A villanyszerelés szakértelmet és pontosságot követel

A villanyszerelés szakértelmet és pontosságot követel

 

A ház körüli teendők közül minden kétséget kizáróan a villanyszerelés számít az egyik legveszélyesebbnek. Ennek ellenére sokan gondolják úgy, hogy megpróbálkoznak a kisebb-nagyobb feladatok önálló elvégzésével, ám mielőtt belekezdenénk, mindenképpen alaposan tájékozódjunk. Az elektromos áram ugyanis nagyon komoly sérüléseket képes okozni, súlyosabb esetekben pedig akár végzetes is lehet, ha nem járunk el kellőképp körültekintően.

Amennyiben nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, vagy fenntartásaink vannak, úgy inkább soha ne kockáztassunk és bízzuk a munkát szakavatott mesterekre. Így garantált, hogy a folyamat pontosan az előírásoknak megfelelően történik és az eredmény is kifogástalan lesz majd. Ugyanakkor ha nyitottnak érezzük magunkat és szívesen belevágnánk a szerelésbe, akkor elsőként feltétlenül szánjunk időt az alapok elsajátítására és bátran kérjük ki szakértő tanácsait az egyes lépések előtt. Tartsuk észben, miszerint a biztonság mindennél előbbre való, így minden lépésünket elővigyázatosan tervezzük meg.


Villanyszerelés házilag – mivel kezdjünk?


Abban az esetben, ha még csak most ismerkedünk az elektronikával és tapasztalatlanok vagyunk, akkor mint minden más újdonság kapcsán, itt is a fokozatosság elvét kövessük. Noha sokan alapból talán nem is gondolják, de az izzók cseréje is ide sorolható és messze a legkevesebb kockázattal járó művelet. A valódi szerelési feladatok közül a biztosíték, vagy épp egy lámpatest cseréje az, aminek kellő előkészület után nekiláthatnak jobb kézügyességgel megáldottak.

A konnektorok és kapcsolók javítása, illetve főképp beépítése azonban már komoly szakértelmet kíván, hiszen a hibás bekötések veszélyes következménnyel járhatnak.

 

Ugyanakkor bármilyen apróbb munkálatnak is kezdünk neki, minden esetben tartsuk szem előtt, hogy a villanyszerelés házilag csak akkor lehet biztonságos, ha gondoskodunk a tökéletes áramtalanításról. Tekintettel arra, miszerint egy balesetből kifolyólag nagyon súlyos, akár életveszélyes sérüléseket is szenvedhetünk, a feszültségmentes állapotról nagyon alaposan meg kell győződni, még mielőtt hozzálátnánk a feladathoz. Noha a biztosítékok lekapcsolásával ez általában megfelelően kivitelezhető, a legbölcsebb amit tehetünk, hogy egy kézi mérőműszer segítségével mindig ellenőrizzük a munkaterületet. Ennek a helyes módja az, ha még a feszültség alatt lévő egységre is rámérünk, így megbizonyosodhatunk róla, miszerint a mérő is hibamentesen üzemel. Ezzel együtt nagyon fontos, hogy soha ne vállaljunk felesleges kockázatot és kivételes esetben se fogjunk bele olyan javítási munkálatba, aminél nem vagyunk tökéletesen biztosak a megfelelő lépésekben. Ilyenkor inkább hívjunk szakembert, függetlenül attól, mennyire sürgős a hiba elhárítása.

villanyszereles szerszamok


Villanyszerelés szerszámok – miket kell beszereznünk?


