A gégecső alkalmazása elősegíti a munkafolyamatokat

A gégecső alkalmazása elősegíti a munkafolyamatokat

 

Legyen szó akár apróbb villanyszerelési munkálatokról, vagy épp teljes körű felújításról, gégecső használatával rengeteg kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

A szakszerű kivitelezés egyik sarkalatos pontja ugyanis épp az, hogy biztosítjuk a kábelezés megfelelő védelmét és egyúttal megkönnyítjük a jövőbeni karbantartások elvégzését is. Noha a mindennapi élet számos területén találkozhatunk ezzel a megoldással, a villamosiparban alkalmazott csövek felépítésükben némiképp különböznek ezektől. A mosógépeknél, vagy épp a porszívóknál alkalmazott gégecső elsődleges célja a takarékosság, legfőképp ennek volt köszönhető elterjedésük. Régebben ezeken a felhasználási területeken gumiból készült alkatrészekkel találkozhattunk, ezt váltotta fel a jóval olcsóbban előállítható műanyag. Ez utóbbinak ráadásul egyéb előnyei is vannak. Nem csupán flexibilisebb, de jóval könnyebb is, kialakításának köszönhetően pedig meglepően ellenálló a fizikai behatásokkal szemben. A háztartásban használt módozatok feladata ugyanakkor a különféle folyadékok és a levegő szállítása, ezzel szemben a villanyszerelés folyamán egész más céllal alkalmazzák.

A gégecső használatának jelentősége kábelezések során

Az elektromos kábelek ugyanis meglehetősen érzékenyek a különféle fizikai behatásokra. Emiatt aztán ahhoz, hogy évtizedekig megőrizzék állapotukat, mindenképpen érdemes biztosítani a kellő védelmüket. Emellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, miszerint a falban futó vezetékek hozzáférhetősége is jóval egyszerűbbé válik, ha egy optimális keresztmetszettel rendelkező csőben helyezkednek el. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen típus mellett tesszük le a voksunkat. A különféle körülményekre minden esetben nagy hangsúlyt kell fektetni, különben nem érjük el a kívánt célt.

Milyen szempontok alapján válasszunk a gégecsövek kínálatából?

A legnagyobb jelentősége a felhasználás módjának van. Egész másképp kell gondolkodnunk, ha otthonunk villamos hálózatát újíttatjuk fel, vagy amennyiben például egy gép kábelezését cseréljük. Figyelemmel kell lenni arra is, milyen hőingadozással kell számolni, illetve kültéri alkalmazás esetén a fagy is megkerülhetetlen tényező. Gyakorta elengedhetetlen, hogy a kívánt darab ütésálló, vagy kiemelkedően alaktartó legyen és persze az sem mindegy, hogy teljesen műanyag, vagy fém alappal rendelkezik-e. A gégecsövek választéka óriási, ezért aztán ha nem vagyunk tökéletesen biztosak a dolgunkban, akkor vásárlás előtt mindenképpen kérjük ki szakértő tanácsait.


Gégecső méretek – ezért fontos előre kalkulálni

 


A megfelelő védelem tervezése során kardinális jelentősége van a pontos számításoknak. Különösképp igaz ez, amikor az ingatlan villamoshálózatának vezetékezéséről van szó, ez ugyanis sok esetben véséssel jár, így aztán egyáltalán nem mindegy, mekkora munkálatokra van szükség. Az elérhető gégecső méretek minden igényt lefednek, ám jó, ha szem előtt tartjuk, miszerint az is óriási gondot jelent, ha alábecsüljük a kellő keresztmetszetet. Persze az sem szerencsés, ha végül a biztosra törekedve túl nagyot vásárolunk, ám ha nem szeretnénk, hogy a kábelek behúzása embert próbáló feladattá váljon, akkor mindenképpen előre kalkuláljunk, méghozzá némi ráhagyással.


Gégecső 20 mm átmérővel – a kisebb feladatokhoz elegendő


A méretezés ezzel együtt még így is sok esetben nagy dilemmát jelenthet, hiszen gyakorta hiába férnek el a vezetékek, ha a hőtermelés okozta probléma hosszú távon jelentős lenne. Noha a gégecső 20 mm nagyságú keresztmetszettel már rengeteg felhasználási területre elegendő, az átmérő csupán egy a tényezők közül, amiket vizsgálnunk kell. Jóval optimálisabb, ha komplex egészként elemezzük az igényeket és a helyigény mellett a különféle ellenállásokra, merevségre és elektronikus jellemzőkre is kiemelt figyelmet fordítunk. Így biztosak lehetünk benne, miszerint a választott megoldás hosszú távon is stabilan ellátja majd feladatát.


Kültérre az UV álló gégecső az optimális döntés


Egészen másképp érdemes gondolkodnunk, amikor az időjárás viszontagságaival is számolnunk kell. Nem csupán komolyabb napelemes rendszerek kiépítésekor, hanem kisebb kültéri munkálatok során is biztosítsuk, hogy a vezetékek védve legyenek a napsugárzástól és persze a nedvességtől is. Előbbi esetében az UV álló gégecső jelenti a legkézenfekvőbb megoldást. Ezek többnyire ellenállnak a mechanikai behatásoknak is, üregbe, vakolat alá, sőt, igény esetén betonba is könnyedén lefektethetők. Ennek köszönhetően alkalmazásuk univerzális, a plusz védelem pedig nem jelent kiemelkedő többletköltséget.


Utólagos munkálatok során a hasított gégecső nagy könnyebbséget jelent


Időnként még a legalaposabb tervezésbe is hiba csúszik és ilyenkor bizony nagyon nem mindegy, mekkora gondot jelent a javítás. Egy teljesen kiépített, komplett rendszer teljes megbontása hatalmas felfordulással járhat, még akkor is, ha csupán kábelezésről van szó. Szerencsére a hasított gégecső segítségével elkerülhető a bosszúság. A hosszanti irányban felvágott védő utólag is könnyedén felszerelhető, mindemellett pedig esztétikus megjelenést biztosít. Bizonyos körülmények megléte esetén ugyanakkor nem alkalmazható, így mindenképpen kérjük ki szakember útmutatását vásárlás előtt.


Ezért nem a gégecső ár a legfontosabb tényező


Noha a felújítások, illetve a fejlesztések során nagyon nehéz tartani az előre meghatározott költségkeretet, bizonyos területeken nem érdemes spórolni. Attól függően, hogy milyen mennyiségre van szükség, a gégecső ár tekintetében igen jelentős különbséget láthatunk egy olcsóbb és egy drágább modell esetében. Ezzel együtt kardinális észben tartanunk, miszerint a ráfordítás mértékénél sokkal lényegesebb, hogy az igényeknek leginkább megfelelő típus mellett döntsünk. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor ne kockáztassunk és bízzuk a kérdést profikra. Egy rosszul megválasztott darab ugyanis a későbbiekben óriási kellemetlenségeket okozhat és akár balesetveszélyes állapotot is előidézhet.
META: