4 tipp a megfelelő munkavédelmi bakancs kiválasztásához

4 tipp a megfelelő munkavédelmi bakancs kiválasztásához

 

Rengeteg szó esik a megfelelő munkavédelmi viselet megtalálásáról, ám bizonyos szakmáknál a lábvédelem is épp olyan fontos. Tipikusan ilyen a villanyszerelés, ahol egy megbízható, jó minőségű munkavédelmi bakancs elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez. Ezt a témát járjuk körbe cikkünkben!


A lábvédelem fontossága a villanyszerelésben


Minden területnek megvannak a maga kockázatai, amik alapján a munkavédelmi szabályok is születnek. A lábvédelem terén általában az ütések, zúzódások, szúrások, vagyis a mechanikai hatások elleni védelem a legfontosabb. Villanyszerelési munkák során pedig ezek mellé párosul az esetleges áramütéstől, valamint a sztatikus feltöltődés hatásától való védelem.
Egy minőségi munkavédelmi bakancs hatékony és biztonságos társ a mindennapi munkavégzésben. A legtöbb modellre jellemző megerősített kialakítás véd a mechanikai hatásoktól, de egy villanyszereléshez használatos munkavédelmi bakancsnál az is alapvető, hogy az anyaga teljesen fémmentes legyen, talprésze pedig csúszásmentes. Ezeken túl azonban további szempontokat is figyelembe kell venni a választáskor.

A munkavédelmi bakancs kiválasztásának szempontjai

4 tipp a megfelelo munkavdelmi bakancs kivalasztasahoz - hoffmann-group - villanyt-szerel.hu2


Érthető módon elsődleges a kényelem. Még a hétköznapok során is rengeteg kellemetlenséget tud okozni egy kényelmetlen cipő, a munkavédelmi bakancs esetében ez csak még inkább igaz. Miután feltehetően a nap 8-12 órájában viselik, a munkavédelmi bakancs nemcsak a kényelem, de a kitartó munkavégzés záloga is lehet.
A lábvédelem miatt fontos a strapabíró, masszív kialakítás is, ám ez nem mehet a könnyed viselet kárára. Nehéznek érződő cipőben a hatékonyságod is romlik, ráadásul sokkal hamarabb fáradsz ki. Ezért ügyelj rá, hogy mindenképp könnyed munkavédelmi bakancsot válassz!
Kialakítás terén sem csak a választott anyagok lényegesek, hanem a stabilitás is. Panellakásban vagy családi házban zajló munka során kisebb ugyan a rizikó, de építkezéseken a stabil alapokat adó munkavédelmi bakancs számos balesettől kímélhet meg. Ezt hivatott garantálni a csúszásmentes talp, a strukturált kialakítás, valamint a bokamerevítő is.
Plusz tipp: a megfelelő méretű munkavédelmi bakancs kiválasztásához mindig olyan zoknit viseljünk, amiben egyébként is dolgozni szoktál. Ne elégedj meg továbbá azzal, hogy évek óta ugyanazt a méretet viseled, próbálj fel bátran kisebb-nagyobb méreteket is, hogy biztosan a lehető legkényelmesebb lábbelit találd