Ahhoz, hogy sikerrel járjunk, a tudásanyag mellett elengedhetetlen rendelkezni a létfontosságú eszközökkel is. Szerencsére az alapfeladatok ellátáshoz nincs szükség túl sok mindenre, ennek köszönhetően pedig a szokottnál is nagyobb hangsúlyt fektethetünk a minőségre. A villanyszerelés szerszámok megválasztásánál ugyanis kardinális szem előtt tartani, hogy a különböző fázisok során akár komoly terhelést is ki kell bírnia ezeknek a kellékeknek. Ezért aztán soha ne vásároljunk kevésbé megbízható helyről és törekedünk a lehető legnívósabb darabokat beszerzésére. Így eljárva biztosak lehetünk benne, miszerint minden körülmények között számíthatunk majd eszközeinkre. Profi szakemberek esetében természetesen a beszerzendő holmik listája igen jelentős, ám a ház körüli munkálatok vonatkozásában általában a vezetékezéssel kapcsolatos feladatokkal találkozhatunk. Ennek megfelelően első körben egy pontos vágást elősegítő eszközre lesz szükségünk. Noha csábító lehet egy kellően éles kés, vagy egy speciális bicska, a kifogástalan eredmény érdekében sokkal optimálisabb egy vezetékvágó alkalmazása. Az egykezes változat a háztartásban előforduló villanyszerelési folyamatok során bőven elégséges keresztmetszettel bír. Nagyon ügyeljünk rá, hogy milyen anyag vágására alkalmazzuk, acélhuzalok estében ugyanis nem használható.

A mechanikus eszközök óriási választékban érhetők el, mind a meghajtás mechanikáját illetően, mind pedig a racsni, illetve az él kiképzését tekintve.

Ezért aztán ha biztosra szeretnénk menni, akkor vásárlás előtt kérjük ki hozzáértő tanácsait, így garantáltan az optimális darabot szerezhetjük be. A megfelelő vágást a csupaszolás követi, ennek folyamán a vezetéket kellő hosszban megtisztítjuk a burkolattól. Még mindig sok esetben fordul elő, hogy ezt a fázist egy éles késsel, illetve pengével végzik, ám ha így járunk el, akkor fennáll a veszélye, hogy megsértjük a vezető eret, illetve valamelyik szálat, ami az egyik legalapvetőbb probléma villanyszerelés közben. A blankolást tehát mindig speciális célszerszámmal szabad csak végrehajtani, így garantálva a száz százalékos végeredményt. Úgyszintén kardinális a minőségi présszerszám megléte. A krimpelés egy olyan mozzanata a munkálatoknak, ami rengeteg hibalehetőséget rejt magában. Mind az ideális érvéghüvely megválasztása, mind pedig az úgynevezett gáztömör kötés precíz kivitelezése elengedhetetlen, hiszen az oxidáció és a zárlat jelentheti ilyenkor a legnagyobb gondot. Végül, de nem utolsósorban biztosan szükségünk lesz egy csavarhúzókészletre is. Az ergonómia és a fejek kialakítása mellett ezek vonatkozásában a biztonságnak van a legfőbb szerepe. Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy kimondottan villanyszerelés során alkalmazható modellt válasszunk, olyat, ami minden előírásnak megfelel és feszültség alatt is használható.


Mindig körültekintően válasszunk a villanyszerelési anyagok közül


Mielőtt egy belefognánk egy komplexebb munkafolyamatba, elsőként feltétlenül tanácsos alaposan megtervezni a szükséges lépéseket. Ez nem csak azért roppant hasznos módszer, mert így radikálisan csökkenthetjük az esetleges hibák számát, de azt is látjuk, milyen eszközök és alapanyagok kellenek majd. Vezetékezés esetében gyakorta elkerülhetetlen a vésés, illetve az egyéb kőműves feladatok elvégzése is, így amennyiben ezekkel nem kívánunk foglalkozni, akkor ne felejtsünk el szakemberrel egyeztetni. A villanyszerelési anyagok beszerzése optimális körülmények közt egy körben történik. A különböző szerelvény- és kötődobozok, védőcsövek és kábelcsatornák mérésekor mindenképpen némi ráhagyással érdemes kalkulálnunk. A vezetékek kötéstechnikai kiegészítőinek kiválasztásakor mindig ügyeljünk a típusazonosságra, így rengeteg kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Tartsuk szem előtt, hogy a kivitelezés hosszú távra történik, így az ár másodlagos tényező. Fókuszáljunk a minőségre és a tartósságra, hiszen az utólagos javítás gyakorta bontással járhat, ami nem csak rengeteg időbe telik, de tetemes kiadást is jelenthet.

villanyszerelesi anyagok


Villanyszerelési kötések – a munkálatok legnagyobb odafigyelést igénylő pontja


Legyen szó bármilyen elektromos vezetékről, azt valahonnan el kell indítani, illetve végül valahová be kell kötni. Noha alapvetően ez a fázis egyszerűnek tűnik, a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, mennyire kardinális kérdés ilyenkor a precizitás. A legegyszerűbb dolgunk az egy eres kábelek esetében van. Ezeknél csak a megfelelő hosszban és minőséggel elvégzett blankolásra kell figyelnünk, ezt követően pedig egyszerűen végezhetünk stabil bekötést. Ugyanakkor otthoni környezetben is gyakrabban találkozunk majd sodrott, azaz több érrel rendelkező vezetékekkel. Ilyen esetben elengedhetetlen az érvéghüvely használata. Ahhoz, hogy megőrizzük a gyári preferenciákat, fokozottan ügyelni kell arra, miszerint csupaszítás közben ne sértsük meg egyik eret sem. A kábel keresztmetszetének csökkenése ugyanis a későbbiekben komoly problémákat okozhat. Alkalmazzunk blankoló fogót erre a célra, hiszen ezek a szerszámok még avatatlan kézben is szinte tökéletes eredményt garantálnak. Ezt követően már csak az optimális méretű érvéghüvely megválasztására kell nagy figyelmet fordítanunk. Ha véletlenül túl nagyot alkalmazunk, akkor az idővel oxidálódáshoz és nem megfelelő kontakt kialakulásához vezethet. Felhelyezéskor fokozottan figyeljünk arra, hogy az összes szálat bevezessük a véghüvelybe, tudniillik a véletlen felgyűrt erek balesetveszélyesek lehetnek.


Villanyszerelés kötések – gyakorlat teszi a mestert


Noha elsőre talán ijesztőnek tűnhet, mennyire precízen kell eljárnunk, valójában csak némi tapasztalatra lesz szükségünk. Emiatt aztán szerencsés, ha rászánunk némi időt és pár felesleges kábeldarabbal alaposan begyakoroljuk a mozdulatokat. Így amikor élesben kell alkalmaznunk a tanultakat, akkor már jóval magabiztosabbak leszünk. A villanyszerelés kötések ugyanis alapvetően tényleg nem bonyolult eljárások, helyes módszertanuk kellő kézügyességgel gyorsan elsajátítható. Amennyiben úgy érezzük, hogy ez a terület nekünk való és élvezetünket leljük a különféle fortélyok megtanulásában, akkor érdemes megfontolni egy teljes körű képzés elvégzését. Így nem csak abban lehetünk biztosak, miszerint a rendelkezésünkre álló tudásanyag teljes mértékben naprakész, de egy olyan szakma lesz a kezünkben, ahol mindig óriási a kereslet a kitűnő mesterek iránt. Természetesen azzal sincs semmi baj, ha csak hobbiként tekintünk a villanyszerelésre, ám nagyon fontos, hogy minden esetben tökéletesen tisztában legyünk a saját korlátjainkkal. Soha ne kezdjünk bele olyan feladatba, ami meghaladja a képességeinket, vagy aminek a lépéseivel nem vagyunk tökéletesen tisztában. Az elektromosság nagy veszélyeket rejt magában és nem csak a munkálatok során történő áramütés jelent óriási kockázatot. A helytelenül elvégzett bekötések, a nem elégséges földelés, vagy a rosszul kivitelezett szigetelés utólag is balesetekhez vezethet. Ilyen módon pedig nem csak a saját, de a velünk egy háztartásban élők testi épségét is kockáztathatjuk. A tudásunkat meghaladó tevékenységeket bízzuk inkább szakemberekre, hiszen a biztonság mindennél előbbre való.