunk a csillár bekötésekor. Elég egy vezetéket rossz helyre kötni és könnyen rövidzárlatot okozunk. Amennyiben a biztosítékok megfelelő állapotban vannak, ez még nem is olyan nagy problémát. De a régi becsavarós, kerámia biztosítékok már elavultnak számítanak és ha nem szakítják meg időben az áramot a vezetékekben, akkor azok elolvadhatnak és az eszközök károsodásához is vezethetnek. Természetesen az első feladat a csillár bekötése előtt a rendszer teljes áramtalanítása.

Figyeljünk a biztonságra!

 

Úgy ne is próbálkozzunk a dologgal, hogyha nem kapcsoljuk le az áramot, mert az életveszélyes is lehet. Vannak, akik hanyag módon csak lekapcsolják a villanykapcsolót, mert így azokban a vezetékekben, elméletileg nincs villanyáram, amíg ismét fel nem lesznek kapcsolva. Ám elég egy rossz mozdulat vagy egy kis figyelmetlenség és máris megtörténhet a baj. Ezért mindig, mindent a biztosítékok lekapcsolásával kell kezdeni és ez nem csak a csillár bekötésére vonatkozik, hanem ugyanez a helyzet egy konnektor vagy egy kapcsolócserével is. Aki szeret otthon barkácsolni az sok mindennel elboldogul, viszont az ilyen speciális feladatokhoz, speciális villanyszerelő szerszámokra van szükség. Ezek általában jól szigetelt markolattal rendelkeznek, ezért elkerülhető a végzetes áramütés a munka során.

Keressen szakembert!

Az interneten keresgélve könnyen lehet találni olyan szakembert, aki kedvező munkadíjjal vállalja az olyan feladatokat is, mint a csillár bekötése. Ám érdemes körültekintőnek lenni, mert sokan arra utaznak, hogy minél több pénzt csikarjanak ki a gyanútlan áldozatból. Egy korrekt villanyszerelő weboldalán megtalálhatóak a referencia munkák, illetve fel vannak tüntetve az addigi ügyfelek véleményei is a szolgáltatással kapcsolatban. Amennyiben szem előtt tartjuk ezt a néhány apróságot, ez esetben a csillár bekötése nem fog kellemetlen feladatnak számítani. A minőségi modelleket általában könnyebb beszerelni, mint a rosszminőségű, kínai és török változatokat, amik sajnos egy elég nagy részét teszik ki a választéknak. Ezért fontos mindig a megbízható gyártók termékét választani.