Az okosotthon feltételeinek megteremtése

 

Az előrelátás egy nagyon fontos feltétele az esetleges jövőbeli fejlesztéseknek. A világ olyan gyors ütemben változik, hogy mindig érdemes amennyire csak lehet előre tekinteni.

Az okosotthon technikai vezérlése megkövetel bizonyos feltételeket, amik szerencsés, ha már alapból rendelkezésre állnak.

Még 50 évvel ezelőtt nem lehetett számítani rá, hogy mobiltelefonra telepített applikációkon keresztül történik majd meg a lakásokba integrált érzékelők nyomon követése, irányítása. Ezzel szemben, ha az elmúlt 1-2 évtizedet nézzük, akkor már nem mondható el ugyanez. A technika előrehaladásával és az internet megjelenésével a lehetőségek nagyon kinyíltak, és már elvárható, hogy a fejlesztés esélye biztosított legyen egy későbbi okosotthon kivitelezéshez.

okosotthon

Előkészületi munkák okosotthon kialakításhoz

Mivel mindennek az alapja az elektromosság, ezért erre kiemelt figyelmet kell szentelni a kábelek lefektetése alkalmával. Régebben legfeljebb csak az a kérdés merült fel, hogy merre legyen pluszban 1-2 konnektor vagy villanykapcsoló, de most ennél többről van szó.

 

Egy okosotthon esetében számolni kell több nagy fogyasztóval, amilyenek a klímaberendezések, hőszivattyúk, kompresszorok, amik elég komoly energia felvételre képesek. Legyen szó tehát egy új ingatlan villanyszereléséről, vagy egy régi lakás hálózatnak a bővítéséről az előkészületi munkák során gondolni kell a professzionális fogyasztók esetleges későbbi telepítésére. Az okosotthon esetében ez gyakran jelenti azt, hogy lehetőleg mindenhol legyen külön null vezeték. Erre az árnyékolás, világítás esetében egyértelműen szükség lesz.

További feltételek az okosotthon kiépítéshez

Amennyiben az energiaellátás már nem fog akadályokba ütközni, akkor még ott van a stabil internetkapcsolat, ami elengedhetetlen. Mivel távoli hozzáférés keretében történik meg bizonyos rendszerek nyomon követése az okosotthon esetében, és ilyen módon lehet értesítést kapni a történésekről, így fontos, hogy mindig legyen megfelelő szolgáltatás. Érdemes erre külön kitérni a szerződés megkötése során, valamint a szerelő figyelmét is felhívni erre. Ha pedig minden adott, kezdetét veheti a kiépítés.