A villanyszerelés alapok könnyen elsajátíthatóak

A villanyszerelés alapok könnyen elsajátíthatóak

 

Ez nem egy akármilyen szakterületnek számít. Vízvezetéket még csak-csak szerelhetünk házilag. A legrosszabb esetben is legfeljebb anyagi kár keletkezhet, ami sokkal jobb annál, mintha valamilyen személy sérülés történne. A villanyszerelés alapok azonban már más kategóriába tartoznak. Némi ismeretet mindenképp el kell sajátítania mindenkinek, hiszen annak, akinek nehézségeket okoz egy izzó csere az egy pislákoló gyertyafényénél lesz kénytelen olvasnia a kedvenc regényét.

Mikor van szükség szakemberre?

De mikor kell és mikor érdemes szerelőt hívni? Egy lógó konnektor, vagy egy izzócsere még nem indokolja a szakember segítségét. Azonban, ha ennél nagyobb a baj, akkor semmiképp sem szabad bolygatni a feszültség alatt lévő hálózatot. Sőt, még akkor sem, hogyha feszültségmentesítettük azt, mert visszakapcsolásnál könnyen keletkezhet rövidzárlat, ami már számtalan tüzeset okozója volt. Elég rossz helyre bekötni egy vezetéket és máris csattanhat az isteni szikra, amitől kigyúlhat a szőnyeg, a függöny vagy a közelben lévő más gyúlékony anyag.

Villanyszerelés alapok egyszerű feladatokhoz

 

A villanyszerelés alapok ismerete nem csupán azért számít hasznosnak, mert így nem kell mindig szerelőt hívni minden semmiség miatt, hanem azért is, hogy ne sodorjuk magunkat veszélybe, hogyha esetleg ki kell cserélni egy izzót az éjjeli lámpában, vagy a helyére kell illeszteni egy konnektort, amelyik kiesett a helyéről. Az izzócsere egyszerű, ezt tényleg a villanyszerelés alapok közé tartozik, hiszen akárki meg tudja csinálni. Viszont feltétlenül ki kell húzni a lámpát a konnektorból, különben könnyen áramütés érhet minket. Egy konnektorral vagy villanykapcsolóval már óvatosabban kell eljárni, mert meg kell győződnünk arról, hogy a rendszer feszültségmentesítve (áramtalanítva) lett-e. Ezt a megfelelő biztosíték lekapcsolásával érhetjük el a legkönnyebben.

Fő az óvatosság!

Miután ez megtörtént, még egy próbalámpával, feszültségmérővel, vagy egy fázisceruzával ellenőrizzük le, hogy nem maradt-e kósza áram a vezetékekben. Ez különösen a régi rendszerek esetében lehet veszélyes. A villanyszerelés alapok könnyen elsajátíthatóak. Nincs szükség különösebb képzettségre, viszont a testi épségünket mindenképp szem előtt kell tartanunk. Soha ne fogjunk hozzá bonyolultabb dolgokhoz, például villanyóra cseréhez. Ennek még jogi következményei is lehetnek, hiszen csak az áramszolgáltató által kinevezett szakember végezheti el az ilyen jellegű munkálatokat. A villanyszerelés alapoknak nagy hasznát lehet venni, mert bármikor előfordulhat, hogy szükség lehet az ilyen jellegű ismeretekre. Ritkán fogunk találni szakembert az olyan dolgok miatt, amik a már fent említett villanyszerelés alapjainak számítanak.