A Diazed olvadó biztosíték felett eljárt az idő

A Diazed olvadó biztosíték felett eljárt az idő

 

Ilyen jellegű védelem nélkül, nagy valószínűséggel egycsapásra tönkre mennének az elektromos berendezéseink. Sőt, az is előfordulhatna, hogy használhatatlanná válna az egész ház elektromos rendszere. Sok helyen, még mindig megtalálható a diazed olvadó biztosíték. Ez a csavaros változat, elsősorban a háztartástok esetében használatos.

Bár, manapság ezeket már felváltotta az FI relé, ami egy sokkal biztonságosabb és környezet kímélőbb megoldás. Hogyha egy olvadó biztosíték a rövidzárlat, vagy a hirtelen kapott magas feszültség hatására kiég, akkor többé már nem használható. Sajnos sokan, kontár módon helyettesítik az olvadó biztosítékban található olvadószálat, viszont ez fokozottan veszélyes módszer.

Az olvadó biztosítékban található olvadószál többféle lehetolvadó biztosíték

Ez határozza meg az adott olvadó biztosíték típusát, ami lehet nagyfeszültségű, kisfeszültségű, késleltetett vagy lomha, mérsékelten lomha, normál, gyors, sőt még kombinált is. Ez alapján érthető, hogy miért nem ajánlott, egy akármilyen fémszállal helyettesíteni az eredetit. Megtörténhet, hogy rövidzárlat esetén a tákolt olvadó biztosíték nem fog működni, ami a tűzhöz vezethet.

De miként helyettesíthető az olvadó biztosíték?

 

A már említett FI relé tökéletes megoldás.

A régi biztosítéktábla lecserélését, ajánlott egy szakképzett villanyszerelőre bízni. Ezután, már nem kell otthon tartanunk a fiókba az olvadó biztosítékokat. Az FI relé egy sokkal megbízhatóbb, kapcsolós rendszeren alapul. Rövidzárlat esetén lekapcsolódik a kapcsoló, közben tipikus kattanó hangot hallhatunk.olvadó biztosíték

Innen ered a kifejezés, hogy „lecsapja“ vagy „kicsapja“ a biztosítékot. Ekkor nincs más teendőnk, mint felkapcsolni és ismét használható az elektromos hálózat, hacsak nem sérült meg valahol az egyik vezeték, vagy fali aljzat. Amikor először elkezdték használni az olvadó biztosítékokat, akkor még sokkal kisebb volt egy átlagos háztartást energiaigénye.

Manapság rengeteg elektromos berendezés áll a rendelkezésünkre, amiket gyakran egyszerre működtetünk. A mosógép, elektromos sütő, porszívó, vízforraló, elektromos konvektor alaposan leterhelik a hálózatot, ezért ezek is kicsaphatják az olvadó biztosítékot. Elég kellemetlen, amikor takarítás vagy sütés főzés közben megszakad az áramellátás és bajlódni kell az olvadó biztosíték cseréjévé.

Az FI relé viszont megfelel a mai kor igényeinek.

Természetesen ezekből is többféle változat létezik. Értelemszerűen nem ipari változatokat kell alkalmazni egy háztartás esetében. Éppen ezért kell szakemberre bíznunk a feladatot. Így garantált lesz a tökéletes és biztonságos kivitelezés.